|
Erşan Kuneri kullanıcısının gönderdiği mesajdan alıntı
|
@Banshee kanka bu konuyu Atatürk'ün söylediği sanılan sözler formatına niye getirdin ben onu anlamadım. Bu arada köylü milletin efendisidir sözünü sen söyledikten sonra araştırdım, Kanuni'nin söylediğine yönelik bir iddia var ancak bana pek inandırıcı gelmedi. Çünkü Osmanlı devletinde her zaman için ülke hanedanın malı sayılmıştır. Dolayısıyla Kanuni gibi daha meşrutiyetin bile ilan edilmediği dönemde mutlak monarşiyle yönetilen devletin padişahı bu çeşit daha demokratik, Cumhuriyet rejimine aitmiş gibi gözüken ve köylü sınıfını yücelten bir söz söylemez diye düşünüyorum. Bizim devlet geleneğimizde hiçbir zaman köle sınıfı olmadığını söyleyeceksin şimdi muhtemelen, buna katılıyorum, ancak demokratik bir yönetimden de bahsedemeyiz Osmanlı zamanında. Şer'i kurallar vardır ve İslam hukuku esastır. Dolayısıyla köylüyü direkt bu şekilde üretim yaptığı için hak sahibi noktasına getirecek bir sözü Osmanlı padişahının söylemiş olmasını aklım kabul etmedi.
Atatürk hiçbir zaman birilerinin sözünü tarihe bu söz benim sözümdür diye geçirtmemiştir. Buna ihtiyacı olmaz. Ancak dediğin gibi bazı tarihçiler ya da dezenformasyon oluşturan kimseler birtakım sözleri Atatürk'e veya çeşitli liderlere ya da kişilere mal edip sanki onlar söylemiş gibi bilgi kirliliği yaratabiliyorlar. Bu konuda katılsam da o sözü Kanuni'nin söylemiş olduğu yukarıda açıkladığım nedenlerle mantığıma pek yatmadı.
|
Teşekkür ederim. Güzel anlatmışsınız. Anayasasında halkı reaya(sürü) olarak gören bir devletin "köylü milletin efensidir" demeyeceği çok bariz yani.