Tekil mesaj gösterimi
Alt 19 Mayıs 2023, 08:20   #2
Çevrimdışı
DeepSilence
Banlı Üye
Yanıt: Engelli Raporu Bilgi Rehberi 2023




Sürekli engelli raporu iptal olur mu?

Sürekli engelli kurul raporu iptal edilmesi durumu engelli kişinin sağlık durumunun düzelmesi ile süreklilik durumu ortadan kalkmaktadır. Sürekli engelli sağlık kurulu raporu olan kişiler, devletten muhtaçlık sınırı altında kalması durumunda engelli maaşı almaktadır. Sürekli engelli sağlık raporu, hastalığının kronik olması ve süreklilik arz etmesi sonucu verilir.

Engelli rapor oranı nasıl hesaplanır?

Engelli rapor oranı hesaplaması yapılırken; Kişinin birden fazla vücut fonksiyon kaybı olması durumunda balthazard formülü kullanılarak kişinin engel oranı hesaplama işlemi yapılarak, rapor yüzdesi belirlenir.

Tüm vücut fonksiyon kaybı oranları ayrı ayrı tespit edilir.
Bu oranlar en yükseğinden başlanarak sıraya konulur.
En yüksek oran özürlünün tüm vücut fonksiyonunun tümünü gösteren % 100’den çıkarılır.
Bu çıkarmada kalan miktar, sırada ikinci gelen tüm vücut fonksiyon kaybı oranı ile çarpılır. Çarpımın 100’e bölünmesinden çıkan rakam en yüksek tüm vücut fonksiyon kaybı oranına eklenir; böylece, birinci ve ikinci arızaların tüm vücut fonksiyon kaybı oranı bulunmuş olur.
Engel durumu ikiden fazla ise, birinci ve ikinci engel kayıp oranı birinci sıraya ve üçüncü sıradaki oran ikinci sıraya alınarak işlem tekrarlanır.
65 ;yaşın üzerindekilerde; genel vücut fonksiyon kayıp oranına % 10 eklenir.
Basitçe Formül ile engelli oranını ortaya çıkarmak için alt kısımda yer alan engel oranı hesaplama robotunu kullanabilirsiniz.

Rapor oranı neden düşer?

Devletimizin çıkardığı engelli kanunu ve engellilik değerlendirme yönetmeliği ile hastalıklara verilen engelli oranları tıbbın gelişmesi ve hastalıklara yeni tedavi yöntemleri bulunması nedeniyle zamanla düşmektedir.

Tıbbın ilerlemesi, yeni tedavi yöntemlerinin bulunması sebebiyle engelli yönetmeliği hastalık oranları değişmektedir. Engelli kişi % 65 oranında engelli sayılırken bir anda engelli rapor oranı % 25 düşebilir. Bu durumda olan binlerce engelli olduğu bilinmektedir. Raporunuzun süreli veya süresi olmasının bu aşamada bir faydası bulunmamaktadır.

Engelli raporu iptal olur mu?

Engelli raporlarının iptali ancak belirli durumlarda meydana gelmektedir. Buna göre eğer kişi daha önceden herhangi bir iş kazası ya da başka bir sebepten ötürü engel sahibi olmuşsa bu kişilerin yeniden çalışmaya başlamaları ya da mevcut sağlık durumlarının düzelerek engellilik durumlarının ortadan kalkmasıyla mümkün olur.


Bu sebeplerden birisine sahip olan kişilerin engelli raporları iptal edilecek ve her ay devletten almış oldukları maaşları kesilecektir. Bu durumun en önemli sebebi kişinin başka bir kurumda işe başlamasıyla alacağı bir maaşın olmasıdır. Bu sebepten dolayı devlet her ay yaptığı yardımı çalışan bir kişiye vermemek adına keser. Fakat burada dikkat edilmesi gereken en önemli olay sürekli engelli raporlarının iyileşemeyen hastalara verilmesinden dolayı iyileşme sebebiyle engelli raporlarının iptali gibi bir durumun oldukça zor olmasıdır.

Engelli raporu ücreti ne kadar?

Engelli raporu ücreti kapsamında engelli kurul raporu için belirlenen ücretler, yapılan incelemeler esnasında başvuru yapan kişilere “Engelli sağlık raporu Ücretlendirme, Bilgilendirme Onam Formu” imzalatılmaktadır. Engelli çıkmayan kişilerin, engelli oranı (%1 olsa dahi) engelli kabul edilerek engelli sağlık raporu ücreti alınmaktadır.
 
Alıntı ile Yanıt