Tekil mesaj gösterimi
Alt 21 Ocak 2023, 12:38   #1
Çevrimdışı
Aykut
I was quiet, but I was not blind.
Midenin sindirim yaparken zorlandığı besinler




Midenin sindirim yaparken zorlandığı besinler
Www.TrendForum.Net

Bu yiyecekler size rahatsızlık veriyor olabilir


Midemiz her şeyi öğütmek konusunda yetenekli olsa da bazı besinler tarafından oldukça zorlanabiliyor. Mide zorlandığı zaman kişi bunu; kramp, gaz sancısı, midede yanma gibi semptomlarla hissediyor.




NANE

Midenin üst kısmındaki kası gevşetebilir bu da yiyeceklerin yemek borunuza geri dönmesini sağlayabilir. Hatta midesi bulanan ancak istifra edemeyen kişilere bu yüzden nane limon kaynatılır. Ayrıca midede yanma hissi yaratabilir.

Uzmanlar; daha küçük porsiyonlar yerseniz ve yedikten sonra uzanmazsanız, yiyeceği tekrar yukarı iten basıncı azaltabileceğinizi söylüyor.



SÜT ÜRÜNLERİ


İshal, şişkinlik ve gaz sorunu yaşıyorsanız, laktoza karşı toleranssız olabilirsiniz. Bu, sütte ve diğer süt ürünlerinde şekeri sindiren bir enzime sahip olmadığınız anlamına gelir.



BAHARAT


Bazı insanlar, -özellikle çok fazla tükettiğinde- baharatlı besinlerden sonra hazımsızlık veya mide ekşimesi yaşar.

Çalışmalar, acı biberdeki kapsaisin adı verilen bileşenin suçlu olabileceğine işaret ediyor.



FASULYE


Fasulye sağlıklı protein ve lifle doludur ancak aynı zamanda gaza ve kramplara neden olan sindirimi zor olan şeker de barındırır. Vücudunuzda onları parçalayabilecek enzimler yoktur. Bağırsaklarınızdaki bakteriler bunun yerine işi yapar ve bu süreçte kişiye gaz sancısı verebilir.

Bunu yaşamamak için; kuru fasulyeyi en az 4 saat bekletin ve pişirmeden önce suyunu dökün.



LAHANA VE DİĞER TURPGİLLER


Brokoli ve lahana gibi turpgiller fasulyelerde olduğu gibi gaz yapan aynı şekerlere sahiptir. Yüksek lifleri de sindirimi zorlaştırabilir. Çiğ tüketmek yerine pişirirseniz daha kolay bir şekilde sindirilebilir.



ÇOK FAZLA LİFLİ BESİN TÜKETMEK


Kepekli tahıllar ve sebzeler gibi karbonhidrat içeriği yüksek yiyecekler sindirim için iyidir. Ancak çok fazla yemeye başlarsanız, sindirim sisteminiz uyum sağlamakta zorlanabilir. Sonuç: gaz ve şişkinlik. Bu nedenle, yediğiniz lif miktarını yavaş yavaş artırın.



YAPAY ŞEKER


Sorbitol isimli yapay tatlandırıcı ile yapılan yiyecekler ishal ve kramplara neden olabilir.

FDA, günde 50 gram veya daha fazla sorbitol yerseniz ishal olabileceğiniz konusunda uyarıyor ancak çok daha düşük miktarların bile bazı insanlar için sorun yarattığı bildiriliyor.



Lif oranı yüksek ve asidik oldukları için bazı insanlara mide rahatsızlığı verebilirler. Midenizde rahatsızlık hiisediyorsanız, portakal, greyfurt ve diğer narenciye meyveleri kontrollü tüketin.



KIZARMIŞ BESİNLER


Yağ oranı yüksek olan bu besinler ishale neden olabilir. Ayrıca karışık soslar, yağlı et parçaları, tereyağlı veya kremalı tatlılar da sorunlara yol açabilir.

Tereyağı veya krema yerine sebze içeren kavrulmuş veya fırınlanmış yiyecekleri ve hafif sosları seçebilirsiniz.



FRUKTOZ


Gazlı içecekler, şekerlemeler, meyve suları ve hamur işleri dâhil olmak üzere bununla tatlandırılmış yiyeceklerin sindirimi bazı insanlar için zordur. Bu ishale, şişkinliğe ve kramplara yol açabilir.


''Alıntı''
__________________
I don’t trust words, I trust actions..
 
Alıntı ile Yanıt