Forum Logo




Tıp Sözlüğü


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 17 Şubat 2024, 23:51   #311
Çevrimdışı
Silver Üye
Yanıt: Tıp Sözlüğü




ÇOCUKLAR İÇİN OYUN ALANLARINDAKİ TEHLİKELER




Hergün ortalama 20 kadar çocuk oyun sahasında oynarken kaza geçirmekte ve hastaneye getirilmektedir. Bu olaylardan ancak pek azı gazetelerde haber olarak verilmektedir. Oyun sahalarında meydana gelen kaza sayısı, ana babaların tahminlerinin çok üstündedir. Her yıl yaklaşık olarak yüz bün çocuk oyun sahasında geçirdigi bir kaza nedeniyle tedavi görmekte ve binlerce çocuk hastaneye kaldırılmaktadır.
Bazı kazaları önlemek mümkün değildir. Çocukların oyun oynarken düşmemelerini veya ona buna çarpmamalarını bekleyemeyiz. Oyuncakların keskin kenarlarının çocuğun etini kesmesi ve yüksekten tehlikeli bir zemine düşme gibi kazalar önlenebilir. Bütün mesele bu oyuncakların tehlike yaratmayacak şekillerini çizmek, düzenli olarak bakımlarını yapmak ve çocukların oyunlarına nezaret etmekten ibarettir. Aşagıda ana babalar, büyük anne ve büyük babalar ve çocuklara bakan diğer kimseler için, halka açık oyun yerlerinde okulların oyun sahalarında ve evlerin bahçelerinde bulunan bu tür oyuncaklarla ilgili görünmeyen tehlikelerin nasıl meydana çıkarılabileceği hakkında bazı yararlı bilgiler verilmiştir. Okuldaki veya parklardaki oyun sahalarındaki bazı oyuncakların tehlikeli olduğundan endişe duyuyorsanız okul müdürü veya belediyeye bunu bildiriniz.

Oyuncakların alandaki ve çevresindeki zemini kontrol ediniz.
Kazaların çoğu oyuncağın üstünden sert zemine düşmekten kaynaklanmaktadır. Yarım metreden yüksek olan oyuncakların üstünde bulunduğu zeminin bazı özellikleri olmalıdır. Çimen veya kumla kaplı zemin yumuşak görünse bile emniyetli değildir. En emniyetli zeminler, üzeri çam ağacı kabukları saman veya oyun sahalarına mahsus emniyetli, sentetik maddelerle kaplı zeminlerdir. Bu koruyucu maddelerin kalınlığı 25 santim olmalı ve böyle de kalmalıdır. Örneğin; ağaç kabukları tabakası incelmişse üstüne düşen çocuğu yeterince koruyamaz. Bu yumuşak maddeler oyuncağın 2.5 metrelik çevresi boyunca yayılmalıdır. Salıncakların olduğu yerlerde, salıncağın uzandığı ve bundan da 25 metre daha uzağa yayılmalıdır.

Oyuncaklar çocukların etlerini kesici veya kıstırıcı olabilir mi ? Çıkıntılı Kısımları Var Mı ?
Oyuncakların keskin kenarları olup olmadığını kontrol ediniz. Küçük çocukların parmaklarını ezip sıkıştıracak hareketli kısımları var mı?
Çıkıntılı kısımlar veya civatalar çocukların vücutlarını bereler veya giysilerine takılır. Örneğin çocuk kapşonlu bir giysi giyiyorsa kapşon bu çıkıntılı kısımlara takılarak çocuğun boğazını sıkar

Oyuncakların Herhangi Bir Kısmına Çocuğun Kafası veya Parmakları Sıkışabilir mi ?
70 milimetreden daha küçük deliklere eller, kollar ve bacaklar sıkışabilir. Parmaklar ise 6 milimetre ile 25 milimetre arasındaki deliklere sıkışabilir. Çocukların kafalarının bunlara sıkışmasını önlemek için delikler 125 milimetreden daha küçük veya 230 milimetreden daha büyük olmalıdır. Böylece çocuğun kafasının bunlara sıkışma olasılığı önlenir.

