Forum Logo




Anadolu Efes’in Yeni Uzunu: Ante Zizic Analizi


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 28 Haziran 2022, 21:55   #1
Çevrimiçi
Anadolu Efes’in Yeni Uzunu: Ante Zizic Analizi




Anadolu Efes’in Yeni Uzunu: Ante Zizic Analizi
Www.TrendForum.Net



Eurohoops Fırın, Anadolu Efes’in yeni uzunu Ante Zizic’i mercek altına alıyor.

by Melikşah Bayrav / [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

Turkish Airlines EuroLeague’de 2021-22 sezonunu şampiyon tamamlayarak üst üste 2. EuroLeague şampiyonluğuna ulaşan temsilcimiz Anadolu Efes, gelecek sezonun kadro planlamalarına da hızla devam ediyor.

Kariyerinde son 2 sezondur Maccabi Tel Aviv forması giyen Hırvat yıldız Ante Zizic, önümüzdeki 2 sezon boyunca Anadolu Efes forması giyecek.

Altyapı günlerinden itibaren Hırvatistan basketbolunun gelecekteki yıldız adaylarından biri olarak gösterilen Zizic, 2016 NBA Draft’inin 16. sırasında Boston Celtics tarafından seçilmişti.

Draft’in ardından Cleveland Cavaliers‘a takaslanan Hırvat uzun, 2017 ile 2020 yılları arasında Cavaliers forması giyse de performansıyla beklentileri karşılayamamıştı.

3 yıllık NBA serüveninin ardından 2020 yazında Avrupa’ya geri dönen 25 yaşındaki oyuncu, 2016-17 sezonunda Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Darüşşafaka‘nın da formasını giymişti.

O sezon EuroLeague’de mücadele eden Darüşşafaka kadrosunun bir parçası olan Zizic, maç başına 9.8 sayı, 4.6 ribaund ve 0.8 blok ortalamalarıyla mücadele etmişti.

2021-22 sezonunda Maccabi Tel Aviv ile EuroLeague’de 28 karşılaşmada süre alan Ante Zizic, maç başına 12.8 sayı, 5.2 ribaund ve 0.8 blok ortalamalarıyla oynadı.

Eurohoops Fırın, bugünkü serisinde Hırvat uzun Ante Zizic’i mercek altına alıyor.

Artılar



Gençlik yıllarında sadece Hırvatistan’ın değil, Avrupa basketbolunun da gelecekteki en büyük yıldız adaylarından biri olan Ante Zizic, her ne kadar çok büyük beklentilerle NBA’e gitse de sanki 90’lı yılların uzunlarını andıran oyuncu profiliyle ABD’de oynanan basketbola bir türlü uyum sağlayamadı.

NBA’de uzunlardan çember etrafındaki bitiriciliklerinin yanı sıra dış şut tehdidi gibi becerilerin de talep edilmesi, geleneksel bir pivot profili olan Ante Zizic’in adaptasyon sürecini bir türlü tamamlayamamasına yol açmıştı. Öte yandan Hırvat uzunun ayaklarının da yavaş olması, bu alışma sürecini zorlaştıran bir diğer önemli faktör oldu.

EuroLeague seviyesinde oynanan basketbola baktığımızda ise her ne kadar oyunda tempo her geçen yıl daha da artsa da uzunların çember etrafındaki bitiricilik tehditleri halen fazlasıyla önemli bir artı. 2.11’lik boyu ve güçlü fiziğiyle Ante Zizic, özellikle çember etrafındaki yüksek isabet yüzdesiyle kıtanın önde gelen oyuncularından biri.

Hırvat uzunun son olarak formasını giydiği İsrail devi Maccabi Tel Aviv, başta Scottie Wilbekin, James Nunnally ve Keenan Evans olmak üzere hücum kurgusunu neredeyse tamamen kısaları üzerinden şekillendiren bir takımdı. Bu tür şut ve çembere atak tehdidi oluşturabilen kısaların etrafında verimliliğini üst seviyelere çıkaran Zizic, yüksek oyun zekasıyla da adından söz ettirdi.

Maccabi gibi hücumu büyük ölçüde kısaları üzerinden şekillendiren ekiplere karşı rakipler, savunma konsantrasyonlarını haliyle daha çok bu oyuncuların üzerinde yoğunlaştırıyorlar. Ante Zizic’in bitiricilik yüzdesi bir hayli yüksek bir uzun olarak sahada nerede pozisyon alması gerektiğini çok iyi bilmesi, bir anlamda EuroLeague’in önde gelen isimlerinden biri olmasını sağladı.

