Tekil mesaj gösterimi
Alt 02 Temmuz 2023, 12:29   #4
Çevrimdışı
DeepSilence
Banlı Üye
Yanıt: Edirne İli Hakkında Herşey




EDİRNE'de Ne Nerede Yenir?



Edirne’de Yeme İçme Notlarımız

Çok zengin saymayacağımız ancak beğendiğimiz Edirne mutfağında tarih boyu bölge insanlarından etkilenmiş bir yemek kültürü göze çarpıyor. Türkiye’nin tümünde olduğu gibi elbette Edirne yemekleri de, Tüm Trakya lezzetleri ve tüm Balkan mutfağı özelliklerinde olduğu gibi evlerde yenilebilir olsa da, şehir bu konuda misafirlerine de oldukça cömert. Muhtemelen yol üstü durağı olması sebebiyle yakın dönem boyunca ciddi bir restoran yemeği kültürü de eklenmiş. Elbette içki kültürü ve rakısı bu kadar meşhur bir bölge olunca karşımıza leziz meyhaneler de çıkıyor. İlk Edirne gezimizde az zaman geçirebilmiş, az yemiştik, ikinci gezimizde menüyü tamamladık. Edirne’nin restoranları ve mekanlarıyla birlikte Edirne yemek notlarımıza bakalım;

Edirne Tava Ciğeri: Elbette Edirne’nin neyi meşhur sorusunun sözlük karşılığı. Tavada kızartma ciğerin müdavimleri çok fazla. Yanında gelen acı sosu, baharatlar ve soğan piyaz ile yenmesi makul. Zevk işi ancak yanında yoğurt şahane gidiyor. 2015 yaz fiyatları mekana göre değişse de 12-16 TL arası değişiyor. Kurutulmuş biber de masada zevkli bir arkadaş.

Edirne’de tava ciğeri nerede yenir derseniz, en ünlüsü ve turistik olanı Aydın Tava Ciğer, önünde her zaman sıra var. Biz ise çoğunluk için ikinci en ünlü kabul edilen Niyazi Usta’da yedik, bol porsiyonu ve servisiyle oldukça memnun kaldık. Aşağıda mekan önerilerimiz gelecek.

Ayrıca ciğer kapama diye bir arkadaş da var, biraz daha sağlıklı bir pişirim tercih edenlere.



Mutancana ve Zirva:
Payitaht döneminden kalma olduğu düşünülebilecek bu eser et ve meyveyi bir araya getiren, Saray mutfağının önemli ürünlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Edirne gezimizde tadamadık ancak daha önceden İstanbul’da yemişliğimiz olan zirva ile mutancana benzer yemekler. Mutancana daha sulusu dersek umarız kızan olmaz. Temel haşlama etin, meyve ve sebzelerle birleşmesi diyelim.

Hayrabolu Tatlısı: Günümüzde tahinle süslenerek servis edilen bu sıradan ancak nefis tatlı için Edirneli arkadaşlarımız “tahinin ne işi var” diyorlar. Vardır bir bildikleri ve tarihi bir yapısı diyoruz ancak güncel halini biz çok sevdik. İzmir Kemalpaşa tatlısının kocamanı gibi düşünürsek bir porsiyonu keyif veren bir sofra sonu olarak midemize yakışıyor doğrusu. “Ayrabolu be yaw”



Edirne Pastane lezzetleri:
Badem Ezmesi, Edirne Kurabiyesi (un kurabiyesinin kentlisi) gibi birçok lezzet hem yerliler hem de turistler tarafından zevkle yeniyor.

EDİRNE’NİN YEMEK MEKANLARI

İki Edirne Gezimiz sırasında keyifle yedik içtik, birkaç lezzeti birleştirdik, deneyimlerimizi ve beğenilerimizi paylaşalım. Afiyet olsun.

