Tekil mesaj gösterimi
Alt 31 Mart 2026, 17:37   #6
Siyah
Müşkülpesent.
Yanıt: Sosyal medya kullanmamak bir eksiklik midir?

Zaman Yolcusu kullanıcısının gönderdiği mesajdan alıntı Mesajı göster
Kullanmamanın eksiklik olabilmesi için kullanmanın bir artı katması gerekir. Sosyal medyanın ana kullanım sebeplerinin hepsinin alternatifi mevcuttur. Amaç bu olmasa da, günümüz sosyal medya kullanımı artık dopamin bağımlılığına evrilmiş durumdadır.

Bir parça kendimi de dahil ederek ve üzülerek ifade etmem gerekir ki; sosyal medya, temel anlamda insanların dopamin ihtiyaçlarını karşılamak adına bilgilerini alışverişe konu ettikleri platformlar ağı olmuş durumda. Takdir edersiniz ki günümüz dünyasında en değerli kavram 'bilgi'dir. Çünkü bilgi güçtür.

"Bilgimin kullanılmasıyla ilgili bir sorunum yok" diyen kitleyi desteklememekle birlikte saygı ile karşılıyorum. Lâkin yıllardır yediğinden içtiğine, bulunduğu yerden gideceği yere tüm bilgileri, büyük bir zevkle ve kendi elleriyle sunan insanların bunu 'salt' olarak eksikliklerini gidermek veya hayatlarına artı katmak için yapıyor olmalarını rasyonel bulamam. Bu süreç sadece, 'farkında olmadıkları' ile izah edilebilir ki bu kıyasen haklı bir sebeptir.

Şahsım olarak; ne yasal, ne de el altından bilgimin kullanılmasını, işlenmesini, tasnif edilmesini, profilleştirilmesini ve paylaşılmasını kesinlikle doğru bulmuyorum fakat sosyal medya şu an tamamen bu sistem üzerine kurulu.

Sosyal medyanın bu amacını dün de doğru bulmuyordum, şuanda da doğru bulmuyorum, ileride de doğru bulmamaya devam edeceğim.

Tüm bu koşullar altında ezcümle; sosyal medyayı kullanmamak bilinçli bir insan için tercih, kullanmak ise bir hasar (psikolojide radikal kabul olarak geçer) kabulüdür.

Hiçbir sosyal mecrada bulunmuyor olsanız dahi digital ayak izi bırakmamanız pek mümkün değildir.
Bunu yapabilmek istiyorsanız intetnet üzerinden alış veriş, haber alma ve dahi fatura bile ödememeniz gerekir.
Ha şöyle mümkün olabilir; Düzenli aralıklarla toplanan bilgilerinizi KVKK gereği 'beni unut' minvalinde bir mail göndererek sildirebilirsiniz.

Tamamen hiçbir iz bırakmadan hareket edebilmek için internetten hatta telefondan bile uzak durmak gerek.

Ezcümle bu bilgileri vermemenin bedeli teknolojik körlük olur.
En fazla yapabileceğimiz nereye, ne bilgisi verdiğimizi takip edip gerekirse sildirmektir ki bu bile ciddi bir mesai gerektirir.

Webmaster, yazılımcı, coder vb. değilseniz bu da çok zor.
En basit örneği eski adıyla UNIT 848 diyeyim. Siz biliyorsunuzdur zaten.
Onu da geçtim, günümüzde verileri profilleştirme işi çoğu ülkede illegal bile değil.
Mesaj içerikleri, TF üyelerine özeldir
Yanıtın tamamını görüntülemek için oturum açabilir veya üye olabilirsiniz.

Dörtnala gelip Uzak Asya'dan
Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan
bu memleket bizim.
Bilekler kan içinde, dişler kenetli, ayaklar çıplak
ve ipek bir halıya benzeyen toprak,
bu cehennem, bu cennet bizim.
Kapansın el kapıları, bir daha açılmasın,
yok edin insanın insana kulluğunu,
bu davet bizim....
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
ve bir orman gibi kardeşçesine,
bu hasret bizim...