Tekil mesaj gösterimi
Alt 18 Mayıs 2023, 10:54   #8
Çevrimdışı
DeepSilence
Banlı Üye
Yanıt: Engelli Hakları Bilgi Rehberi 2023




Kamu kurumları tarafından sağlanan haklar nelerdir?

Devletimiz tarafından engelli kişilere yönelik sağlanan ayrıcalıklı hakları kısaca incelemek gerekirsek;

Engelli su indirimi desteği

Engelli kişilere yönelik belediyelerin “Su ve Kanalizasyon İdaresi” tarafından su faturaları üzerinde % 50 indirimi yapmaktadır. (Her kurum bu indirimi sağlamamaktadır.)

Engelli vatandaşlar % 40 ve üzeri oranda engellilik durumunu belirten sağlık raporları ve nüfus cüzdanları ile ikamet ettikleri ilde bulunan, Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğüne giderek, buradaki çalışanlara su faturasında indirimden yararlanmak istediklerini belirtirler. Kişi eğer bizzat gidemiyor ise vekili ya da vasisi, kişinin engellilik raporu, kendisine ait vasilik belgesi ya da vekaletname ve nüfus cüzdanı ile Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğüne başvurur. Bu başvurular sonunda çalışanlar gerekli kayıt tanımlamalarını yaparlar.

Tüm adımların sonunda ise artık su faturaları, engelli vatandaşın standart kullanımı için yansıtılan ücret üzerinde indirim uygulanarak gönderilir. Fatura giderleri yarı yarıya azaltılır.

Engelli elektrik indirim desteği


Engelli vatandaşların elektrik indiriminden yararlanmaları Resmi Gazetede yayınlanan kararla yürürlüğü sokulmuştur. Buna göre engelli olan vatandaşların kimlikleri ile başvuru yaptıkları takdirde elektrik indirim desteği hakkı kazanmış olurlar. PTT ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından imzalanan protokole göre devletten düzenli sosyal yardım ödemesi alan hak sahiplerine elektrik tüketim desteği verilir. Bunun yanı sıra elektrik indirim hakkında destek payı faturalardan otomatik olarak düşülerek aynı zamanda geçmişe yönelik 3 dönem şeklinde de yapılabilecektir. Buna göre engelli vatandaşlara verilen elektrik indirim hakkı 1 – 2 kişilik hanelerde aylık 75 kwh, 3 kişilik hanelerde aylık 100 kwh, 4 kişilik ailelere de ise aylık 125 kwh, 5 kişilik hanelerde ise 150 kwh şekline yapılacaktır.

Engelli araç park yeri hakkı

Engelli vatandaşlar için park hakkı; bu vatandaşların özellikle havalimanlarında ve belediyelerin işletmiş olduğu otoparklarda geçerli olan haklardır.. Bu sayede bu vatandaşlar park için herhangi bir şekilde bu alanlara ödeme yapmak zorunluluğundan kurtulmuş olurlar. Ayrıca taşıt yolu üzeri ve avm otoparkları gibi yerlerde engelliler için özel araç park yerleri bulunur. Bunun yanı sıra ÖTV indirimli olan araçları için engelli vatandaşların park hakkı kapsamında evlerinin önüne engelli araç park yeri yaptırma hakları bulunur. Bunun için kişilerin belediyeye başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
 
Alıntı ile Yanıt