Edirne Tadım Kahvaltı Salonu

Güne başlarken “Edirne’de kahvaltı nerede yapılır?” sorusunun şehir merkezindeki ilk cevabı olan Tadım Kahvaltı Salonu’nu seçtik. Mekan aslında bir menemenci. Taze ürünlerle, mahalle usulü, çok uygun fiyatlara kahvaltı veren dükkan Saraçlar Caddesi’nin yanı başında. Hem bölge esnafına, hem askerlere, hem öğrencilere hem de turistlere hizmet veren dükkanın öne çıkan ürünlerinin başında menemen çeşitleri geliyor. Ilık ballı süt enfesken, Edirne peynirleri de güzel. “Kahvaltı” zengin ve ürünler bol kepçe. Tazelik çok belli oluyor. “Special menemen” denedik, açıkçası biraz ‘fazla’ olduğunu söyleyebiliriz. Hiçbir şeyin tadını direkt alamıyorsunuz, munchies tarzı karışık lezzetleri çok severiz ancak buna bayılamadık. Tek kişilik kahvaltı, zevkinizi göre bir menemen + kahvaltıya dahil 2 çay, 2 ılık ballı süt, 2 ekstra çay, su gibi zengin bir menüyü 20-24 TL arasına çıkarabilirsiniz. Basit bir menemen + 2 çay + peynir zeytin tabağı da 10 TL’nin altında hesap çıkarır.



Karaağaç Kahvaltıcıları


Edirne’nin en meşhur kahvaltıcıları Karaağaç’ta sıralanıyor. Edirne Gezilecek Yerler bölümümüzde yazdığımız Lozan Anıtı ve tarihi trenin olduğu bölgede sıra sıra birçok kahvaltı mekanı bulunuyor. Çay içmişliğimiz var, gayet kıvamlıydı.

Ayçiçeği -25 Saat açık-

Tüm gün açık oluşunu 25 saat ile tanımlayan mekan Edirne’nin çorbacı kebapçı ihtiyacını gideriyor. Bol malzemeli kelle paçasını (karışık) pek beğendiğimizi söyleyemeyiz ancak lahmacun ve kebaplar gayet iyiydi. Salatalar da bize özel denk gelmediyse oldukça tazeydi.

Balkan Lokantası


Saraçlar Caddesi üzerindeki esnaf lokantası gerçekten efsane! Edirne’de olup da bir saray mutfağı yiyelim derdiyle arayışımız sırasında, elbette Osmanlı’nın mutfak notlarının olmaması ya da ürünlerinin aşırı zor (pahalı) üretimi sebebiyle günümüz piyasasına yayılamadığını düşünürsek, esi payitahtta bu talebimize en yakın “Edirne Balkan Lokantası”nı bulduk. Ciğer kapama gayet başarılıydı, tava yoğurdu muhteşemdi, çoban kebabı uzun süredir yediğimiz en iyi sulu yemeklerden biriydi diyebiliriz. Mekanda söğüş soğan da veriliyor.Sütlacın oldukça vasat olduğunu hatırlatıp, ağzınızın tadını bozmadan başka bir tatlıcıya geçmenizi öneririz.



Park Ocak Edirne


Sadece öğlen servisi yapan mekana 15.30’da gittiğimizde yemek servisinin sonlandığını öğrendik. Edirne’nin en lezzetli duraklarından olan meşhur Park Ocak, Park Otelin bir parçası gibi konumlanmış. Yiyemediğimiz için bir şey demeyelim, lokanta kıvamında hoş bir yer. Fırsatınız olursa mutlaka yorumunuzu bekliyoruz.

EDİRNE’DE CİĞER NEREDE YENİR?

Meşhur Edirne Tava Ciğeri’ni tüm şehirde kolaylıkla bulmak mümkün. Aslında çoğunun iyi mekan olduğuna inanıyoruz çünkü bu tip yerel lezzetleri kötü yapan yerleri, yerleşik insanlar beğenmez ve iş yapmasına imkan vermezler ancak öne çıkanları yazmak gerek diye düşünüyoruz.

Ciğerci Aydın (En meşhur)

Bedava dağıtırmışçasına önünde deli gibi sıra olan Ciğerci Aydın’ın sırasını çekmeyi hiç düşünmediğimiz için biz yemedik. Edirne’de en iyi ciğer nerede yenir sorusuna birçok Edirneli burayı adres gösteriyor, keyfiniz bilir.

