Forum Logo




Mor Gabriel Manastırı (Türkiye, Mardin)


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree3Beğeniler
  • 1 Post By Asi Ruh
  • 2 Post By PERDELER_

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 01 Ağustos 2023, 22:54   #1
Çevrimdışı
Diamond Üye
Mor Gabriel Manastırı (Türkiye, Mardin)




Mor Gabriel Manastırı (Türkiye, Mardin)
Www.TrendForum.Net



Mor Gabriel Manastırı, Türkiye'nin Mardin iline bağlı Midyat ilçesinde yer alan önemli bir Süryani Ortodoks manastırıdır. Tarihi ve kültürel açıdan büyük bir öneme sahip olan bu manastır, Süryani Hristiyan topluluğunun dini ve kültürel merkezlerinden biridir.

Mor Gabriel Manastırı, 4. yüzyılda inşa edilmiştir ve günümüzde hala aktif olarak kullanılan bir manastırdır. Manastırın kuruluşu, Mor Gabriel olarak da bilinen Aziz Gabriel tarafından gerçekleştirilmiştir. Manastır, Süryani Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir dini merkez olarak hizmet vermektedir.

Manastır kompleksi, birkaç kiliseden, şapelden ve diğer dini ve idari yapıları içermektedir. En dikkat çekici yapılardan biri, Ana Kilise olarak adlandırılan ve manastırın merkezinde yer alan büyük ve görkemli bir kilisedir. Kilise, tarihi ikonalar, freskler ve süslemelerle bezelidir. Ayrıca manastırda keşişlerin yaşadığı hücreler, kütüphane, okul ve diğer idari binalar da bulunmaktadır.

Mor Gabriel Manastırı, Süryani Ortodoks Kilisesi'nin ruhani lideri olan Patrik tarafından yönetilmektedir. Manastır, Süryani Hristiyanları için dini törenlerin ve ibadetlerin gerçekleştirildiği önemli bir merkezdir. Ayrıca manastır, turistler ve ziyaretçiler için de açıktır. Ziyaretçiler, manastır kompleksini gezebilir, tarihi ve dini değerleri görebilir ve manastırın atmosferini deneyimleyebilirler.

Mor Gabriel Manastırı, Süryani Ortodoks Hristiyanlığının önemli bir sembolü olmasının yanı sıra, mimari ve sanatsal açıdan da büyük bir değere sahiptir. Manastır, taş işçiliği, süslemeleri ve tarihi atmosferiyle ziyaretçileri etkilemektedir. Ancak, tarihi ve siyasi nedenlerden dolayı manastır ve Süryani topluluğu bazen zorluklarla karşılaşabilmektedir.
PERDELER_ bunu beğendi.
__________________
Kahrolsun psikolojisi düzgün insanlar!
Yaşasın tam bağımsız ruh hastası BEŞİKTAŞ'lılar!
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 05 Ağustos 2023, 10:05   #2
Çevrimdışı
Silver Üye
Yanıt: Mor Gabriel Manastırı (Türkiye, Mardin)




Bir rivayete göre manastıra Deyrul-Umur denmesi İslam orduları kumandanı Hz. Ömer’den gelmekte. Anlatılan şudur ki ; 634 yılında Rum kumandanı Harkel Urfa’yı işgal eder. Ortodoks episkoposları kovar ve makamlarından uzaklaştırır. Bu sırada Süryani kilisesi büyük bir kriz yaşar. Mor Gabriel ise çareyi İslam ordusunun Mezopotamya’ya girmesinde bulur. İslam ordusunu destekler ve Mezopotamya’ya girmesine yardım eder. Mor Gabriel Cizre’ye giderek İslam ordusu başkumandanı Hattaboğlu Ömer’i ziyaret eder.

HZ. ÖMER’İN FERMANI

Hz. Ömer yapmış olduğu yardımlardan dolayı Mor Gabriel’e mühür ve imzasıyla tasdikli bir ferman verir. Fermanda, “Süryaniler her türlü din, örf ve adetlerinde hürdür. Çan çalması, bayram kutlamaları, cenaze gömme törenleri, kilise ve manastır inşaatı serbesttir. Din adamları olan episkoposlar, papazlar, rahipler ve şemmasları da vergi ve askerlikten muaf tutar. Süryani fakirlerine yardım edilmesini emreder, Süryanilerin İslam kanunlarının teminatı altında hür yaşamalarını vaat eder. Bu emirlerin dışında hareket edenlere şiddetli cezaların uygulanacağını” bildirir.

BARINILAN YER

Bu ferman sayesinde Mor Gabriel manastırı uzun bir süre saldırılardan korunur. Bu itibarla, manastıra İslam Ordusu başkumandanı olan Hz. Ömer’in adına izafeten DEYREL- ÜMER adı verilir. Bir başka rivayette ise Deyr-el-Umur denilmesi, Umro Süryanicede sakinlerin barındığı yer anlamına gelmekte.
Efrasiyab ve Asi Ruh bunu beğendi.
__________________
Geleceği hayal ederken, zihin gözümüzün kör noktası gibi davranıyoruz ve bu eğilim de duygusal sonuçlarını tartmaya çalıştığımız gelecek olayları yanlış hayal etmemize neden oluyor. Sorun hayallerimize, düşünmeden, gerçeklerin doğru bir temsiliymiş gibi davranıyor olmamızda.. Daniel Gilbert
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
gabriel, manastırı, mardin, mor, türkiye


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Kasımiye Medresesi (Türkiye, Mardin) KoJiRo Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2 01 Ağustos 2023 23:21
Midyat Devlet Konukevi (Türkiye, Mardin) Asi Ruh Güneydoğu Anadolu Bölgesi 0 22 Temmuz 2023 16:51
Zinciriye (İsa Bey) Medresesi (Türkiye, Mardin) Asi Ruh Güneydoğu Anadolu Bölgesi 0 22 Temmuz 2023 16:50
Mardin Ulu Cami (Türkiye, Mardin) Asi Ruh Güneydoğu Anadolu Bölgesi 0 21 Temmuz 2023 05:26
Hatuniye Medresesi (Türkiye, Mardin) Asi Ruh Güneydoğu Anadolu Bölgesi 0 20 Temmuz 2023 06:44




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net