Forum Logo




Basketbol Terimleri ve Anlamları


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 22 Mayıs 2022, 17:00   #1
Çevrimiçi
Basketbol Terimleri ve Anlamları




Basketbol Terimleri ve Anlamları
Www.TrendForum.Net

Basketbol terimleri ve anlamlarını derlediğimiz bu yazımda; “basketbol nedir” dendiğinde aklınıza gelen ve devamlı duyduğunuz kavramları açıklamaya çalıştık. Birçok terimin birçok farklı kullanımı ve adı (kişiden kişiye, ülke veya şehirden şehire, vs.’e göre değişen isimleri) olmasına rağmen, çoğunu genel ve yaygın kullanımlarıyla almaya gayret gösterdik. Tüm basketbol mevkilerinin, terimlerin, tekniklerin, vb.’nin Türkçe karşılığı olmadığı için bazılarının sadece İngilizce olduğunu göreceksiniz fakat bunların da açıklamaları altlarında mevcut.

Top Hakimiyeti Kuralı
Topun hakimiyeti; maçın başlangıç hava atışı ile topa ilk sahip olan takımın karşısındaki takımdan başlayacak şekilde, masa hakemlerinin önündeki okun yönüne göre topa hakim olacak takımın belirlenmesidir. Her hava atışını gerektirecek pozisyondan sonra okun yönü değişir. (Okun gösterdiği yöne doğru hücum eden takım topa sahip olur.)

Top Hakimiyeti
Topa sahip olma, topu tutma ya da kontrol etme.

Hakimiyet Oku
Top hakimiyetinin hangi takımda olduğunu gösteren, hakem masasındaki ok.

Panya (Backboard)
Çemberin arkasındaki dikdörtgen şeklindeki levha.

Arka Saha – Aşağı Saha (Back Court)
Bir takımın savunma yaptığı yarı saha.

Ön Saha – Yukarı Saha (Front Court)
Bir takımın hücum yaptığı yarı saha.

Topu Tutan Oyuncu (Topa Sahip Olan Oyuncu)
Topa hakim olan oyuncu.

Panyalı Şut
Panyaya çarptırılarak atılan şut.

Dip Çizgi (Baseline)
İki potanın alt-arkasından geçen, sahanın enini belirleyen dip çizgiler.

Yan Çizgi (Sideline)
Sahanın uzunluğunu belirleyen yan (kenar) çizgiler.

Pota
Panyaya asılıdır. Metal bir çerçeve olan pota 45cm çapa sahiptir ve yerden yüksekliği 3.05m’dir. 45 cm uzunluğunda, içinden top geçtiğinde sayı olan, bir fileye sahiptir.

Block Out
Karşı oyuncunun avantajını engelleyen defans oyuncusunun yaptığı kural dışı beden hareketi.

Box Out
Bir oyuncunun, şut atıldıktan sonra, rakibi ile pota arasında vücudunu konumlandırmaya çalışması. Ribaund almak için rakibi, oyun kuralları içinde önüne geçerek engellemektir.

Top Taşıma
Oyuncunun top sürerken, topun altına elini sokarak sürmesi (topu sürerken her top yere değdikten sonra birden fazla adım atılması)t ve adım atması – taşıması sonucu yapılan kural hatası.

Hatalı Yürüme(Steps)
Bir oyuncu; topu alıp stop yaptıktan sonra top sürmeden adım attığında (kurulu pivot ayağını hareket ettirmesi), topu alıp birden fazla adım attığında, topu koşarken alıp ikiden fazla adı attığında, topla zıplayıp elinden çıkarmadan yere düştüğünde, topu sürerken durup yeniden sürmeye başladığında, meydana gelen ihlal. “Steps” olarak da kullanılır.

Double Dribble
Oyuncunun topu iki elle sürmesi ya da topu sürmesi, tutması yeniden sürmesidir. Oyun kurallarına aykırı bir durumdur.

Orta Yuvarlak (Daire)
Hava atışının yapıldığı bölge (daire).

Hava Atışı
Hakemin oyunu başlatmak amacıyla, topu iki rakip oyuncunun arasından yukarı doğru atması ve bu oyuncuların topu tek elleriyle çelerek takım arkadaşlarına kazandırma hareketi.

Sayı(Point)
Topun potanın içinden geçmesi (Oyun kuralları dahilinde).

Saha Görüşü
Oyuncunun oyun sırasında bütün sahayı görmesi, savunmacıların ve takım arkadaşlarının nerede olduğunu bilmesi.