Ciğerci Niyazi

Edirne’ye ilk gidişimizde meşhur Edirne tava ciğerini yediğimiz mekan Kale İçi bölgesinde yer alıyor. Edirne’nin birçok tava ciğercisi ile yan yana. Açıkçası çok bayılmadığımız bu lezzeti, burada ‘iyi’ bulduğumuzu belirtelim. Ancak kalabalık bir grupla yemiştik ve kimsenin de fazla fazla yiyemediğini gördük. Fazlası bayıyor yani. Bir porsiyon Edirne Tava Ciğeri 14 TL, yanında biber, baharat, soğan, ekmek, sos ücretsiz. İçecekler pahalı, personel gayet suratsız ve hizmet –bizce- zayıf. Mekan turistik ve çok kalabalık.

Ciğerci Kazım

Edirne’nin en meşhur ciğercileri listesinde karşımıza çıkan Kazım’a sadece yer vermek istedik. Yiyen varsa yorum yazsın diğer okurlarımız da faydalansın lütfen. Bizim fırsatımız olmadı.

Köfteci Osman

Edirne’de köfte denilince akla gelen ilk mekan olan Köfteci Osman lüksleşmiş, büyük bir tesis. Böyle küçük bir şehir için büyük alanlarda çok şubeli zincirleşmek başarıdır. Kalitesini bozmaması ve misafirlerini mutlu etmeye devam etmesi dileğiyle.

Vargo Restoran

Edirne’nin manzaralı, lüks mekanı. Dünya mutfağından ürünler sunan Vargo’yu Edirne Rehberlerinde ön sıralarda görüyorsunuz. Bulgaristan ve Yunanistan manzaralı restorandan komşularımızı izlerken zevkle yiyip içebilirsiniz.

Tatlıcı Keçecizade

Edirne kurabiyesi ve unlu mamüllerini yiyebileceğimiz tatlıcı ve pastanelerin başında gelen Keçecizade yol üstü duraklarının da meşhur ürün tedarikçilerinden. Keyifle tadıp yeme imkanı olduğu gibi, paket servisle memlekete de ürün götürmek mümkün.

Arslanzade

Yine Edirne’nin en meşhur kurabiyecilerinden Arslanzade badem ezmesinin yanı sıra kallavi kurabiyesiyle öne çıkıyor. Komşu Yunanistan‘ın Kavala Kurabiyesi de denenebilecek lezzetlerden.

EDİRNE’DE İÇKİ İÇİLECEK YERLER ve GECE HAYATI


Ne yazık ki bu eğlenceli şehrin tüm gece hayatı detaylarına çok giremedik. Tabii ki eksik de kalmadık, elimizden geldiğince, yiyip içtiğimiz birkaç mekanla ilgili yazmak lazım dersek, size de kısa süreli Edirne seyahatlerinizde Edirne geceleri için birkaç fikir sunabiliriz.

Zindanaltı Meyhane

Edirne’nin en meşhur meyhanesi, eski yıllanmış, nostaljik bir işletme. Edirne’de rakı meze keyfi için tercih edilebilecek Zindanaltı’da rakının yanına mutlaka peynir söyleyin keza bütün masa Edirne peynirine bayıldık. Servis iyi, çalışanlar meyhane kültürüne hakim ve halden anlar kişiler. Ortam salaş, teras var. Saraçlar Caddesi üzerinde.

Ayşe Kadın Bölgesinde (Öğrencilere ve Trakya Üniversitesi’ne yakın) Edirne Leman Kültür kentin en kalabalık öğrenci mekanlarından. Benzin Cafe Edirne, Pena gibi mekanlar da önde gelen meşhur yerler. Ayrıca ciddi bir türkü bar kültürü de Edirne’ye hakim, kolaylıkla bulunabilir.

Ayrıca şehrin her yerinden rahatlıkla bulunan tekel bayilerinin ürün yelpazesi geniş, fiyatları normal, sokaklar da iki bira alıp oturup içmek için müsait.

 
Alıntı ile Yanıt