Fatih'cim öncelikle şu noktaya bir açıklık getireyim. Title ve metaların @
Seocobar tarafından değiştirildiğini ben kendi kafamdan tahmin yürüterek söylemedim. Seninle forumun sıralamaya girmemesiyle ilgili konuştuktan sonra senin @
Beatrice ile konuştuğunu biliyorum, aramızda da konuştuk zaten bunu seninle. Hepimizin amacı iyileştirmeye yönelikti sonuçta. Sonrasında benden sonra ve @
Seocobar'dan da önce teknik yöneticilik yapan vatandaş ayrıldı. O akşam @
Seocobar eklendiğinde ben onun kim olduğunu @
Beatrice'e sordum, büyük bir webmaster forumundan tanıdığım biri çıkınca içim biraz olsun rahat etti çünkü piyasada herkes seocu - yazılımcı vs. ama icraat noktasında zayıflar bilirsin. Bu yüzden forumun ilk teknik yöneticisi olarak gönlüm rahat bir şekilde değişimi gözlemledim. Hatta Skype üzerinde @
Beatrice ile birlikte @
Seocobar'la konuştum, o sıra title'a IRC ile ilgili terimler de eklenmişti, ben bunun yanlış olduğu yönünde fikrimi söyledim. Ancak @
Seocobar'ın yoğurt yeme şekline karışmadığım için bu konunun temelini oluşturan noktalara girmedim hiç. Yani temel title/description yapılandırmasının elden geçirilmesi gerektiğini sen de söylemişsindir evet ama değişikliği @
Seocobar'ın yaptığını o akşam bizzat konuştuğumuz için biliyorum, hatta
vBSEO şifresini de sordu, ben ne koyduğumuzu hatırlamadığım için config'den sıfırlayın demiştim. Yani olay böyleyken böyle. Zaten bu konunun içeriğini yazarken de ikinizin aynı stratejiyi izlediğinizi ve fakat bana göre doğru olmadığını belirterek beyin fırtınasını başlattım.
Sen yine bir başından bir kıçından alıp bir sürü şeye değinmişsin, neye nasıl cevap verip haklı bulduğum ve kabul etmediğim noktaları belirtsem bilemedim. Çok dağınık olmuş la.

Ama salla gitsin, burası akademik ortam ya da webmaster forumu değil zaten. Bir şeyler yazayım bende.
XenForo çoğu konuda olduğu gibi site haritalarıyla ilgili de, SEF links (arama motoru dostu bağlantı yapısı) ile de günceli vBulletin 3'e göre daha iyi yakalıyor elbette. Aksini savunacak değilim. vBulletin 3, ek modifikasyonlar ve düzenlemeler yapmazsan tek başına hantal kalır. Nitekim XenForo'da iç
SEO opsiyonları dahili gelirken vBulletin'de
vBSEO, DBSEO tarzı harici eklentiler kurman gerekli. XenForo'da rota ayarlarını panel üzerinden yapabilirken vBulletin'de kurduğun
SEO eklentisinin insafına kalırsın, biraz yazılım biliyorsan permalinkleri düzenlemeyi başarırsın.
Konuyu oluştururken de dediğim gibi her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır. Dolayısıyla ben de sitemap'e ince ayar çekemiyorum madem deyip kendi dönemimde Google News'e kaydetmiştim forumu. Sözlük konularının vBulletin'den beklenmeyecek ölçüde hızlı indexlenmesi bundan kaynaklanıyor. Yine yemeseydi Google Indexing API falan yardıracaktım.
İbrahim Tatlıses ile ilgili verdiğin örneğe ise katılıyorum. Özellikle son zamanlarda başta haber siteleri olmak üzere clickbait başlıkları kullanmayı bir hayli abarttılar. Bunun ekmeğini de her site sahibi yemekte özgür elbette. Önemli olan Google Trends üzerinden popüler ve yüksek aranmalı keywordleri bulup nitelikli içerik haline getirebilmek. Senin bir foruma açtığın sözlük konusunu başka foruma açmadığını, dolayısıyla özgünlük kriterini korumaya çalıştığını da fark ettim. Charismax'tan amme hizmeti ayağınıza geldi.
Özetle diyorsun ki, kelime bazlı ve tek anasayfaya gelecek hiti değil de içerikleri güçlendirerek içerikten her içerik başına alacağım hiti baz alıyorum. Haklısın da keza. Kelime bazlı
SEO değil, hit bazlı
SEO yapmak daha çok hit kazanmak için doğru strateji. Ancak ben zaten bunun aksini söylemiyorum.
Konuda demek istediğim şey siz Meta-Description'ı yan yana etiket girer gibi, spam kelime dizilimi halinde kullanıyorsunuz. Oysa Meta-Description'ın temel amacı keywordleri sıralamak değil, kullanıcıya etkili bir cümle ile açıklama sunmak olmalı. Forumlar konusunda belki bu somut olarak uygulama alanı bulmuyor diye düşünerek diğer türlü yapıyorsun ama
SEO siteleri için de bunu videolu örnek şeklinde verdim.
Aslında Google'ın TR algoritması zayıf, kelime ölçeklendirme bazında geliştirilmesi lazım. Belki de Google Türklere önem vermediği için bu durumdayız. Sadece bizim kelimelerde değil, neredeyse bütün Türkçe anahtar kelimelerde 3-4. sayfalardan itibaren illegal b@his sitelerinin çakma siteleri ve spamleri sıralanıyor. Böyle bir durumda da spam sistemini yadırgamak biraz yersiz oluyor. Ama atıyorum hepimiz Amerika'da olsak ve bu forum evrenini Amerika'da yaşasaydık benim dediğim stil bir sıralama faktörü olurdu diye düşünüyorum. Yani belki saçma gelebilir ama Google'ın ülkesel ve dil bazında ölçeklendirme yapıp yapay zekayı bazı ülkelerde ve dillerde çalıştırıp Türkiye'yi kendi haline saldığı kanısına vardım. Aksi takdirde son 6-7 aydır o .cz, .de, .es uzantılı fake sitelere bir çözüm bulurdu. Bu durumda sizin yaptığınızın bir zararı yok. Ama yine de, algoritma bir gün TR bazında da iyileştirilecek olursa Meta-Description'ı açıklama gibi kullanmak en azından kullanıcı bazında anlaşılır olacağı için buna taraftarım.