Ülke bazlı aramalar değil tr uzantılı yapılan kurumların içeriklerinde yabancı dil kullanılmıyorsa arama motorları dışarıya %10' kadar arama verir ancak... Bunu neye göre söylüyorum elimde bir kaynak var mı? Yok ama şöyle bir tecrübe var..
Atıyorum...
Trendforum.com var birde Trendforum.com.tr var..
Aynı site aynı içerikli site sadece eklenti ek alan adı var diyelim bu iki uzantıyıda kullansın..
Google.com
Google.com.tr
Var bu ikisinin sunucuları aynı ama dolaşımdaki dns adresleri aynı değil.. Misal bir google kısıtlaması ülke içinde olduğunda google.com.tr sorun yaşar ama com uzantılı yaşamaz.. com uzantılının dolaşımı yurtdışı yurt içinde dolaşıma uğramıyor ama tr uzantılı olan bizim ülke serverlarımızdan geçiyor..
Neyse bu google muhabbeti karıştırır bu konuyu ayrıntılı anlatım ister o...
Trendforum aramalarda bu iki uzantıyı kullansın ilk aramaya çıkacak olan tr' uzantılı adresidir.. İçerikler türkçe uzantıda' türkçe... Bu tr uzantısı sadece bir uzantı olarak ülkemizce desteklenmiyor.. Tıpkı tubitak'ın pardus'u gibi her alanda destekleniyor...
Kurumsal
seo şirketleri yurtdışı bazlı serverlar üzerinde türkçe anahtar kelime çalışmaları yaptığı için ücretli
seo çalışması yapanlar var.. tr uzantılıda bu çalışmalar anahtar kelimeler v.b açıklamalara kelime oyunu yapmalara işe yaramayacak.. Ben bunu forum dilinde söylüyorum anlayalım tam diye ama böyle anlaşılmayacak..
Şöyle anlatayım... Türkiye topraklarında yaşıyorsun türkiye'nin içini ilgilendiren türkçe alfabe ile paylaşımlar yapacaksın' tr uzantısı önceden arama motorlarına kelime aktarırken 140 160 karakteri çekip geri kalanı tıklama yöntemiyle indekliyordu.. şu konulara girilen açıklamalar gibi veya site açıklamaları gibi.. ona rağmen com uzantılı diğer türkçe sitelerden daha ön plandaydı.. Şimdi bu konu içeriğinin tamamını tarayarak ortalama bir indeks çekecek.. Bunu neye göre söylüyrum misal google news kaydı yaptırdınız dimi ? Bu yabancı bir sermayenin türk medyasına yaptığı yayın aslen.. Şimdi tr uzantılı olunca bir sınıflandırma yok ama com uzantılı alan adlarının yanında 1 tık daha ön planda kaale alınacaksın..Yerli haber yerli bilgi yerli uzantı olarak lanse edecekler.. Forum siteleri olarak bunun ederi ne kadar yansır eder bilmem.. Eskiden beri tr uzantılar google konusunda çok başarılı uzantılardır..
Aynı isimde benzer forumların olduğunu düşün com net olarak birde tr olduğunu düşün.. Tr olanı her'zaman ön safta gidecektir..
Şuan kaynak olarak gösteremiyorum veya anlatamıyorum bu dediklerim zamanının webmasterları arasında konuşulan konular o zamanlarda küçüktüm.. Tabi muhabbetler forum siteleri üzerine değildi.. Ama geçerliliği hala var.. Bu
seo dalgası 2008 yıllarında hemen hemen bize ticarisi daha çok yapılan bir sistem olarak geldi.. O zamanlar bile tr uzantılı bir site almak için çok çok uğraş veren yerler oldu... Ana adresi com'lu ikinci adresi tr olarak eklemeler yapıyorlardı arama motorlarında çıkabiliteyi güçlendirmek için.. Şimdi ise belgesiz sunuluyor..
Anlatamadım ama bunu göstere bilirim yakın zamanda.. Hiç bir çalışma yapmadan bir siteden örnek verebilirim.. Sadece onaylanmasını bekliyorum 1 aydır..