Çocukların Gözetimi Yeterli Mi ?
En tehlikesiz oyuncaklar bile çocuğun başında ona nezaret edecek sorumlu bir büyük olmadan kazaları önleyemez. Oyun sahasının etrafında, gölgelik ve buradan oyun sahasının rahatça görülebileceği
oturacak yerler bulunmalıdır. Yeterli gözetim çocukların yaşlarına uygun oyuncakların üzerinde oynamalarını temin etmek demektir. Bu özellikle büyük ve küçük çocukların bir arada oynadığı durumlar için önemlidir. Her zaman için küçük çocuklar büyük çocukların yaptıklarını taklit etmek isterler.

Oyun Sahalarında Neler Bulunmamalıdır ?
Dönme dolaplar, tırmanma direkleri, üstüne tırmanılan roketler ve traktörler gibi eski makineler kazalara neden olduğundan yavaş yavaş oyun sahalarından kaldırılmaktadır.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 17 Şubat 2024, 23:51   #312
Çevrimdışı
Silver Üye
Yanıt: Tıp Sözlüğü




ÇOCUKLAR VE HAREKET




Çocuklarınız okuldan döndükten sonraki boş zamanlarında veya hafta sonu tatillerinde ne yapıyorlar? Evin dışında veya parkta oyun oynuyorlar mı ? Arkadaşlarıyla beraber spor yapmak, bisiklete binmek veya paten kaymak gibi uğraşları var mı ? Yoksa saatlerce televizyon seyrederek veya bilgisayar oyunları oynayarak mı vakit geçiriyorlar ?

Yetişkinler giderek daha da çok şişmanlarken çocukları da bundan nasiplerini almaktadır. Sorun şişman çocukların şişman yetişkinler haline gelmesidir. Bu da kalp hastalığı, şeker hastalıgı, yüksek tansiyon ve bazı kanser hastalıkları gibi sağlık sorunlarında riski arttırmaktadır.

Çocukların bir önceki kuşaklara oranla daha şişman olmasının nedenlerinden biri şimdiki çocukların eskiye oranla daha hareketsiz olmalarıdır. Çocuklar, örneğin, haftada ortalama 20-30 saat televizyon seyretmektedirler. Televizyon kanallarını değiştirmek için yerlerinden kalkmak zorunda olmayan çocuklar kanalları uzaktan kumandayla değiştirmektedir. Kendilerine yiyecek birşeyler hazırlamaları için bile yerlerinden kalkmalarına gerek yoktur. Evlerine yiyecek servisi yaptırmaları için bir telefon yeterlidir.

Zaman kazanmak ve yaşamımızı daha rahat bir hale getirmek için yapılan çabalar sonucu hem yetişkinler hem de çocuklar aygıtlardan ve hizmetlerden yararlanarak bedeni hareketlerini gitgide azaltmaktadır. Asansörler, yürüyen merdivenler çok kullanışlıdır ama daha da az hareket etmemize neden olmaktadırlar.

Bu nedenle çocukları daha hareketli olmaya teşvik etmek çok önemlidir.
Bedeni hareketler kilo sorunlarını önlediği kadar vücut organlarının uyum içinde ve daha da güçlü olmasını sağlamaktadır. Hareket etmek ergenlik çağında çok görülen stresi de önler. Çocukları harekete geçirmenin bazı yolları şunlardır:

Çocukların televizyon karşısında geçirdikleri saatleri sınırlayın. Daha az televizyon seyreden çocukların vücutları diğer çocuklara oranla daha dinçtir.

Yürümekle gidilebilecek bir uzaklıkta ise okula arabayla gideceğinize yürüyün. Çocuklarla okula yürüyerek giderseniz onlarla konuşmak için de olanak bulursunuz.

