Forum Logo




Astroloji neden gerçek bilim değildir?

Astroloji ve Burçlara dair tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Asi Ruh

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 28 Mayıs 2023, 16:50   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
Astroloji neden gerçek bilim değildir?




Astroloji neden gerçek bilim değildir?
Www.TrendForum.Net

Astroloji, bilimde hiçbir temeli olmayan, gök cisimlerinin konumu ve hareketlerinden yola çıkarak insanların geleceğini tahmin etmeye çalışan bir uğraşıdır. Astroloji, evreni açıklamak için hiçbir açıklayıcı güce sahip olmadığı için bilim topluluğu tarafından reddedilmiştir. Astroloji, ilk çağlarda ortaya çıktı çünkü o çağlarda bilim olmadığı için insanoğlu çevresinde olan bitenleri açıklayamıyordu.

Astroloji ile karıştırılmaması gereken Astronomi ise, gök cisimlerinin doğasını, konumunu, hareketlerini ve evrenin yapısını ve gelişimini inceleyen gerçek bir bilim dalıdır. Astronomi, bütün dünyada başta üniversiteler olmak üzere eğitim kurumlarında ders olarak okutulmaktadır.

Astroloji, burçlar ve gezegenlerin enerjisi gibi konuların bilimden uzak, mantıksız ve yanlışlanmış safsatalar olduğunu belirten akademik dergilerde yayınlanmış makalelere ulaşmak istiyorsanız, size şu kaynakları önerebilirim:

-Astrology: A Critical Review by Ivan W. Kelly (Skeptical Inquirer, 1998)

-Is Astrology Relevant to Consciousness and Psi? by Geoffrey Dean and Ivan W. Kelly (Journal of Consciousness Studies, 2003)

-Ten Theses Against Astrology by The Executive Council of the Committee for the Scientific Investigation of Claims of the Paranormal (The Humanist, 1975)

Astroloji, bilim olmaktan çok uzak bir alandır. Bunun birçok nedeni vardır:

-Astroloji, yanlışlanamaz argümanlar kullanır. Bilimde ise her iddia test edilebilir ve yanlışlanabilir olmalıdır. Örneğin, Venüs’ün güzelliği veya Neptün’ün ekonomiyi temsil ettiği gibi iddiaların doğruluğunu veya yanlışlığını kanıtlayacak bir yöntem yoktur.

-Astroloji, empirik verilere dayanmaz. Bilimde ise her iddia gözlem ve deneye dayalı olmalıdır. Örneğin, Aslan burcunun lider veya Balık burcunun duygusal olduğu gibi iddiaların kaynağı gök cisimlerinin hareketleri değil, takımyıldızlarının şekilleri veya mitolojik hikayelerdir.

-Astroloji, kendini güncellemez. Bilimde ise her iddia yeni bulgularla değiştirilebilir veya geliştirilebilir. Örneğin, astroloji hala 12 burçtan bahsederken, astronomi . burç olan Yılan Tutucu’yu da tanımaktadır.

-Astroloji, çelişkili ve belirsizdir. Bilimde ise her iddia tutarlı ve net olmalıdır. Örneğin, astroloji farklı kaynaklarda farklı yorumlar sunar ve genellikle soyut ve muğlak ifadeler kullanır.

Bu nedenlerle astroloji bir bilim değil, bir sözdebilimdir. Sözdebilim, bilimin dışında kalan ancak bilimsel görünmeye çalışan bir alandır. Sözdebilimler insanları yanıltabilir, zarar verebilir ve gerçek bilimi engelleyebilir.

Astrolojiye inanmak isteyen insanlara saygı duyuyorum ama onlara da gerçekleri bilmelerini tavsiye ediyorum.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Haziran 2023, 10:56   #2
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Astroloji neden gerçek bilim değildir?




@NiHiL

Hocam bir yorumunuz gider bu konuya
Nimâ bunu beğendi.
__________________
Kahrolsun psikolojisi düzgün insanlar!
Yaşasın tam bağımsız ruh hastası BEŞİKTAŞ'lılar!
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Haziran 2023, 11:22   #3
Çevrimdışı
Platin Üye
Yanıt: Astroloji neden gerçek bilim değildir?




Bilim değil bencede
kanıtlanmış somut hiçbir delil yok.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Haziran 2023, 19:26   #4
Çevrimdışı
Lübbetülayn
Yanıt: Astroloji neden gerçek bilim değildir?




Astroloji zaman içerisinde asıl hedeflerinden saptırılmış bir bilimdir.