El -Yön Değiştirme (Crossover)
Elinde top olan oyuncunun, topu bir elinden ötekine dribbling yaparak alması. Dribbling yaparken el değiştirme. “Yön değiştirme” olarak da bilinir. Önden, arkadan, bacak arası, reverse, vs. gibi farklı çeşitleri vardır. Basketbolda El-Yön Değiştirme Teknikleri‘ni incelediğimiz ve detaylı şekilde anlattığımız yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Silindir
Silindir İlkesi; sahadaki bir oyuncunun “kendi silindirinde” dokunulmaz olduğu fikridir. Silindir alanı şu şekilde tanımlanır: Cephe; ellerin avuçları, Arka; kalçalara kadar, Yanlar; kolların ve bacakların dış kenarı. Bu, oyuncunun kimsenin giremeyeceği alanıdır. Bir oyuncunun silindirinin nerede olduğunu anlamak için daha kolay bir yol: dururken sıçrayın. Doğal olarak sıçradıktan sonra yere indiğimizde ayaklarımız omuz genişliği açıklığında olacak. Şimdi ellerininizi kaldırın. Artık “silindir” inizi biliyorsunuz. Silindirin içine uzanan ve temasa neden olan bir oyuncu faul yapmış demektir:
Silindirin içine kolları uzatmak, alt gövdeyi (bacaklar, dizler) silindirin içine sokma, silindirin içine üst gövde ile eğilme.

Ölü Top
Topun oyunda olmadığı zamanki durumu.

Hücum (Offense)
Topa hakim olan takım. Ayrıca skor yapmaya çalışırken; takımın kullandığı yapılandırılmış oyun deseni.

Defans – Savunma (Defense-Defence)
Karşı takımın sayı yapmasını engellemeye çalışan savunma oyuncuları.

Rebound
İsabetsiz şuttan sonra kazanılan top hakimiyeti.

Savunma Reboundu
Karşı takımın başarısız şutundan sonra hücuma başlamak için alınan rebound.

Hücum Reboundu
Takımın isabetsiz şutundan sonra tekrar hücum etmek için alınan rebound.

Double Team (İkili Sıkıştırma)
İki savunma oyuncusunun bir hücum oyuncusunu sıkıştırması.

Dalış (Drive)
İçeri dalmak. Hücum oyuncusunun direkt olarak potaya doğru dribbling ile dalıp atış fırsatı araması.

Fadeaway(Geri çekilerek atış)
Bir oyuncunun sıçradıktan sonra havada geriye doğru gittiği, savunmanın işini zorlaştıran bir atış türüdür. Bu tür şutların amacı, savunma oyuncusu ile arasında temiz bir atış yapmak için boşluk yaratmaktır.

Smaç (Dunk)
Oyuncunun potaya zıplaması ve topu eliyle potanın içinden geçirmesi (potanın içine sokması). Atletik ve yaratıcı bir harekettir. Karşı takımın gözünü korkutmak için yapılır.

Stance(Savunma Temel Druş)
Toplu ve topsuz (offensive ve defensive) olarak iki şekildedir. Topsuz stance, oyuncunun savunmada tuttuğu rakip oyuncuyu en etkili biçimde savunmasına izin verir. Ayaklar omuz genişliğinden daha fazla açık, dizler bükülmüş, sırttan düz (bir sandalyede oturmuş gibi), elleriniz yanda aşağıda-yukarıda, avuç içi yukarı-karşıya doğru ayaklarınızın üstünde olmalısınız. Toplu stance’de ise; hücum oyuncusu, dizler bükülü, ayaklar omuz genişliğinde ya da hafif daha açık, eller topun yanında olacak şekilde durur.

Dirsek
Serbest atış çizgisi ile boyalı alanın köşesinin birleştiği bölgeyi belirtmek için kullanılan terim.

Dirseklemek
Karşı oyuncuya dirsek ile vurarak yapılan faul.

Sabit Duruş
Savunmacı oyuncunun, kafası ve omzu kendisini geçmeden, hücum oyuncusunun önünde durduğu pozisyondur. Eğer hücum oyuncusu bu savunmacıya çarparsa hücum faul yapmış olur.

