Forum Logo




4 Aylık Bebek Gelişimi

Anne ve Çocuk Aile ilişkileri, çocuk sağlığı ve çocuklara dair tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 22 Temmuz 2022, 21:13   #1
Çevrimdışı
Gold Üye
4 Aylık Bebek Gelişimi




4 Aylık Bebek Gelişimi
Www.TrendForum.Net

4 Aylık Bebeğiniz Şunları Yapabilir

Bebeğiniz bu ayda, istediği nesnelere uzanarak alabilir. Aynadaki görüntüsünü keşfeder. Önündeki en ufak nesneyi dahi fark eder ve izler. Sırt üstü yatarken elindeki çıngırağı sallar.

Neşeli ya da öfkeli seslere farklı tepkiler verir. Kendi duygularını mimikleriyle ifade eder.*Mutlu olduğunda daha çok ses çıkarır. Kıkırdar ve kahkaha atar. Memnuniyetsizliğini ağlayarak gösterir.

Bir taraftan diğer tarafa dönmeyi başarabilir. Elleri ve ayağıyla kısa sürelerle oynamaya başlar.

Sizinle hala ağlayarak iletişim kurar. Fakat artık espri duygusu gelişmeye başlar, bazı oyuncaklara, hareketlere güler ve kahkaha atar.Gaz sıkıntıları bu ayla birlikte çoğunlukla sona erer.

Diş Çıkarma

Diş çıkarma*sıkıntıları*bu ayda başlayabilir. Elini sık sık ağzına götürür ve salya miktarı artar. İlk beyazlar genellikle daha birkaç ay kendini göstermeyecektir, fakat nadiren bazı çocuklar üç aylıkken bile diş çıkarmaya başlayabilirler. Her konuda olduğu gibi diş çıkarma konusunda da genetik faktörler etkilidir, yani sizlerin ve ailenin geçmişini araştırarak çocuğunuzun ilk dişinin ne zaman çıkarabileceği tahmin edebilirsiniz.

Bazı bebekler diş çıkarırken günlerce şiş dişetinin yarattığı ağrı, huzurusuzluk ve ateş gibi belirtiler gösterirken, bazılarına bakarsınız bir günde diş ortaya çıkıvermiş. Diş çıkarmanın verdiği rahatsızlık bebekten bebeğe değişir.

Diş çıkarma belirtileri
• Ağız sulanması (diş çıkmadan önce haftalarca sürebilir)

• Aşırı sulanmanın neden olduğu yüz döküntüsü

• Kaşınan diş etlerini rahatlatmak için eşyaları ısırmak

• Maalesef gecenin bir yarısında ortaya çıkan huzursuzkuk ve bazem ağlama krizleri

• Emmeyi veya biberonu reddetmek

• Kulağa asılmak veya ağrıyan yanağı ovmak

• Belki de düşük bir ateş veya hafif bir ishal

Yuvarlanma
Bu sıralar bazı bebekler yuvarlanarak sırt üstü dönmeye başlayabilirler. Tüm gelişim aşamalarında olduğu gibi yuvarlanmanın zamanında da değişiklik gözlenebilir.

Bebeğin ilk defa yuvarlanması genelde karından sırta doğrudur. Karnının yuvarlak şekli yandan yana sallanarak yuvarlanmasına yardım eder. Bazı bebekler hemen tekrar tekrar yuvarlanırlar, bazıları ise bunu haftalarca bir daha denemeyebilir. Bebeğinizi yuvarlanmaya teşvik etmek için sevdiği bir oyuncağını uzanabileceği bir mesafenin dışına koyabilirsiniz böylece onu yakalamak için uzandığında tekrar yuvarlanabilir.
4 Aylık Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz?
Bu ay bebeğin sizi nasıl seyrettiğine dikkat edin. Sizin yüzünüzü, gözlerinizi ve yüz ifadenizi seyrederek sürekli dünyayı keşfediyor. Bir oyuncağa her vuruşunda veya bir çıngırağı her sallamasında yeni sinir bağlantıları oluşturuyor ve hızlı öğreniyor.

Bebeğinizi seyrederek kendi başına ne tür faaliyetlerin dikkatini çektiğine dikkat edin. Eğer uzanıp oyuncaklara vurursa, onunla birlikte uzanıp ne yaptığı hakkında konuşun. Çocuğunuzun ne yapmak istediğini en iyi siz bilirsiniz. Onun doğal ilgilerini destekleyerek bir birey olarak gelişimine saygı göstermelisiniz.

Bebeğiniz dönmeye başladı. Onun için gerekli güvenlik önlemleri almalısınız.
Bebeğinize ilgi gösterin. Onunla bol bol konuşun, sizi anlıyor. Yüzüne bakın, gülümseyin ve ona çevresinde gördüğü şeyleri anlatın. Birlikte geçirdiğiniz her an ilişkinizi geliştirir.

Ses çıkaran farklı renklerdeki oyuncakları sever. Salladığında ses çıkaran oyuncaklar, çıngıraklar alın. Ona tutması için farklı dokulara sahip nesneler verin, bu dokunma duyusunu geliştirmesine yardım eder.

Onunla egzersiz yapın. Kollarını göğsünde çaprazlaştırın, açın, kapayın, gülümseyin. Ayak bileklerinden tutarak yukarı aşağı hareketler yapın. Yüzüstü bırakarak kaslarının gelişmesini destekleyin.

4 Aylık Bebek Uyku Düzeni
Bu ay uykuları düzenlenmeye başlar. Uyku eğitimi için bir uyku rutini oluşturmaya başlayabilirsiniz. Rutin size uygun şekilde, beslenme-banyo-pijama-masal/müzik ve uyku düzeninde olabilir. Aynı düzeni her akşam tekrarlamak, uyku vaktinin geldiğini anlamasını ve kendiliğinden uyumayı öğrenmesini sağlar.

4 Aylık Bebek Aşı Takvimi
DTacB-IPV-Hib/5’li Karma Aşı 2. doz
KPA 13/Pnomökök Aşısı 2. Doz

Rotavirüs aşısı 2. doz

 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
aylık, bebek, gelişimi


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
1 Aylık Bebek Gelişimi Dolares Anne ve Çocuk 6 21 Temmuz 2022 23:37
3 Aylık Bebek Gelişimi Dolares Anne ve Çocuk 0 21 Temmuz 2022 23:30
2 Aylık Bebek Gelişimi Dolares Anne ve Çocuk 0 21 Temmuz 2022 23:23
Diablo Immortal’da Karakter Gelişimi Maliyeti 110.000 Dolar KoJiRo Oyun Haberleri 0 07 Haziran 2022 12:50
Cem Yılmaz'dan Bebek sahili göndermesi KoJiRo Ünlülerin Dünyası 0 01 Haziran 2022 21:20




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net