Nitekim Kur'an'da da ilgili ayet ve surelerde geçmekle birlikte insanoğlu için zarar teşkil ettiğinden dolayı hadis ve Kur'an ile yasaklanmıştır.

Nefis insanoğlunu her zaman iradesinin üzerinde istek ve taleplerle zora sokmakla birlikte süreklilik arz eden bir bağımlı kalma evresine sokar.

Her gün burç yorumu ile hareket eden, tarot kartları ile ruh haline bürünen kimseler bu yolda yanlışa girenlerdir.

Sümerler döneminde, Antik mısır döneminde, Antik yunan döneminde zira bunlar islam öncesi bulunduğu belirtilen ama teyide muhtaç oluşumlarda burçlar ve astroloji aktif kullanılmanın yanı sıra bir inanış biçimidir.

İslam din adamlarının özellikle yazıdıkları dönemsel kitaplarında da burçlar konusu yer alır ve felek tabiri ile eşleştirilir çoğu zaman.

Bahsi geçen kişiler dönemin alim ve bilim alanında önde gelenleridir. Bakış açısının birisine göre bu insanlar Allah'ın yasak ettiği şeyi neden anlatıyorlar.? Bu şirke girer derler..

Bilim olarak bakıldığında en basitinden ayın hareketleri dünya üzerinde bazı etkiler oluşturur. Bundan yer yüzü başta olmak üzere insanda etkilenir.

İşte alim burçlar konusunda bundan bahseder. Marsın insan işlerindeki olumsuz etkisinden veya Venüs'ün aşkı temsil ettiğinden değil

İnanmak ve iman etmek başkadır. Hayatını bunun üzere inşaa etmek dinende uygun olmamakla beraber bilim alanında kullanıldığıda pek söylenemez.

Ama bu demek değildir ki Astroloji bir bilim değildir. Şu örnekle kapatmakta fayda görüyorum.

Psikolojiyi ele aldığımızda bunun alt dalları vardır değil mi ? Veya herhangi bir bölümde ana dal tabirinde olan başlıkların her birinde alt branş/bölüm/alan yer almaktadır.

Astronomi ve astroloji ilişkisi de böyledir. Astronomi ile uğraşan bilim adamlarının astroloji bilgisi olmadan bu mesleği icra edebileceğini düşünmek mantık ve fiziğe aykırıdır.

Falcı,medyum vs gibi unsurlar astrolojiyi temsil etmez. Bunlar dinde bahsi geçen yasak tabirinde bulunan işleri yapan kimseler olarak sınıflandırılır.

Konuya yaklaşım ve bakış açısı olarak tek temel din alındığında aslında sorgulanması gereken şey olaya o açıdan baktığınızda evet yasak olanı icra etmek bilim sayılamaz haklısınız.

Ayın ve güneşin tutulması astronomi alanının işidir. Ama ay ve güneşin faaliyetlerini hareketlerini incelemek davranışlarını takvim ve doğa olayları için yorumlamakta astroloji bilgisinin işidir.

Kalkıp güneşin hareketinden başım ağırdı, Venüsün doğuşunda nabzım yükseldi derseniz gülerim

Ama burç ve felek kavramlarını detaylı bilmiyor iseniz başkalarının sözleri ile hareket etmemenizi tavsiye edebilirim.

Kur'an'da geçen bilimsel detaylara vakıf olmak isteyen ama bunu başkalarının bilmesini istemeyen bir oluşumun desteklediği ve haberleştirip bilinç altlarına soktuğu konulara da hemen kanılmasına karşıyım.

Konunun devamlılık eylemine göre mesajları ilerletebiliriz...
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
astroloji, bilim, değildir, gerçek, neden


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Astroloji nedir? Beatrice Astroloji ve Burçlar Dünyası 2 15 Haziran 2023 22:20
Astroloji Hakkında 70 Gerçek - Astroloji Gerçekleri Asi Ruh Astroloji ve Burçlar Dünyası 0 08 Nisan 2023 21:12
Hayatı Sevmek İçin 10 Gerçek Neden Beatrice Kişisel Gelişim 1 14 Mart 2023 00:45
Erkekler Aldatmaya Neden Daha Meyillidir? İşte Bilim İnsanlarının Cevabı KoJiRo Bilim Dünyasından Haberler 1 29 Mayıs 2022 09:39
Bilim İnsanları Paralel Evrenin Var Olabileceğini Açıkladı: Dr. Strange Gerçek mi? Beatrice Bilim Dünyasından Haberler 0 22 Mayıs 2022 16:48




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net