Takımın ana top yönlendiricileri Scottie Wilbekin ve Keenan Evans’la iyi bir uzun-kısa uyumu yakalayan Hırvat oyuncu, yüksek oyun zekasının da yardımıyla kendini pas kanallarında konumlandırmasını çok iyi biliyor. Eşleştiği oyunculara karşı fizikselliği de sağlayarak kendisine avantaj devşirebilen 25 yaşındaki uzun, sahada yer aldığı dakikalarda Maccabi’nin önde gelen hücum silahlarından biri oldu.

Geleneksel bir uzun profili olarak pozisyon bilgisinin yanı sıra alçak post oyununda da fazlasıyla etkili olabilmesi, Ante Zizic’i değerli kılan özelliklerden biri. Eşleştiği uzunlara karşı teması aldığı anlarda bile geri adım atmadan skor opsiyonu sağlayabilen Hırvat oyuncu, özellikle alçak posttan sırtı dönük hücumlarla takımının yarı saha hücumu çeşitlendirebilmesini sağlıyor.

Maccabi gibi kısa yaratıcılığının hayati derecede öneme sahip olduğu takımlarda uzunlardan gelen perdelerin kalitesi de fazlasıyla belirleyicidir. Güçlü fiziğinden bu noktada da sıkça faydalanan yetenekli isim, yaptığı etkili perdelerle takımının skorer kısalarına alan açabiliyor.

Öte yandan handoff ve dribbling handoff (DHO) aksiyonlarında da bir hayli verimli olan Ante Zizic, yine başta Scottie Wilbekin olmak üzere takımın skorer kısalarına topu elden verdiği anlarda da güçlü fiziğinin yardımıyla takım arkadaşlarına gerekli alanı sağlayabiliyor.

Zizic gibi çember etrafında çok yüksek bir bitiricilik tehdidine sahip olan uzunların perdeleme sonrası çembere devrildikleri açı da bir hayli önemlidir. Bu tür isimler çembere doğru şekilde devrildikleri zaman rakip savunmanın konsantrasyonunu üzerlerine çekerek dış oyunculara gerekli alanı sağlayabilirler.

Hırvat uzun da tam anlamıyla bu tanıma uyan bir profil. Perdeleme sonrası çembere doğru devrildiği zamanlama ve açı genelde üst düzey olan 25 yaşındaki oyuncu, parkeye getirdiği bu artıyla da geçtiğimiz sezon Maccabi hücumlarının en kritik isimlerinden biriydi.

Zizic’in sahip olduğu devrilme becerisi elbette sadece takım arkadaşlarına gerekli alanı sağlamaya yardımcı olmuyor. Yine boyalı alandaki yüksek bitiricilik yüzdesiyle önemli bir ikili oyun silahı olan Hırvat oyuncu, kendisini doğru pas açısında konumlandırarak Alley-oop tehdidi de sağlayabiliyor.

Maccabi ve Anadolu Efes her ne kadar çok farklı takımlar olsalar da ortak bir özellikleri var: Her iki ekip de yüksek tempoda atak edip pozisyon sayısını arttırabildikleri anlarda hücum verimliliklerini üst seviyelere taşıyabiliyorlar.

Bu noktada Ante Zizic, her ne kadar yavaş ayaklı bir uzun olsa da yüksek oyun zekasıyla bu zaafını kapatabiliyor. Özellikle geçiş hücumlarında erkenden boyalı alanda pozisyon alıp savunmacısına karşı avantajlı konuma geçebilen Hırvat uzun, bu sayede sıkça kolay sayı şansı da elde edebiliyor.

25 yaşındaki oyuncunun değinmemiz gereken bir diğer artısı da hücum ribaundlarındaki etkinliği. Geçtiğimiz sezon maç başına 2.2 gibi etkileyici bir hücum ribaundu ortalaması tutturan Hırvat oyuncu, bu alanda EuroLeague’in en önde gelen isimlerinden biriydi.

Özellikle kullandığı atışın kaçacağını anladığı anlarda anında harekete geçen Zizic, kalıplı fiziğinin de yardımıyla pozisyon almayı çok iyi biliyor. Bu sayede sıkça hücum ribaundu fırsatı elde eden başarılı oyuncu, ikinci şans sayılarında da dikkat çekmeyi başardı.

Soru İşaretleri



Ante Zizic’in sahip olduğu üstün yeteneklerle her ne kadar NBA seviyesinde değerli bir oyuncu olması beklense de yavaş ayakları, bir anlamda potansiyelinin önüne geçti ve Avrupa’ya beklenenden daha erken dönmesine yol açtı. Oyunun savunma kısmında yaşadığı sorunlar nedeniyle Hırvat uzun, ABD’de beklediği süreleri pek alamadı.

