Forum Logo




İskoçya’da Keşfedilen Semender Benzeri Canlı Fosilinin, 14 Milyon Yıl Daha Eski Olduğu Ortaya Çıktı


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 06 Haziran 2025, 10:43   #1
Çevrimdışı
Kırılmış bir kalbin hesabı, bu dünyaya ağır gelir.
İskoçya’da Keşfedilen Semender Benzeri Canlı Fosilinin, 14 Milyon Yıl Daha Eski Olduğu Ortaya Çıktı




İskoçya’da Keşfedilen Semender Benzeri Canlı Fosilinin, 14 Milyon Yıl Daha Eski Olduğu Ortaya Çıktı
Www.TrendForum.Net

İskoçya’da keşfedilen semender benzeri bir canlıya ait olan fosilin yaşı, yeni radyometrik analizlerle 14 milyon yıl geriye çekildi.



İskoçya’da gün yüzüne çıkan eski bir fosil, bilim dünyasında yıllardır kabul edilen zaman çizelgesini sarsıyor. Küçük bir keşif, büyük bir evrimsel sırrı ortaya çıkardı.

1984 yılında İskoçya’da amatör bir paleontolog tarafından bulunan 20 santimetrelik fosil, ilk bakışta bir kertenkele ya da semendere benziyordu. Ancak bu fosil, karasal hayvanların evriminde önemli bir yer tutan türlerden biri olarak tanımlandı.

Westlothiana lizziae adı verilen bu canlı, suda yaşayan atalarından evrimleşerek karada yaşamaya başlayan dört bacaklı hayvanların (tetrapod) erken örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu grup, bugün yaşayan semenderler, sürüngenler, kuşlar, memeliler ve insanlar da dahil olmak üzere pek çok kara omurgalısının ortak atası niteliğinde.

İskoçya’daki Fosilde Uygulanan Yeni Jeokimyasal Tarihleme Yöntemiyle Fosilin Yaşı 14 Milyon Yıl Geriye Gitti

Uzun süredir önemine rağmen bu fosilin yaşı net olarak belirlenememişti. Ancak Teksas Üniversitesi Austin bünyesindeki araştırmacılar tarafından yürütülen yeni bir çalışma, fosilin yaşını önceki tahminlerden 14 milyon yıl daha geriye götürdü.



Yeni tarihlendirmeye göre Westlothiana lizziae, yaklaşık 346 milyon yıl öncesine, yani “Romer Boşluğu” olarak bilinen fosil kayıtlarında nadir bulunan bir döneme tarihleniyor.

PLOS One dergisinde yayımlanan çalışmanın başyazarı Hector Garza, fosilin yaşını belirlemek için jeokimyasal bir yöntem olan radyometrik tarihleme tekniğini kullandı. Genellikle zirkon kristalleri içeren kayaçlar üzerinden uygulanan bu yöntem, fosilin bulunduğu bölgede yer alan bazaltik lav akıntılarında zirkon kristalleri nadiren oluştuğu için riskli kabul ediliyordu.

Ancak Garza’nın incelediği örneklerde, volkanik aktivite sonucu oluşan çamur ve tortuların taşıdığı zirkonların bir göl ortamında çökelmesiyle oluşan kireçtaşının içinde bu kristallere rastlandı. Garza, Teksas Üniversitesi Jackson Jeobilimleri Okulu’nda 11 örneği X-ışını ile tarayarak 6 fosilin çevresindeki kayalardan zirkon elde etti. Daha sonra Houston Üniversitesi’nde gerçekleştirilen uranyum-kurşun lazer tarihleme yöntemiyle fosilin yaşını hesapladı.

Evrimsel Sürece Işık Tutan Keşif

Daha önce Westlothiana fosilinin yaşı 331 milyon yıl olarak tahmin ediliyordu. Ancak yeni yaş tayini olan 346 milyon yıl, bu fosili omurgalıların sudan karaya geçiş sürecinde kritik bir döneme yerleştiriyor. “Romer Boşluğu” olarak bilinen 360 ila 345 milyon yıl öncesine ait bu dönemde fosil bulguları oldukça sınırlı ve canlı evriminde önemli değişimlerin yaşandığı düşünülüyor.



Jackson Jeobilimleri Okulu’ndan Profesör Julia Clarke, “Doğu Kirkton tetrapodlarının önemi abartılamaz. Bu fosillerin yaşını daha hassas belirlemek, omurgalıların karaya çıkış zamanlamasını anlamada kritik öneme sahip,” açıklamasında bulundu.

Doğu Kirkton Taşocağı, Evrimsel Tarih Açısından Bir Hazine Olabilir

Söz konusu fosilin bulunduğu Doğu Kirkton Taşocağı, erken tetrapodlara dair önemli fosil kayıtlarına ev sahipliği yapıyor. Bugüne kadar bu bölgede yedi adet kök tetrapod fosili, aralarında Westlothiana lizziae de olmak üzere, keşfedildi.

Yüz milyonlarca yıl önce bu bölge, aktif volkanların çevrelediği zehirli göller ve tropik ormanlarla dolu biyolojik çeşitlilik bakımından zengin bir ekosistemdi.

Kaynak: [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
benzeri, canlı, çıktı, daha, eski, fosilinin, keşfedilen, milyon, olduğu, ortaya, semender, İskoçya’da, yıl


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Okyanus Tabanında Keşfedilen 140.000 Yıllık Kafatası, Homo Erectus’un Gizemli Bir Yönünü Ortaya Çıkardı KoJiRo Arkeoloji 0 29 Mayıs 2025 16:45
Jüpiter’in Erken Döneminde Şimdikinden 2 Kat Daha Büyük Olduğu Ortaya Çıkarıldı KoJiRo Bilim Dünyasından Haberler 0 23 Mayıs 2025 19:12
Çinli fenomen, filtreleri açmayı unutunca erkek olduğu ortaya çıktı. Beatrice Kafamıza Göre 6 09 Ocak 2024 06:50
Xiaomi 14 Ultra Canlı Fotoğrafı Ortaya Çıktı KoJiRo Telefon Dünyasından Haberler 0 08 Ocak 2024 10:34
Tarkan'ın yılbaşında kazandığı para ortaya çıktı! Yılbaşı konserinden 10 milyon lira aldı KoJiRo Ünlülerin Dünyası 0 02 Ocak 2024 21:27




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2025
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net