Tekil mesaj gösterimi
Alt 05 Temmuz 2023, 00:30   #1
Çevrimdışı
DeepSilence
Banlı Üye
Öz güven nasıl geliştirilir?




Öz güven nasıl geliştirilir?
Www.TrendForum.Net

Sosyal fobi; kişinin, yabancılarla etkileşim kurması ya da başka bir kişi tarafından incelenmesi gereken sosyal durumlarda, belirgin ve sürekli korku yaşaması olarak tanımlanabilir.

Sosyal fobi yaşayan kişilerde; kalabalık ortamlarda, toplu taşımada, telefonla konuşurken veya başkalarıyla yemek yerken kaygı seviyesinin arttığı gözlemleyebiliriz. Bununla birlikte titreme ya da kızarma gibi fiziksel belirtiler de görülebilir. Sosyal anksiyete bozukluğuna sahip bireyler, yabancı ya da tanıdık fark etmeksizin diğer insanlarla konuşurken kendilerini rahatsız hissedebilirler. Konuşma esnasında anlaşılmayacağını ya da söyleyeceklerinin kulağa kötü gelmesini düşünmesi, sohbetlere nasıl katılacağını bilememesi veya katıldığında yok sayılması gibi korkular yaşayabilir. Bu yüzden de toplum içinde, işyerinde veya tanımadığı bir kişi iletişim kurmak istediğinde bu teklifi reddedecektir. Genelde olumsuz yorum ve eleştiri alacaklarını düşünüp çekingen davranırlar. Bu durum da yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkilemektedir.

Peki bu durumu ortadan kaldırmak için neler yapabiliriz?

1) Öncelikle bir süre kendimizi olduğumuz gibi kabul etmek başlangıçta bize güç verebilir. Her an her şeyin en iyisini yapabilme, en mükemmel olma duygusundan kurtulmalıyız.

2) Doğru nefes egzersizleri, mindfulness gibi yöntemler sakinleşmenize ve panik olmanıza yardımcı olabilir. Topluluk içinde veya tanımadığımız bir kişiyle görüşme yaparken kendimizle nefesimizi ve teması kesmemeliyiz.

3) Kendinize ve başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğüne odaklanmayı bırakın. Diğer insanlara odaklanın, orada olmaya çalışın ve gerçek bağlantılar kurun. Kimse mükemmel değildir, o yüzden anda olmaya çalışın ve söylenenleri gerçekten dinleyin.

4) Her bir sosyal durumun sizi endişe açısından nasıl hissettirdiğini belirleyin ve derecelendirin. Örneğin, 0 kaygı yok anlamına gelir ve 10 tam bir panik atak olur. Bir liste yapın ve ne kadar küçük veya büyük olursa olsun, her durum için nasıl hissedeceğinizi düşündüğünüzü yazabilirsiniz.

5) Olumsuz koşullandırmaları yenmek için doğru terapist, doğru egzersizler ve doğru zamana ihtiyaç vardır. Bir terapistle görüşerek daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.

Kaynak
 
Alıntı ile Yanıt