Forum Logo




Titus Tüneli Ve Beşikli Mağara - Hatay


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By KoJiRo

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 04 Haziran 2022, 08:04   #1
Çevrimdışı
Titus Tüneli Ve Beşikli Mağara - Hatay




Titus Tüneli Ve Beşikli Mağara - Hatay
Www.TrendForum.Net

Titus Tüneli Ve Beşikli Mağara - Hatay

Hatay'ın Samandağ İlçesi Çevlik Örenyeri yakınında bulunan tünel İ.Ö.1’nci yüzyılda yapılmıştır. Dağlardan inerek yaşamı tehdit eden sel ve taşkınlardan korunmak amacıyla Roma İmparatoru Vespasian şehrin etrafını dolanacak, böylece akıntıların yönünü değiştirecek bir tünelin yapımını emretmiştir. İnşaat İ.S.69 yılında başlamış, İ.S.81 yılında halefi ve oğlu Titus tarafından bitirilmiştir.



Tünel inşasında Roma lejyonları ve köleler çalışmıştır. Tümüyle dağ içine oyulan tünel bin 380 metre uzunluğunda, 7 metre yüksekliğinde ve 6 metre genişliğindedir. Tünelin deniz tarafındaki girişine göre sağ tarafta 100 metre kadar uzaklıkta bulunan Beşikli Mağara, kaya mezarlarının en geniş ve en ünlülerinden olup, içerisinde bölümler halinde on iki mezar vardır. Mezarlar birbirlerinden duvarlar ile ayrılmıştır. Bu taş mezarlar, taş sütunlar ve kemerlerin birbirine bağladığı bölümler halinde olup, yukarıdan aşağıya yine taş merdivenlerle inilmektedir. Kayaların oyulması ile meydana getirilen, yer yer kapıların açıldığı bölümlerdeki sütunlar, sütun başlıkları, kademeler ve üst örtüyü kısmen süsleyen motifler orijinallerine uygun biçimde yapılmıştır.



Titus Tüneline nasıl gidilir?

Samandağ İlçesine 5 kilometre uzaklıkta olan Titus Tüneli'ne Samandağ'dan hareket eden servislerle gidilebilir. Özel araçla gidenler yön tabelalarını takip ederek ulaşabilirler. Aynı zamanda önemli bir antik liman kenti olan Seleucia Pieria da görülebilir.

Kaynak: İskenderun Kaymakamlığı Web Sitesi
Asi Ruh bunu beğendi.
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 03 Ağustos 2023, 01:10   #2
Çevrimiçi
Diamond Üye
Yanıt: Titus Tüneli Ve Beşikli Mağara - Hatay




Titus Tüneli ve Beşikli Mağara, Türkiye'nin Hatay ilinde bulunan önemli tarihi ve turistik mekanlardır.

Titus Tüneli, antik dönemde inşa edilen bir su kemeridir. Bu tünel, Roma İmparatoru Titus döneminde, MS 1. yüzyılda yapılmıştır. Titus Tüneli, günümüzde Hatay'ın Samandağ ilçesinde yer almaktadır. Tünel, Nur Dağı'ndan gelen suyun kente ulaştırılması amacıyla inşa edilmiştir. Yaklaşık 1300 metre uzunluğunda olan tünel, suyun akışını sağlamak için dağın içinden oyulmuştur. Titus Tüneli, Roma dönemine ait bir mühendislik harikası olarak kabul edilir ve ziyaretçiler tarafından ilgiyle gezilen bir yerdir.

Beşikli Mağara ise Hatay'ın Antakya ilçesinde yer alan bir doğal mağaradır. Bu mağara, dünya üzerindeki en eski yerleşim alanlarından biri olarak kabul edilir. Beşikli Mağara'nın tarihi, Paleolitik döneme kadar uzanır ve binlerce yıl boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Mağaranın adı, içerisinde yer alan dikdörtgen şeklindeki oyuklardan kaynaklanmaktadır. Bu oyuklar, mağaranın duvarlarına oyulmuş bir tür beşik şeklidir. Beşikli Mağara, arkeolojik kazılarla ortaya çıkarılan kalıntıları ve duvar resimleriyle dikkat çeker. Mağarada yapılan kazılarda, insanların mağarayı yerleşim yeri olarak kullandığı ve farklı dönemlere ait izlerin bulunduğu keşfedilmiştir.

Titus Tüneli ve Beşikli Mağara, Hatay'ın zengin tarihini ve kültürel mirasını yansıtan önemli yerlerdir. Her ikisi de ziyaretçilere antik döneme ait bir yolculuk ve arkeolojik değeri olan yapıları keşfetme fırsatı sunar. Bu tarihi ve doğal alanlar, turistler ve tarih meraklıları tarafından ilgiyle ziyaret edilmektedir.
__________________
Kahrolsun psikolojisi düzgün insanlar!
Yaşasın tam bağımsız ruh hastası BEŞİKTAŞ'lılar!
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
beşikli, hatay, mağara, titus, tüneli


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 





TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net