Yürüyüş yapmayı aile için bir dinlence aracı haline getirin.
Çocukları yanınıza alarak ormanlık yerlerde, parklarda veya deniz kenarında yürüyün. Bu şekilde geçirilen zamanı çocukların çevrelerini tanımaları için bir olanak haline getirin. Yürüyüş yapmayı veya açık havada yapılan etkenlikleri ailece bir alışkanlık haline getirirseniz çocuklarınız daha ileri yaşlarda da hareketli olmaya devam eder.

Ailece yapılacak gezintilerde örneğin, hayvanat bahçesini veya bir müzeyi gezmek gibi yürüyüş içeren etkinliklere yer verin.

Çocukları spor yapmaya teşvik edin. Çocuklar spor yapmaktan hoşlanmıyorlarsa sevecekleri başka etkenlikler bulmaya çalışın. Bunlar arasında yüzmeyi, dans etmeyi, kendini savunma sporlarını, kapalı salonda yükseklere tırmanma veya yogayı sayabiliriz.

Çocuklara armağan alırken onların daha çok hareketli olmalarını sağlayacak frizbi, top, uçurtma, salıncak ve kaydırak gibi oyuncakları seçin

Onlara iyi örnek olun. Alışverişe arabayla gideceğinize yürüyün; asansöre bineceğinize merdiven çıkın; yürüyen merdivenlerin üzerinde hareketsiz duracağınıza bir yandan yürüyün.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 17 Şubat 2024, 23:52   #313
Çevrimdışı
Silver Üye
Yanıt: Tıp Sözlüğü




ÇOCUKLARINIZ VE ZORBACA DAVRANIŞLAR




Zorbaca davranışlar okullarda yaygın bir sorundur. Zorbaca davranışlar, bir çocuğun veya ergenlik çağındaki bir gencin, bir başka çocuğa karşı bedensel şiddet kullanması veya isim takması, alay etmesi veya o çocuğun görünüşü hakkında kırıcı sözler söyleyerek bile bile canını acıtması demektir. Ayrıca çocuğu arkadaş grubuna sokmayarak dışlamak, çocuk hakkında gizli kalması gereken bilgileri başka çocuklara söyleyerek çocuğu bozmak veya çocuk hakkında dedikodu yayarak haksız ve kötü muamele yapmak da zorbalık sayılır, Zorbaca davranışlar bazen cinsel saldırı biçiminde de olabilir.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 17 Şubat 2024, 23:52   #314
Çevrimdışı
Silver Üye
Yanıt: Tıp Sözlüğü




Zorbaca davranışlar çocukları nasıl etkiler ?
Bazı kimseler zorbaca davranışların çocuğa gerçek bir zarar vermediğini, aksine çocuğu pişkinleştirmeye yarayacağını söylerler ama bunun hiç de aslı yoktur. Unutmayın ki, bazı çocukların yapısı çok dayanıklıdır ama bazı çocuklar daha hassas ve zayıftır. Zorbaca davranışlar çocuklara ve gençlere şöyle zarar verir:

Çocuklar kendilerini çevreden soyutlanmış hissederler.

Kendilerini kötü hissederler. Çocuklar başkalarının kendileri hakkında söylediklerine hemen inanırlar. Anne babaları her ne kadar onlar hakkında iyi şeyler söyleseler de, başkalarının kendilerine çirkin ve aptal demesine inanabilirler.

Zorbaca davranışlarla karşılaşan çocuğun okulda öğrenmesi etkilenir.

Zorbaca davranışlara maruz kalmak, çocuklarda ve gençlerde görülen depresyona hatta bazı durumlarda, intihara bile katkıda bulunabilir.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 17 Şubat 2024, 23:52   #315
Çevrimdışı
Silver Üye
Yanıt: Tıp Sözlüğü




Çocuğun zorbaca davranışlarla karşı karşıya olduğu nasıl belli olur ?
Aşağıdaki ipuçları başka sorunların da belirtisi olabileceğinden, hemen karar vermeden önce çocukla yumuşak bir dille konuşmak çok önemlidir, Belirtiler şunlar olabilir:

Çocukta nedeni belirsiz morluklar, sıyrıklar ve yaralar görülür.