Zizic’in oyunundaki soru işaretlerinin büyük bölümü de haliyle işin savunma kısmıyla alakalı. Yavaş ayaklarının yanı sıra boyalı alanda da yeterince caydırıcı olamaması, 25 yaşındaki oyuncunun sahada rakip takımlar için açık bir hedef haline gelebilmesine yol açabiliyor.

Yeteneki uzunun savunmadaki ciddi zaaflarının en büyük yansımasını da ikili oyunlar esnasında gözlemleyebiliyoruz. Yavaş ayakları nedeniyle boyalı alanın dışına çıktığı anlarda net bir zaaf haline gelen Hırvat uzun, takım savunmasında da ciddi dezavantajlara yol açıyor.

Geçtiğimiz sezon büyük ölçüde atletik oyunculardan kurulu bir ekip olan Maccabi, bu sayede switchlerden (perde sonrası oyuncu değişimi) de sıkça faydalanan bir takımdı. Kadronun düzenli süre alan iki pivotundan biri olan Jalen Reynolds’ın sahada olduğu anlarda sıkça switch yapan Maccabi, Zizic’in oyunda olduğu dakikalarda ise farklı çözümlere gitmek durumunda kalıyordu.

Yavaş ayaklarının yanı sıra reaksiyon zamanlamalarında da ciddi sorunlar yaşayan Hırvat uzun, tüm çabasına rağmen özellikle delici kısalara karşı ciddi bir zaaf oluşturuyor. Rakip kısaların çembere atakları esnasında yanlarında kalarak blok tehdidi oluşturmakta da zorlanan Zizic, lateral hızının yavaş olmasının etkisini bu noktada da sıkça yaşıyor.

Geriye ikili oyun savunmasında iki opsiyon kalıyor. Bunlardan ilki ise hedge dediğimiz, rakip kısaya gelen perdeleme sonrasında uzunun tepeye doğru çıkarak top elinde olan oyuncunun pas kanallarını daraltmaya çalışması.

Bu aksiyon sırasında uzunun elleri açık şekilde top elinde olan oyuncuya doğru yaklaşarak pas açılarını daraltabilmesi çok önemli. Eğer top elinde olan oyuncu pası doğru takım arkadaşına net bir şekilde aktarabilirse bu durum, savunmanın eksilmesine ve kolay sayı şanslarının doğmasına yol açabilir.

Bu noktada Ante Zizic her ne kadar yine iyi niyetle elleri açık şekilde rakip oyuncunun pas açılarını daraltmaya çalışsa da reaksiyon zamanlamasının yavaşlığı, rakip takımlar için açık bir hedef haline gelmesini sağlıyor. Çoğu zaman pasın kolayca geçmesine engel olamayan Hırvat uzun, takım savunmasında aksamalara neden olabiliyor.

Genellikle pasın geçmesine engel olamayışının yanı sıra yavaş ayakları nedeniyle kendi eşleşmesine de en hızlı şekilde dönememesi, Zizic’in yarattığı zaafları bir anlamda katlıyor.

Bir diğer ikili oyun savunması opsiyonu ise uzunun boyalı alana doğru gömülerek rakip kısanın penetre kanalını kapattığı drop aksiyonları. Koçlarının genellikle Ante Zizic’ten talep ettikleri ikili oyun savunması yöntemi ise drop aksiyonları oluyor.

İri ve güçlü fiziğiyle her ne kadar delici kısalara karşı bir engel oluştursa da Hırvat uzun, yine reaksiyon zamanlamasının yavaşlığı nedeniyle rakip oyuncuların hareketlerine karşı doğru anda tepki vermekte zorlanıyor. Özellikle pas kanallarına baskı konusunda ciddi problemler yaşayan Zizic, rakip top yönlendiricinin pas opsiyonlarını durdurmakta genellikle yetersiz kalıyor.

Oyunun hücum kısmında 25 yaşındaki oyuncunun ne derece önemli yeteneklere sahip olduğundan bahsetmiştik. Her ne kadar bitiricilik yüzdesiyle rakip savunmalar için önemli bir tehdit oluştursa da Ante Zizic, üstün becerilerine rağmen elbette bu konuda da mükemmel değil.

Yazımızın artılar kısmında 25 yaşındaki uzunun yüksek oyun zekasını övmüştük. Özellikle sahada nerede durmasını ve nasıl pozisyon alması gerektiğini çok iyi bilen Zizic, buna rağmen pasörlük konusunda pek parlak bir görüntü çizmiyor.