Aldatma / Şaşırtma (Fake)
Topsuz aldatmalar, hücum oyuncusuna pas alma olanağı sağlayan aldatıcı hareketlerdir; oyuncular savunma oyuncusunu kandırmak için vücut, ayak ya da başlarını kullanırlar. Toplu aldatmalar ise savunma oyuncusunun dengesini kaybettirecek ve hücum oyuncusuna avantaj sağlayacak (savunmayı geçmelerini sağlayacak) topla yapılan aldatma hareketleridir. NBA’den müthiş aldatma ve el değiştirme hareketleri videomuzda bir çok farklı aldatma çeşidi bulabilirsiniz. Videoyu izlemek için buraya tıklayın.

Hızlı Hücum (Fast Break)
Hücum yapan takımın topu diğer sahaya ve sayı alanına hızla geçirmesi ve karşı takım savunmasını sayıca eksik olarak ya da savunmasız yakalaması.

Forvet
Üç sayı çizgisi yukarı köşelerinde (wing) ve üç sayı çizgisi aşağı köşelerinde, baseline çizgisinin yakınlarında konumlanmış hücum pozisyonu.

Guard (Point Guard)
Takımı saha içinde (daha çok hücum sistemini) yöneten oyuncu. Oyun kurucu.

Pivot (Center)
Hücumda bir mevki ismidir. Potaya yakın oynar (boyalı alan içi ve civarı) ve takımın genelde en uzun boylusudur.

Shooting Guard
Şutör oyuncu. Skorer ve top hakimiyeti – kontrolü yüksek, genellikle takımın en büyük hücum silahlarından biri.

Power Forward
Güçlü, rebound konusunda çok iyi, güçlü bir fiziksel (temasa dayalı) oyun oynayabilen, genellikle boyalı alan içi ve civarında oynayan oyuncu. Post oyuncusu da denir.

Small Forward
Power forvetten daha iyi bir şutör ve genelde daha kısadır. Çok yönlü ve çok atletik oyunculardır. Potaya doğru kuvvetli dalışlar yapabilir ve aynı zamanda şutör kabiliyetine de sahiptirler.

Foul
Rakibe yapılmış kural dışı hareket. Oyuncular rakibi itemez, tutamaz, çelme takamaz, dirsek atamaz, engelleyemez ya da yüklenemez.

Hücum Foul
Bir hücum oyuncusunun savunma oyuncusuna foul yapması durumudur. Örn; hücum oyuncusunun, hareketsiz olan savunma oyuncusuna kural dışı bir şekilde temas etmesidir.

Teknik Foul
Herhangi bir oyuncunun veya antrenörün, sportmenlik dışı davranışlarda bulunması, örneğin; küfür etmek, kavga etmek, hakemle tartışmak vb. Bir teknik faul, diğer takıma en az bir serbest atış ve topa sahip olma hakkını verir. Eğer bir oyuncu veya antrenör maçta iki teknik faul alırsa, oyundan atılır.

Sportmenlik Dışı Foul / Kasti Foul
Rakibe yapılan gereksiz ya da aşırı hareket. Hakemlerin, bilerek ve isteyerek yapılmış olduğunu düşündüğü ve/veya rakibi yaralayıcı foul.

Double Foul
İki rakip oyuncunun aynı anda karşılıklı faul yapması.

Şahsi Foul
Oyuncunun rakibine bilerek ya da bilmeyerek yaptığı kural dışı hareket. Şahsi fouller birleştirilip toplandığında takım foul sayısı ortaya çıkar.

Takım Foulu
Her oyuncunun yaptığı faul aynı zamanda takımının faul hanesine de yazılır. Her takımın her periyotta toplamda 4 faul hakkı vardır (lige ve kategoriye göre değişebilir). Eğer takım bu limiti aşarsa rakip takım, o andan itibaren her faul olduğunda serbest atış ile ödüllendirilir.

Serbest Atış
Yapılan faulun ardından, hakemin atış gerektirdiği yönündeki kararı sonrası, serbest atış çizgisinin arkasından yapılan savunmasız atış. Eğer başarılı olursa 1 sayı değerindedir.

Serbest Atış Çizgisi
Bulunduğu sahadaki baseline’a 5,8m, potaya 4,6m uzaklıta olan, 4,9m uzunluğunda bir çizgidir. Oyuncular serbest atış sırasında bu çizginin arkasından atış yaparlar.

Maç Saati
Maçın çeyreklerinde ne kadar zaman oynandığını ve ne kadar zaman kaldığını gösterir.

Planlı Hücum / Set Hücumu
Bir takımın hücum sahasında pas-cut, pick and roll ya da antrenörün gösterdiği setler gibi oyunlar kurarak, planlı şekilde hareket etmesi.

