Tekil mesaj gösterimi
Alt 18 Mayıs 2023, 11:13   #14
Çevrimdışı
DeepSilence
Banlı Üye
Yanıt: Engelli Hakları Bilgi Rehberi 2023




Diğer Engelli Hakları Nelerdir?

Engelli kişilere sunulan diğer hakları kısaca incelemek gerekirsek;

Muayene öncelik hakkı

Engelli haklarından tedavide sıra önceliği hususu hakkında bilgiler şu şekilde sıralanırlar; Engelli vatandaşlar hastanede yapılan rutin kontroller için veya acil bir hastalığın gelişmesi halinde öncelikli olarak muayeneye girme ve tedaviden yararlanma hakkına sahiptirler. Hastanede doktor muayenesine gitmiş olan engelli bir vatandaş sıra kaydından yararlanırken, engelli kimlik kartını veya sağlık raporunu göstererek, beklemeden muayenesine girmektedir. Eğer bu duruma sırada yer alan her hangi bir kişi tarafından itiraz gerçekleşirse, hastane yönetimine bildirim yapma hakkı da bulunmaktadır.

Refakat izin hakkı

Engelli haklarından eşlik etme izni hususunda bilgiler şu şekilde sıralanırlar; Kendisine hastanede veya evde bakımda belirli periyotlar ile eşlik edilmesi gereken engelli vatandaşlar, ailelerinden yardım alma hakkında sahipten aile bireyleri ise bu konuda işverenlerinden izin alma hakkına sahiptirler.

Engelli bir bireyin her hangi bir hastalık sebebi ile refakat ihtiyacı doğmuşsa, kişiye eşlik edecek olan aile bireyinin işvereninin refakat iznini vermeme gibi bir hakkı bulunmamaktadır. Bu yasal işlem ve engelli hakları yönetmeliği kapsamında engelli vatandaşa, tedavisi kapsamında maksimum 2 ay süre ile refakat edilir.

Üniversite uygun eğitim desteği


Engelli haklarından fakültede uygun eğitim hususunda bilgiler şu şekilde sıralanır:

Engelli bireyler Lise eğitimleri ardından Üniversiteye geçiş sınavına standart aşamalar ile başvurduklarında, sınav şeklinde özel koşullardan yararlanma hakkına sahiptiler. Bu kapsamda Üniversite giriş sınavında özellikle görme engelli öğrenciler için özel hazırlanmış olan karmaşık grafik ve tablo içermeyen, dokunsal yazı sistemli ve ya yüksek puntolu kitapçıklar sunulur.

Sınav sonunda Üniversite bölümlerini kazanmak için gerekli olan taban puanı ise 100 puan ve üzeri olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda görme engelli öğrenciler Üniversitelerde özel sınav ile giriş hakkına sahiptirler. Bu işlem için ekstra bir başvuru gerekmez. Standart koşullarda Üniversite giriş sınavına başvuru yeterlidir. Sınav ardından ise hangi Üniversite kazanılırsa kazanılsın, görme engelli öğrenciye uygun şartların hazırlanması ve gerekli eğitim ortamının sağlanması Üniversitelerin mesuliyetindedir.

Engelli hakları konumuz hakkında aklınıza takılan ve merak ettiğiniz soruları alt kısımda yer alan yorumlar kısmından bizlere yazabilirsiniz.
 
Alıntı ile Yanıt