Tekil mesaj gösterimi
Alt 08 Nisan 2023, 10:03   #16
Çevrimdışı
Asi Ruh
Diamond Üye
Yanıt: Bilgisayar Ve Donanım Hakkında Herşey




Farklı bir bakış açısıyla QUANTUM;
Shock Protection System
&
Shock Protection System II


Bilgisayarımızın en hassas parçası olan Hard Diskimiz büyük küçük her türlü darbeden etkilenmektedir. Bu etkiler belki hemen o anda veya kısa vadede etkisini göstermez ancak uzun vadede çok büyük problemlere yol açabilirler. Aslında keşke arıza hemen ortaya çıksa ve o anda icabına bakılsa... Çünkü aylar yıllar sonra çıkan arıza yalnızca Hard diski götürmez içindeki bilgilere kullanıcısı için yeri belki hiç doldurulamayacak olan bilgilere de zarar verir. Acısını başına gelen varsa bilir!

Tabii ki Hard Disk sektörünün öncüsü Quantum’un Mühendisleri bu çok önemli problemin farkına vardıkları anda çözüm geliştirmeleri uzun sürmüyor ve öncelikle Hard Disk çalışmazken aldığı darbelere çözüm geliştiriyorlar;

SHOCK PROTECTION SYSTEM:


Disk darbe aldığında plaka üzerindeki okuyucu kafa hareket ederek yüzeye kontrolsüz olarak çarpıyor. Bu darbeler plakadan mikroskopik parçalar kopmasına sebep oluyor ve kopan parçalar diski üzerine yapışıyor. Daha sonra disk çalışmaya başladığında kafa dairesel hareketlerle diskin yüzeyinde uçarak bilgileri plakaya yazmaya çalışıyor ANCAK kopan o küçücük parçacıklar adeta devleşiyor ve kafanın hareketini engelliyor. Bilgilerin düzen içinde yazılması mümkün olmuyor. BAD SECTOR denilen korkunç hadisenin ilk adımı işte böyle atılıyor ve disk çöpte nihayetleniyor. Tabi ki bilgilerimizle birlikte...

Quantum ise geliştirdiği SPS ile kafanın kontrolsüz hareketlerini engelliyor parçacıklar kopmuyor bilgiler yanlış yerlere veya eksik yazılmıyor veeee Bad Sector oluşmuyor.

Aslında bu başlangıç. Diskler yalnızca çalışmazken darbe almıyorlar. Hepimizin ayağı kimbilir günde kaç kez çarpıyor bilgisayarımızın kasasına. Birsürü küçük darbe alıyor zavallı bilgisayarlarımız. Aslında bu darbeler hiçte küçük değil... Yani bir hard disk için... Tam birşeyler yazarken 7.4 şiddetinde deprem olduğunu düşünün... Kalem bir tarafta kağıt diğer bir tarafta!!!

Kafanın kaç kez plakaya çarptığını kopan parçacıkları ve sonrasında oluşan Bad Sector’leri bir düşünün...Quantum’umuzun güzide mühendisleri bunun da çözümünü bulmuşlar;

SHOCK PROTECTION SYSTEM II:

Yani bir Quantum disk tam bilgileri yazma esnasında darbe alırsa Kafa bunu hissediyor. Yazmayı bırakıyor diskin üzerinde uçmayı da... Bu arada bilgiler Quantum’un içindeki bir Chipte saklanıyor. Şok geçtiği anda bilgiler tekrar yazılmaya başlıyor. Bad sector yok problem yok bilgilerimiz güvende... İŞTE QUANTUM FARKI.

NOT: Quantum artık üretilmiyormaxtor satın alınca firmayı maxtor adı altında maxtor ismi ve teknolojisi ile birleştirilerek üretilmektedir.Quantum gerçektende bambaşka bir diskti.
 
Alıntı ile Yanıt