Tekil mesaj gösterimi
Alt 13 Ocak 2023, 09:04   #4
Çevrimdışı
Bahtiyar
Yüzümden düşen bin parçayı toplayıp,
Yerine kocaman bir tebessüm yerleştiren var
"o" iyiki var.
Yanıt: vBulletin mi? XenForo mu? NEDEN?




Uzun zamandır yazmak istediğim bir başlık bu. Bazı soru işaretlerinin aklımda cevap bulmasını istedim önce.

Karşılaştırma yapacak olursak Xenforo her anlamda avantajlı bir sistem. Modern hayatımızda PHP üzerine kullanılabilecek en iyi hazır script. Ama dezavantajları da var. Bu tür platformları ayakta tutan kişiler halen eski kullanıcılar bence. Yeni nesil zaten "çoğunlukla" Xenforo sistemini tercih ediyor. Hatta belli başlı "azınlık" diyebileceğim eski forum kullanıcılarıda sancılı bir süreci göze alıp Xenforo'yu tercih ediyorlar. Gerek sıfırdan kurulum, gerek vBulletin'den Xenforo'ya geçişte yine insanların alıştıkları sistem dışında bir sistem olunca alışma süreci olabiliyor. Bir zamanlar vBulletin için Rus yazılımcı ve geliştiriciler "responsive" üzerinde çalışmışlardı. Aslında gayette güzel yol aldılar. Ama bir süre sonra vBulletin 3.x.x için bir gelecek olmadığını görünce çoğu ya yarım bıraktılar ya da sadece ekran görüntüleri paylaşmakla yetindiler. Hatta bizim insanımız yine kendi yapmışlar gibi piyasa da bu tür çalışmaları satmaya kalkışmışlardı. Bu oldukça Türk milletini gülünç durumuna düşürdü.

vBulletin'e şu an modern bir responsive yapmak bir geliştirici için nerdeyse imkansız. Hatta yazılımcılar bile bununla ilgilenmiyorlar. Çünkü bir geleceği yok gibi görünüyor. Anlam veremediğim olaylardan biri de şu;

vBulletin 4.x.x ve 5.x.x sürümleri yayımlandı. Ama tutulmadı. Şimdiye dek vBulletin 4 veya 5 kendini tutturmuş bir foruma şahit olamadım. vBulletin 3.x.x gibi tutmuş ve çoğunlukla kullanılan bir sürüme neden geliştirme gelmez? Eminim ki hosting firmaları bu sistemin geleceğini bilseler ilerde bile PHP 5.x sürümünü kaldırmayacaklardır. Maalesef ilerde bir gün bu sisteme veda edeceğiz. Son güne kadar devam diyeyim ben. Tutup bu yaştan sonra vBulletin 4.x.x üzerinde kendimi geliştirmeye çalışmam açıkçası.

Xenforo ayrıca sistem üzerinde kullanılan bazı eklentileri bile ücretli şekilde sunuyor. Sadece lisansı almakla bitmiyor. Bu tür şeyler kullanımı azaltır muhakkak. Yeni bir sistem sunuyorsunuz insanlara bari eklentiler ücretsiz olsaydı. Sanırım bir tık daha çok rağbet olurdu sisteme. Ayrıca, eski nesil kullanıcılar bir türlü Xenforo sistemine alışamıyorlar. Eğer bir kitleniz yok ise Xenforo sistemi ile başlamak veya geçiş yapmak o forumu bitirmek olur kesinlikle.

Yine ve yine tercihim vBulletin 3.x.x.
__________________
- Rotasız adımlarıma eşlik eder sisli yollar..
 
Alıntı ile Yanıt