Forum Logo




Elektro Mıknatısı Kim İcat Etti?


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Asi Ruh

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 07 Ağustos 2023, 09:37   #1
Çevrimdışı
Diamond Üye
Elektro Mıknatısı Kim İcat Etti?




Elektro Mıknatısı Kim İcat Etti?
Www.TrendForum.Net



Danimarkalı fizikçi Hans Christian Oersted, 1820 yılında bir telden geçen elektrik akımının telin yakınındaki pusulanın ibresini oynattığını gördü. Böylece elektrikle manyetizm arasında bir ilişki olduğunu anladı. Oersted’ in bu buluşu üzerine birçok bilim adamı çalışmalar yaptı. Bunlardan biri de, İngiliz fizikçi William Sturgeon idi.

Sturgeon, atnalı şeklinde bir demir çubuk üzerine sarılmış tellere elektrik verildiğinde bir “mıknatıs” oluştuğunu buldu. “Elektromıknatıs” adı verilen bu “atnalı”, kendinden 20 kat daha ağır cisimleri kaldırabiliyordu.

1831 yılında Amerikalı fizikçi Joseph Henry, Sturgeon’un buluşunu biraz daha geliştirdi. Karısının iç çamaşırlarını parçalayarak elde ettiği ipeklerle, bakır telleri izole etti ve bu telleri kat kat sardı. Böylece, elde ettiği mıknatısın gücünün büyük ölçüde arttığını gördü.

Elektromıknatıs, elektrik akımı kullanılarak demirden elde edilen mıknatıstır. Elektromıknatısın her iki ucu da manyetik maddeleri çeker. Elektromıknatısın kutupları sağ el kuralına göre bulunabilir. Bu kural, tel bobine alttan sarılıyorsa sağ elimizi bobini alttan kavrayarak tutarız. Sağ elimizin baş parmağı elektromıknatısın ‘N’ kutbunu gösterir. Pil, ters çevrilirse elektromıknatısın her iki ucu da aynı şekilde çekme özelliği gösterir ama kutupları yer değiştirir. Ancak elektromıknatıslarda her zaman pil söz konusu değildir. Büyük elektromıknatıslarda gelişmiş akü, motor vb. güç kaynakları kullanılır.

Elektromıknatısın kutupları sarımdan geçen akımın yönüne bağlıdır. Sağ elimizin dört parmağı bobin üzerinden geçen akım yönünde olacak şekilde elimizi sardığımızda baş parmak kuzey kutbunu gösterir. Diğer uç ise güney kutbu olur. Kuzey kutbu mıknatısın pozitif, güney kutbu ise negatif kısmıdır.

Bir elektromıknatısın çekim gücü;
Bobindeki sarım sayısı ile doğru orantılı,
Telden geçen akım miktarı ile doğru orantılı,
Pil sayısı ile doğru orantılı,
Pilin gerilimi ile doğru orantılıdır.

Elektromıknatıslar, elektrik zili, bilgisayar yapımı,hızlı trenler,telefon kulaklığı, telgraf gibi araçlar ve birçok elektronik aracın yapısında kullanılır. Demir yükleme işleri yapan vinçler, elektromıknatıslarla yüklerini kaldırır. Ayrıca hurda toplama yerlerinde hurdalar elektromıknatıslar sayesinde taşınıp istenilen yere götürülür.
Efrasiyab bunu beğendi.
__________________
Kahrolsun psikolojisi düzgün insanlar!
Yaşasın tam bağımsız ruh hastası BEŞİKTAŞ'lılar!
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
elektro, etti, kim, mıknatısı, İcat


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Pili Kim İcat Etti? Asi Ruh Bunları biliyor musunuz? 0 07 Ağustos 2023 09:04
Termometreyi Kim İcat Etti? Asi Ruh Bunları biliyor musunuz? 0 07 Ağustos 2023 08:59
Teleskopu Kim İcat Etti? Asi Ruh Bunları biliyor musunuz? 0 07 Ağustos 2023 08:57
Benzeni Kim İcat Etti? Asi Ruh Bunları biliyor musunuz? 0 07 Ağustos 2023 08:42
Kibriti Kim İcat Etti? Kibriti İcat Eden Kişi Kimdir? Asi Ruh Bunları biliyor musunuz? 2 10 Mayıs 2023 21:54




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net