Çocuğun giysilerinde ve eşyalarında zarar ziyan görülür.

Çocuğun okula olan ilgisi azalmıştır.

Çocuğun okul performansı bozulmuştur.

Çocuk okula gitmek veya okul otobüsüne binmek istemez.

Çocuk kaygılı, öfkeli ve saldırgan olmuştur.

Çocuk baş ve karın ağrısından şikayet eder veya sık sık okul revirine gider.

Çocukta nedeni açıklanamayan genel bir mutsuzluk vardır.

Çocuğun çok az arkadaşı vardır.

Çocukta yatağını ıslatmak ve kabus görmek gibi uyku sorunları vardır.

Çocuk okul hakkında konuşmak istemez.

Hafta sonu ve tatil bitip okula dönme zamanı gelince, çocuk üzgünleşir ve karamsar olur.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 17 Şubat 2024, 23:52   #316
Çevrimdışı
Silver Üye
Yanıt: Tıp Sözlüğü




Çocuk zorbaca davranışlarla karşılaştığını söylerse ne yapabilirsiniz ?
Çocuğun ne söylediğine kulak verin. Çocuğa "aldırma" veya "sen de ona vur" gibi sözler söylemeyin. Çocuğu sevdiğinizi ve onu destekleyeceğinizi açık açık söyleyin. Zorbalık devam ederse, okulu arayın ve okul ilgililerine şunları söyleyin:

Olay nedir

Nerede ve ne zaman olmuştur

Olayın rçinde olan veya olayı gören çocukların isimleri nelerdir.

Zorbaca davranışlar ilk nezaman başlamıştır

Soruna çare olarak şimdiye kadar denediğiniz yollar nelerdir

Sorundan haberi olan öğretmenlerin isimleri nelerdir.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 17 Şubat 2024, 23:52   #317
Çevrimdışı
Silver Üye
Yanıt: Tıp Sözlüğü




Okulu ararken
Okulu arayacağ ınızı çocuğunuza söyleyin. Çocuk bunun işi daha da kötüye götüreceğinden endişe edebilir. Zorbaca davranışın, gizli kaldığı sürece güç kazanacağını unutmayın. Bunun için yapmanız gereken şey şudur:
Durumu görüşmek için yetkili bir görevliden randevu alın. Bu kişi sizle veya çocuğunuzla yakın ilişkisi olan bir öğretmen, okul müdürü, müdür vekili, okul danışmanı olabilir. Sınıf Danışmanı, o yıl boyunca çocuklara bakan bir öğretmendir.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 17 Şubat 2024, 23:53   #318
Çevrimdışı
Silver Üye
Yanıt: Tıp Sözlüğü




DİKKAT EKSİKLİĞİ




Normal olarak çocukların dikkati kolayca dağılabilir ve
dikkati belirli bir şey üzerinde toplamakta zorluk
çekebilirler. Diğer alanlarda olduğu gibi, dikkati belirli bir şey üzerine
toplama ve söylenenlere kulak verme alışkanlığı zamanla gelişen bir beceridir.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
sözlüğü, tıp

« Oklude | Vazospazm »

Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Anime Terimler Sözlüğü Beatrice Anime 1 17 Nisan 2023 16:27
Bilişim Terimleri Sözlüğü Asi Ruh Bilgisayar ve Donanım 22 11 Nisan 2023 17:27
Baharat Sözlüğü Beatrice Trend Yemek Tarifleri 0 18 Aralık 2022 19:08
Mitoloji Sözlüğü (A-Z ~ ye) Beatrice Mitoloji 0 04 Kasım 2022 19:03
Göz Hastalıkları Sözlüğü KoJiRo Göz Sağlığı 0 11 Haziran 2022 15:19




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net