Paylaşılamayan Top
Her iki takımdan birer ya da daha fazla oyuncu aynı anda topu tutarsa, hakem ’’paylaşılamayan top’’ kararı verip hava atışı olduğuna hükmeder.

Tereddüt Aldatması (Hesitation)
Savunmacıyı bozmak, aklını karıştırmak veya dondurmak için kullanılan top sürme eylemi. Temel eylem, hızı yavaşlatılmış kekeleme adımıdır. Hem tereddüt aldatması, hem kekeleme adımı hem de daha birçok aldatma tekniklerini görebileceğiniz NBA videomuzu buradan izleyebilirsiniz.

Yüksek Post (High Post)
Dirsek / serbest atış çizgisinin üstündeki ve çevresindeki alanda (serbest atış çizgisinin her iki yanında) bulunan hayali alan. Serbest atış çizgisinin dolayları.

Alçak Post (Low Post)
Boyalı alanın yan çizgilerinin civarındaki hayali alan.

Boyalı Alan ( 3 Saniye Koridoru)
Çoğu spor salonunda bu alan boyalıdır. Serbest atış çizgisi ve yan şerit çizgileri arasındaki alan. Herhangi bir hücum oyuncusu bu bölgede üç saniyeden daha uzun süre kalırsa bu, bir kural ihlalidir. Not: NBA gibi bazı profesyonel liglerde savunma oyuncusu için de, bu bölgede üç saniye kalma sınırı vardır.

Key
3 saniye koridoru ve faul atış çizgisine bağlı yarım daire.

Boş Top
Canlı olan ancak her iki takımın da elinde olmayan (hiçbir takımın sahip olamadığı) top.

Adam Adama Savunma (Man to Man)
Takımdaki her oyuncunun rakip takımdan bir oyuncuyu savunduğu takım savunması.

Alan Savunması (Zone Savunma)
Her oyuncunun belirli bir bölgeyi savunmakla yükümlü olduğu savunma çeşidi.

Hakem
Oyunu kontrol eden, başlatan ve bitiren, yapılan kural dışı hareketleri ve foulleri belirleyen kişiler.

Pas
Takım arkadaşına isteyerek topu atma.

Pas Veren Oyuncu
Takım arkadaşına pas veren oyuncu.

Göğüs Pası
Pas atan oyuncunun göğüs hizasında topu iki eliyle tutup, topu alan oyuncunun pası istediği yere doğru sert ve düz olarak yaptığı pas.

Baş Üstü Pas
Pas atan oyuncunun başının üstünde topu iki eliyle tutup, topu alan oyuncunun pası istediği yere doğru sert ve düz olarak yaptığı pas.

Yerden Sektirme Pas (Bounce Pas)
Yere çarptırılarak alıcıya ulaştırılan pas.

Turnike (Lay up)
Top sürdükten ya da pas aldıktan sonra topun tutulup iki adım atılarak, potaya veya direk çembere (smaç) tek elle yapılan şut. Farklı çeşitleri vardır. (Ters turnike, yüklenme, eksik adım, vb.)

Cut
Top almak veya bir alanı boşaltmak için topsuz hücum oyuncusunun yaptığı hareket.

Dribbling (Top Sürme)
Bir oyuncunun topu sektirmesi.

Şut
Topu herhangi bir şekilde rakip takımın potasına sayı kaydetmek amacıyla atmak.

Jump
Sıçramak.

Jump Shot
Dribbling sonrası stop ve sıçrayarak atılan şut.

Asist
Sayı pası, sayıyla sonuçlanan pas.

Blok
Savunma oyuncusunun, hücum oyuncusu tarafından yapılan bir atışı elden çıktıktan sonra ve çember seviyesinin üzerinden aşağıya inişe geçmeden önce kesmesi, topun çembere gidişini engellemesi.

Stop
Topsuz ve toplu stop, tek zamanlı ve çift zamanlı stop olarak ayrılır. Topsuz stopta; koşu, duruş öncesi küçük bir sıçrama sonrası yere iki ayak aynı anda değer. Toplu tek zamanlı stopta; dribbling sonrası, pas sonrası, vs. top tutularak, duruş öncesi küçük bir sıçramadan sonra yere iki ayak aynı anda değer. Tek zamanlı stop yapıldıktan sonra pozisyona göre iki ayaktan biri pivot ayağı olarak seçilir. Toplu çift zamanlı stopta; duruş öncesi küçük bir sıçrama sonrası yere ilk olarak arkadaki ayak temas eder, öndeki ayak yere ikinci olarak temas eder. Yere ilk temas eden ayak pivot ayağıdır.

