Tekil mesaj gösterimi
Alt 09 Nisan 2023, 18:53   #1
Çevrimdışı
KoJiRo
Jim Keller, AMD Zen 5 Mimarisine İlişkin Performans Tahminlerini Paylaştı




Jim Keller, AMD Zen 5 Mimarisine İlişkin Performans Tahminlerini Paylaştı
Www.TrendForum.Net



Geçmişte AMD ve Intel gibi dev şirketlerde görevler üstlenen Jim Keller, şu anda makine öğrenimi için yapay zeka işlemcileri geliştiren Tenstorrent’te İcra Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor. Keller’ın yanı sıra, Intel’in eski GPU şefi Raja Koduri‘nin şirketin yönetim kuruluna katıldığı doğrulandı.

AMD ve Intel’in eski çip mimarı Jim Keller, AMD Zen 5, Amazon Graviton 3 ve NVIDIA Grace gibi çiplerle rekabet edecek olan özel işlemcilerin performans tahminlerini paylaştı. Tenstorrent’in geliştirdiği Ascalon işlemci çekirdeğine dayanan çiplerin watt başına performans açısından pazar lideri olması bekleniyor. Ancak Tenstorrent, Zen 5 mimarisinin ham tamsayı iş hacminde performans şampiyonu olacağını düşünüyor. Jim Keller, AMD Zen 5’in tamsayı iş yüklerinde mevcut nesil Zen 4’ten %30 daha hızlı olacağını tahmin ediyor.



Tenstorrent’in performans beklentilerinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Şirket, bunların gerçek dünya performans skorları olmadığını söylüyor. Hatta simüle edilmiş kıyaslamalar bile değil. Bu nedenle, Tenstorrent mühendislerinin CPU tasarımlarının performansını doğru bir şekilde sunması gerekiyor.

Tenstorrent, yaklaşmakta olan CPU çekirdeğinin Intel Sapphire Rapids (7.45 puan), NVIDIA Grace (7.44 puan) ve AMD Zen 4 (6.80 puan) mimarilerine kıyasla daha performanslı olduğunu iddia ediyor. Ancak Zen 5’in daha güçlü olacağını kabul ediyorlar.



Jim Keller, henüz resmi olarak duyurulmadığı için ürün ismi yerine “AMD Zen 5” isimlendirmesini kullanmış. Zen 5 mimarili EPYC işlemciler, tahminlere göre mevcut nesilden %30 daha hızlı olacak. Ayrıca Zen 1 ile kıyaslandığında tam iki katlık performans farkı var.
 
Alıntı ile Yanıt