Tekil mesaj gösterimi
Alt 05 Mart 2024, 13:44   #10
Çevrimiçi
Regex
“En büyük servet, itibardır.”
Yanıt: Forumlarda En Üst Rütbe Neden Hep Bayanlarda ??




Bu biraz şeye benziyor, neden araba ilanlarında doktordan ya da bayandan yazıyorlar? gibi. Şöyle de bir durum belirteyim örneğin; mesela hangi forumlarda? Webmaster forumları adına konuşacak olursam şu anda halihazırda Türkiye'nin en büyük webmaster forumu olan R10'un yönetim ekibinde tek bir kadın yönetici bile yok. Eskiden (2004-2007 arası) IRC forum siteleri de genellikle kod yardımı üzerine dayalı olduğundan oralarda da kadın yönetici sayısı azdı. Sonraları IRC forum siteleri bir çeşit genel forum konseptine evrildiklerinden durum değişti tabii.

Sanırım genel forumları baz alarak bu konuyu oluşturdun @KoJiRo. Bunun nedeni şu olabilir, kadınlar biz erkeklere nazaran daha iletişim becerileri gelişmiş, daha hassas, daha özenli vs. olabilir. Mesela grafik konusunda PS ile uğraşıp avatar, imza vb. tasarımı yapabilen kadın tasarımcı çok var ama erkek aklıma bir çırpıda gelenler @MYNAK ve Heavenly.

Demek istediğim şey şu, forumlarda bahsettiğin rütbelendirmeye denk gelmen; cinsiyetçi bir yaklaşım gösterildiği için değildir. Şayet böyle bir gözle görülür istatistik elde ettiysen bu, kadınların ve erkeklerin ilgi alanlarının farklılığıyla ya da örneklendirdiğim gibi kadınların daha ilgili, becerikli olmalarına bağlıdır muhtemelen. Sonuçta forumlarda yöneticilik gönüllülük esasına göre yapılır, herhangi bir görev ya da iş tanımı da yoktur. Bu yüzden herkes bilgisi ölçüsünde, ilgi alanına ve heves durumuna göre yönetimlerde yer alır.

Son olarak; @Beatrice'e katılıyorum. Özellikle TrendForum özelinde konuşacak olursam ben kurulduğu günden beri buradayım, yönetim kararlarında hiçbir zaman şu erkek/bu kadın olayının yapıldığını ve bir pozitif ayrımcılığın uygulandığını görmedim. Burası ilk kurulduğunda @Beatrice, @CtrL ve ben üç kişiydik. Yani erkek çoğunluktaydı. Sonra yine uzun süre @Worgen en üst yetkili admindi, bakın; yine erkekler olarak çoğunluktaymışız. Şu anda da yine üst yönetime bakacak olursak @Beatrice, @Astrea ve @Zeytin ile üç kadın; ben, @Razor ve @Roronoa Zoro ile de üç erkek. Eşit yani. Ha bu değişebilir, bariz bir üstünlüğe de evrilebilir kadınlar açısından. Ancak; dediğim gibi cinsiyet baz alınan bir faktör olmadığından, bunun eşit tutulması için de bir uğraş gösterilmez.

Peki; gerçekten de kasıtlı olarak ya da konuda belirtilen bazı yorumlardaki gibi amaçlar güdülen forumlar yok mu? Vardır. Ama onlar da böyle küçük zihniyetle ve basit düşündükleri için bir yol kat edemez, başarı gösteremezler ve bir süre içerisinde yok olup silinip giderler. Tarih boyunca hep böyle olmuştur, bundan sonra da böyle olmaya devam edecektir.
__________________
  • When injustice becomes law, resistance becomes duty.
 
Alıntı ile Yanıt