Kayma Adımı
Savunma oyuncusunun sıçramadan, ayaklarını birbirinin yanına çekerek uyguladığı savunma hareketi.

Penetre (Penetration)
Hücum oyunsunun potaya doğru top sürerek ya da pasla birlikte hücum etmesi.

Periyot (Çeyrek)
Oyun süresi; basketbol maçında 1., 2., 3., 4. periyot ve uzatma periyodu(ları) olarak ayrılır. Bir periyot oynanan bölgeye (Avrupa-Amerika, vs.) ve yaş grubuna (Küçükler, Gençler, vs.) göre değişiklik gösterir. Örn: Türkiye Basketbol Erkekler 1. Liginde ya da Euroleague’de bir periyot 10 dakikadır ve normal maç süresi dört adet periyottan oluşmaktadır.

Perimeter
Oyuncuların genelde orta ve uzun menzilli atış yaptıkları, üçlük çizgisini de içeren ve serbest atış dairesinin iki yanındaki alanlar,

Perimeter Oyuncu
“Perimeter oyuncu” olarak tanımlanan çoğu oyuncu basketbol sahasından tam olarak nasıl faydalanacağını bilir. Potaya gidebilir veya perimeter bölgesinden şut atabilirler. Genellikle güçlü top kontrölü olan ve iyi şutörlerdir.

Pick – Screen (Perde – Perdeleme)
Perdeleme, hücum oyuncusunun savunma oyuncusunu engellediği bir harekettir. Takım arkadaşına; dribbling yapması, kolay şut atması, rakibi geçebilmesi ya da cut etmesi için, onun savunmasının yanında veya arkasında durarak, ondan kurtulmasına yardım etmek.

Pick and Roll (Perdele – Devril)
Perdeleme yapan oyuncunun perdelemeyi yaptıktan sonra top almak için potaya doğru hareket etmesi (cut etmesi).

Pick and Pop (Perdele – Açıl)
Perdeleme yapan oyuncunun perdelemeyi yaptıktan sonra top almak için potaya doğru hareket etmek (cut etmesi) yerine sahanın açık bir alanına doğru açılması.

Pivot Ayağı
Stop yaptıktan sonra tek ayağı hareket ettirebilirken diğerini sabit tutup yerden kaldırmamak. Sabit olan ayak pivot ayağıdır.

Post
3 saniye koridoru ve faul atış çizgisine bağlı yarım daire içindeki – civarındaki hücum pozisyonu.

Baskı (Press – Pressure)
Savunmada; agresif, yakın ve hareketli şekilde savunma yaparak rakibi hata yapmaya zorlayacak savunma baskısı. Hücum topu kendi sahasından diğer sahaya getirmeye çalışırken yapılan adam adama press (tam saha, yarı saha, 3/4 saha) ya da zone press (2-1-2, 1-2-1-1, vb.) ile hücumu top kaybına zorlama.

Double Double
Bir oyuncunun bir maçta 2 kategoride çift haneli sayılara ulaşması (Örn: 15 sayı, 10 rebound ).

Triple Double
Bir oyuncunun bir maçta 4 kategoride çift haneli sayılara ulaşması. (Örn: 15 sayı, 10 rebound, 11 asist).

Quadruple-double
Bir oyuncunun bir maçta 4 kategoride çift haneli sayılara ulaşması (Örn: 15 sayı, 10 rebound, 11 asist, 12 top çalma).

Sayı Fırsatı
Oyuncunun sayı yapma olanağı elde etmesi.

Şutör
Potaya atış yapan oyuncu. Şut atan oyuncu

Şut Mesafesi
Bir oyuncunun atış yapabileceği ya da yaptığı, olası mesafe.

Altıncı Adam
Takımdaki en iyi yedek, genellikle yedeklerin içinde ilk oyuna giren oyuncu.

Bench
Antrenörlerin, oyunda olmayan oyuncuların, menajer/yöneticinin, doktorun, malzemecinin, vb. oturduğu yer.

Yedek
Oyunda olmayan, kenarda (bench’te) oturan oyuncu.

Geri Pas Kuralı
Hücum, topu ön sahaya geçirdikten (rakip sahaya) sonra, savunma tarafından dokunulmadan arka sahaya (hücum takımının sahası) dönerse (Örn: hücum oyuncusu dribblingle arka sahaya geçer ya da hücum oyuncusu takım arkadaşının pasını yakalayamaz ve top arka sahaya döner) bu, kural ihlalidir.

