Tekil mesaj gösterimi
Alt 22 Mart 2023, 01:34   #14
Çevrimiçi
Gülümse
Yanıt: Ramazan Ayı ve Oruç - Ramazanda Yapılması Gerekenler




Terâvih Namazı:

Terâvih namazı Allah Resûlü Sallallahu Aleyhi Vesellem'in Ramazanda cemaatle kılmak suretiyle bize bıraktığı önemli bir sünnetidir. Ancak farz olmasından korktuğu için, ümmeti güç yetiremez diye sürekli cemaatle kılmayı terketmiştir.

Terâvih, vitir dışında sekiz rekattır. A'işe validemiz Radıyallahu anhâ şöyle der, 'Allah Resûlü Sallallahu Aleyhi Vesellem ne Ramazan ayında, ne de diğer zamanlarda gece namazını onbir rekattan fazla kılmadı'[65]

Sahih rivâyetlerin gösterdiğine göre, Ömer b. Hattab Radıyallahu anh, bu sünneti ihya etmek üzere insanları davet ettiğinde onları sünnetteki hali üzere onbir rekat kılınması için topladı. (İmam Mâlik Muvattâ 1/119).

Teravihin vitirle birlikte onbir rekat olması dışında bir takım görüşler var ise de, mevcut delilleri tetkikimiz neticesi görüşümüz bu doğrultudadır. Şüphesiz en doğrusunu Allah bilir.

Terâvih namazını vitirle birlikte yirmiüç rekat kılanlar, ta'dil-i erkâna riâyet etmeyip namazı hızla kılmaktadırlar.

Böylece, Rasûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem'in sünnetinde olmayan bir bidât işlemektedirler.

İnsanlar, bu konuda Allah Resûlü Sallallahu Aleyhi Vesellem'in sünnetini araştırmalı ve başkaları terketmiş olsa bile onlar sünnete uymalıdırlar. Çünkü hayır ve mutluluk yalnız bunda; bidatlardan kaçınıp sünneti uygulamadadır.

Günümüzde çoğu müslümanların kıraat, rükû ve secdelerini acele yaparak kıldıkları namaz eksik bir namazdır. Bu, kimi zaman onların namazını bozar ve namazın tüm heybetini alır, götürür. Allah'tan korkmalı ve pişmanlığın fayda etmeyeceği gün gelmezden evvel kendimize, özellikle ibadetlerimiz hususunda çeki düzen vermeliyiz.
__________________
°



İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.


 
Alıntı ile Yanıt