Tekil mesaj gösterimi
Alt 05 Ağustos 2023, 10:05   #2
Çevrimdışı
PERDELER_
Silver Üye
Yanıt: Mor Gabriel Manastırı (Türkiye, Mardin)




Bir rivayete göre manastıra Deyrul-Umur denmesi İslam orduları kumandanı Hz. Ömer’den gelmekte. Anlatılan şudur ki ; 634 yılında Rum kumandanı Harkel Urfa’yı işgal eder. Ortodoks episkoposları kovar ve makamlarından uzaklaştırır. Bu sırada Süryani kilisesi büyük bir kriz yaşar. Mor Gabriel ise çareyi İslam ordusunun Mezopotamya’ya girmesinde bulur. İslam ordusunu destekler ve Mezopotamya’ya girmesine yardım eder. Mor Gabriel Cizre’ye giderek İslam ordusu başkumandanı Hattaboğlu Ömer’i ziyaret eder.

HZ. ÖMER’İN FERMANI

Hz. Ömer yapmış olduğu yardımlardan dolayı Mor Gabriel’e mühür ve imzasıyla tasdikli bir ferman verir. Fermanda, “Süryaniler her türlü din, örf ve adetlerinde hürdür. Çan çalması, bayram kutlamaları, cenaze gömme törenleri, kilise ve manastır inşaatı serbesttir. Din adamları olan episkoposlar, papazlar, rahipler ve şemmasları da vergi ve askerlikten muaf tutar. Süryani fakirlerine yardım edilmesini emreder, Süryanilerin İslam kanunlarının teminatı altında hür yaşamalarını vaat eder. Bu emirlerin dışında hareket edenlere şiddetli cezaların uygulanacağını” bildirir.

BARINILAN YER

Bu ferman sayesinde Mor Gabriel manastırı uzun bir süre saldırılardan korunur. Bu itibarla, manastıra İslam Ordusu başkumandanı olan Hz. Ömer’in adına izafeten DEYREL- ÜMER adı verilir. Bir başka rivayette ise Deyr-el-Umur denilmesi, Umro Süryanicede sakinlerin barındığı yer anlamına gelmekte.
__________________
Geleceği hayal ederken, zihin gözümüzün kör noktası gibi davranıyoruz ve bu eğilim de duygusal sonuçlarını tartmaya çalıştığımız gelecek olayları yanlış hayal etmemize neden oluyor. Sorun hayallerimize, düşünmeden, gerçeklerin doğru bir temsiliymiş gibi davranıyor olmamızda.. Daniel Gilbert
 
Alıntı ile Yanıt