3 Saniye Kuralı
Serbest atış çizgisi ve yan şerit çizgileri arasındaki alanda (boyalı alan) herhangi bir hücum oyuncusu bu bölgede üç saniyeden daha uzun süre kalırsa bu, bir kural ihlalidir. Üç saniye olmuştur.

5 Saniye Kuralı
1- Bir hücum oyuncusunun topu tuttuktan sonra beş saniye içinde topu elinden çıkarması gerekir (dribbling, pas, şut).

2-Bir hücum oyuncusunun, kenardan ya da dipten topu oyuna sokarken beş saniyesi vardır. Beş saniye içinde topu oyuna sokamazsa top diğer takıma geçer.

8 Saniye Kuralı
Hücum takımının topu kendi sahasından diğer sahaya geçirme (getirme) süresi 8 saniyedir. Bu süre sonunda top hala kendi sahalarından çıkmadıysa bu kural ihlalidir ve top karşı takıma geçer.

24 Saniye
Bir takımın hücum süresidir. Eğer takım, hücum sırasında atış yapar ve top çembere değip tekrar hücum takımında kalırsa 24 saniye baştan başlatılır.

Şut Saati
Bir takımın hücum süresini gösteren 24 saniye (cihazı).

1 Sayılık Basket
Serbest atıştan bulunan sayı.

2 Sayılık Basket
Potaya 6,75m uzaklıktan yakın mesafeden (üç sayı çizgisinin içinden ) atılan sayı.

3 Sayılık Basket
Potanın en az 6,75m uzağından (üç sayı çizgisinin gerisinden) atılan sayı.

4 Sayılık Oyun
3 sayı atmış bir oyuncuya karşı yapılan faul sonucu kaydedilen başarılı serbest atış ile oluşan 4 sayı.

3 Sayılık Oyun
3 sayı ile sonlanan hücum için yapılan oyun.

Bire Bir (1×1)
Topa sahip olan bir hücum oyuncusunun, bir savunma oyuncusuna karşı kaldığı ya da oynadığı pozisyon. Aynı şekilde ve aynı mantıkla; ikiye iki (2×2), üçe üç (3×3), dörde dört (4×4) ve tam takım olarak beşe beş (5×5) de açıklanabilir.

Beşe Dört (5×4) – Dörde Üç (4×3) – Üçe İki (3×2) – İkiye Bir (2×1)
Savunmadan sayıca bir fazla olan hücum takımının hızlı hücum durumudur. (Örn: 3 hücum – 2 savunma). Savunma takımının savunmaya bir kişi eksik dönmesi.

Mola
Koçun ya da takım kaptanının isteği üzerine hakemler tarafından verilen oyun arası. Molada maç saati durdurulur. Her takımın her periyotta bir, son periyotta iki mola alma hakkı vardır (Lige ve kategoriye göre değişebilir). Her mola 1 dakika uzunluğundadır.

Geçiş (Transition)
Hücumdan savunmaya, savunmadan hücuma geçiş (top el değiştirdiği zaman). Savunmanın; rebound aldığında, topu çaldığında, vb. hızlıca diğer sahaya geçmesi (hızlı hücuma geçiş, hızlı hücumdan yerleşik hücuma geçiş).

Üçlü Tehdit Pozisyonu
Üçlü tehdit, top eline geldikten sonra bir oyuncunun yapabileceği üç hücum hareketini tanımlamak için kullanılır. Bu durumda oyuncu şut atabilir, pas verebilir ya da top sürebilir. Hücum oyuncusu dizler bükülü, ayaklar omuz genişliğinde ya da hafif daha açık, eller topun yanında olacak şekilde durur (Toplu stance pozisyonu).

Turnover (Top Kaybı)
Hücumdayken; foul yapma, top kaptırma, kötü pas, vs. nedeniyle topu kaybetme (Top hakimiyetini kaybetme).

Top Çalma (Kazanma)
Savunmadayken; topu kazanma (Top hakimiyetini kazanma).

Zayıf Taraf (Yardım Tarafı)
Sahayı dikey olarak ortadan ikiye böldüğümüzde; topun bulunmadığı yarı saha.

Güçlü Taraf (Top Tarafı)
Sahayı dikey olarak ortadan ikiye böldüğümüzde; topun bulunduğu yarı saha.

Drill
Çalışma, alıştırma, egzersiz.
alıntı.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
anlamları, basketbol, terimleri


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 





TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net