Tekil mesaj gösterimi
Alt 08 Nisan 2023, 08:33   #2
Çevrimdışı
Asi Ruh
Diamond Üye
Yanıt: Bilgisayar Ve Donanım Hakkında Herşey




Bilgisayar Sistem Birimleri

Bu birimler bilgisayar kasası içinde ana kart üzerinde ya da doğrudan ana karta bağlı birimlerdir. Burada öncelikle bilgisayarın beyni sayılan mikro işlemcinin de üzerinde bulunduğu ana karttan bahsetmek gereklidir.

Ana Kart

Ana kart fiberglastan yapılmış üzerinde bakir yolların bulunduğu genellikle koyu yeşil renkte büyükçe bir levhadır. Ana kart üzerinde mikroişlemci bellek genişleme yuvaları BIOS ve diğer yardımcı devreler yer alır. Sistem saati bu yardımcı devrelerden biridir. Ana kart tüm sistemin temelini oluşturmaktadır. Diğer kartlar (I/O kartı grafik kartı vb.) Ana kart üzerindeki genişleme yuvalarına takılır. Ana kart tüm kartların kendi üzerine takılmasından dolayı bu adı almıştır. Çünkü bilgisayarın diğer bileşenleri bir şekilde ana karta bağlanıyor birbirleri ile anlaşmak için ana kartı bir platform olarak kullanıyor; yani bilgisayarın "sinir sistemi" ana kart üzerinde yer alıyor. Bir kişisel bilgisayar (PC) ’in hangi özelliklere sahip olabileceğini belirleyen en önemli bilesen ana karttır çünkü ana kart üzerindeki elektronik bileşenler bilgisayara hangi tür işlemciler takılabileceğinimaksimum bellek kapasitesinin ne kadar olabileceğini bazı bileşenlerin hangi hızlara çıkabileceğini hangi yeni donanım teknolojilerini destekleyebileceğini belirlemektedir. Burada ana kart ile ilgili sık kullanılan bazı teknik terimlerin bilinmesinde fayda vardır. Bunlar:

Yonga Seti: yonga seti (Chip Set) ana kartın "beynini" oluşturan entegre devrelerdir. Bunlara bilgisayarın trafik polisleri diyebiliriz. Çünkü bu devreler işlemci önbellek sistem veri yolları çevre birimleri kısacası bilgisayar içindeki her şey arasındaki veri akışını denetler. Veri akışıbilgisayarın pek çok parçasının işlemesi ve performansı açısından çok önemli olduğundan yonga seti de bilgisayarın kalitesi özellikleri ve hızı üzerinde en önemli etkiye sahip birkaç bileşenden biridir. Eski sistemlerde bilgisayarın farklı bilesen ve işlevlerini çok sayıda yonga denetlerdi. Yeni sistemlerde hem maliyeti düşürmek hem tasarımı basitleştirmek hem de daha iyi uyumluluk sağlamak için bu yongalar tek bir yonga seti olarak düzenlendi. Günümüzde en yaygın yonga seti Intel tarafından üretilmektedir. Intel kendi yonga setlerini bunların desteklediği veri yolu teknolojilerini de temsil edecek şekilde PCI set ve AGP set olarak da adlandırmaktadır. Silicon Integrated Systems (SIS) Acer Labs Inc. (ALI) VIA gibi üretici firmaların da geliştirdiği popüler yonga setleri vardır.
 
Alıntı ile Yanıt