Forum Logo




Atatürk’ün Tekkeler Ve Tarikatlar İle İlgili Sözleri


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 14 Nisan 2023, 03:40   #1
Çevrimdışı
Diamond Üye
Atatürk’ün Tekkeler Ve Tarikatlar İle İlgili Sözleri




Atatürk’ün Tekkeler Ve Tarikatlar İle İlgili Sözleri
Www.TrendForum.Net

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tekkeler ve tarikatlar ile ilgili düşüncelerini bu gün birçok kimse tarafından da bilinen ve 1925 tarihinde dile getirdiği şu iki şekçin düşünce ürünü söz ile ortaya koymaktadır.

Tekkeler Hakkındaki Düşünceleri: Tekkeler kesinlikle kapanmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti, her kolda doğru yolu gösterecek güce sahiptir. Hiçbirimiz tekkelerin uyarmasına muhtaç değiliz. Biz uygarlıktan, bilim ve teknikten kuvvet alıyoruz ve ona göre yürüyoruz; başka bir şey tanımayız. Doğru yoldan sapmışların amacı, halkı kendinden geçmiş ve abdal yapmaktır. Halbuki halkımız, abdal ve kendinden geçmiş olmamaya karar vermiştir. Bunlar basit bir iş görünür; fakat önemi vardır. Biz dünya ailesi içinde uygarız. Her görüş noktasından uygarlığın gereklerini uygulayacağız.
1925 (Mustafa Selim İmece, Atatürk'ün Ş.D.K. ve İS., s.68)
---------------------------------------------------------------------
Tarikat Yapılanması ile İlgili Görüşü: Ölülerden yardım istemek, uygar bir toplum için ayıptır. Var olan tarikatların amacı kendilerine bağlı olan kimseleri dünyevî ve manevî yaşamda mutluluğa eriştirmekten başka ne olabilir? Bugün bilimin, tekniğin, bütün kapsamıyla uygarlığın alevi karşısında filân veya falan şeyhin yol göstermesiyle maddî ve manevî mutluluk arayacak kadar ilkel insanların Türkiye topluluğunda varlığını asla kabul etmiyorum. Efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, mensuplar memleketi olamaz. En doğru ve en gerçek tarikat, uygarlık tarikatıdır.
1925 (Atatürk'ün S.D.II, S. 215)
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
atatürk’ün, sözleri, tarikatlar, tekkeler, İle, İlgili


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Atatürk'ün Cesaret İle İlgili Sözleri Asi Ruh Atatürk Sözleri 0 14 Nisan 2023 03:32
Atatürk'ün Dürüstlük İle İlgili Sözleri Asi Ruh Atatürk Sözleri 0 14 Nisan 2023 03:30
Atatürk'ün Milli Kültür İle İlgili Sözleri Asi Ruh Atatürk Sözleri 0 14 Nisan 2023 03:30
Atatürk'ün Cumhuriyetçilik İlkesi İle İlgili Sözleri Asi Ruh Atatürk Sözleri 0 14 Nisan 2023 03:28
Atatürk'ün Milliyetçilik İlkesi İle İlgili Sözleri Asi Ruh Atatürk Sözleri 1 14 Nisan 2023 03:27




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net