Günümüzde uzunlar için perdeleme sonrası yapılan kısa devrilmeler, takımlarının yarı saha hücumlarının çeşitlenebilmesi için bir hayli büyük öneme sahip. Kısa devrilme aksiyonlarının ardından doğru pası vererek takım arkadaşlarına skor opsiyonu hazırlayabilen uzunlar, EuroLeague’de değerlerine değer katıyorlar.

Ante Zizic’in perdelemelerde ve devrilmelerdeki üstün becerisi, şu ana kadar pasörlüğünün gelişmesine herhangi bir etkide bulunabilmiş değil. Geçtiğimiz sezon maç başına yalnızca 0.6 asist ortalamasıyla mücadele eden 25 yaşındaki uzun, bu konunun üzerine gittiği takdirde kayda değer bir gelişim gösterme potansiyeline sahip.

Öte yandan çember etrafında özel bir bitirici olan Hırvat uzunun bu performansı, şu ana kadar şutlarına pek yansımış değil. Üçlüklerde ve orta mesafe denemelerinde rakiplerin önlem almasını gerektirecek herhangi bir tehdit yaratamayan Zizic, kendisinden kalıplı uzunlarla eşleştiği karşılaşmalarda hücum verimliliği bakımından da sınırlı kalabiliyor.

Oyuncunun son olarak değinmemiz gereken bir diğer problemi de faul problemine girmeye meyilli olması. Özellikle savunmada fizikli uzunlarla eşleştiği dakikalarda kolay fauller yapabilen 25 yaşındaki isim, erkenden faul problemi yaşayarak sahada kalmakta zorlanabiliyor.

Sonuç



Ante Zizic transferiyle birlikte boyalı alanda çoğu takımın sahip olmadığı bir lüksü elde eden Anadolu Efes; Bryant Dunston, Tibor Pleiss ve Zizic gibi birbirinden farklı 3 uzun profiline sahip oldu. Geçtiğimiz sezon Tibor Pleiss’ın sahada olmadığı dakikalarda yarı saha hücumlarını çeşitlendirmekte ciddi sorunlar yaşayan temsilcimiz, bu alanda yeni sezon için elinde ciddi bir koza sahip olacak.

Şu sıralar Barcelona forması giyen Sertaç Şanlı’nın Anadolu Efes’te oynadığı yıllarda kadro için önemi çok büyüktü. İstikrarlı olarak isabet bulduğu üçlüklerinin yanı sıra Avrupa’nın belki de devrilme becerisi en yüksek uzunlarından biri olan Sertaç, yüksek kalitedeki perdelemeleriyle de takım arkadaşlarına büyük fayda sağlıyordu.

Kadrosunda Shane Larkin ve Vasilije Micic gibi çok değerli iki süper yıldızı bulunduran koç Ergin Ataman’ın ekibi için hücumu çeşitlendirerek bu isimlerin üzerindeki savunma baskısını alabilmek çok kritik.

Üçlükleriyle ve pozisyon alma becerisiyle temsilcimizin formasını giydiği yıllarda bunu çok iyi başaran Sertaç Şanlı, ayrılığıyla birlikte Anadolu Efes kadrosunda da ciddi bir eksilmeye yol açmıştı. Şut tehdidiyle ünlü Tibor Pleiss’ın da savunma zaafları nedeniyle sahada kalamadığı karşılaşmalarda temsilcimiz, hücumda tamamen Larkin ve Micic’e bağımlı gözükmüştü.

Bu bağlamda Sertaç’ın sahaya getirdiği artıların bir benzerini sağlayabilen ve bazı noktalarda çok daha iyi uygulayabilen bir oyuncunun kadroya eklenmesi, Anadolu Efes hücumlarını fazlasıyla rahatlatacaktır.

Devrilme ve pozisyon alma becerisiyle Ante Zizic, tam anlamıyla Shane Larkin ve Vasilije Micic gibi iki yıldız oyun kurucunun yanında kullanmak isteyeceğiniz türden bir uzun. Rakip savunmanın Larkin ve Micic’e konsantre olduğu anlarda oyun zekasıyla fark yaratabilme potansiyeli bir hayli fazla olan Hırvat uzun, hücumdaki yeteneklerini sergileyebilme şansını da elde edecektir.

Öte yandan oyucunun perdelemelerdeki üst düzey becerisi de Anadolu Efes’in hücum kurgusu için fazlasıyla önemli olacaktır. Güçlü fiziği sayesinde yaptığı perdelemelerde rakip savunmacıları eksiltebilen Zizic, Larkin ve Micic’in gerekli alanları bulabilmelerinde de büyük rol oynayacaktır.

Hırvat uzun her ne kadar hücumda büyük katkı sağlama potansiyeline sahip olsa da savunmadaki zaafları da göz ardı edilebilecek türden değil. Geçtiğimiz sezon her ne kadar Maccabi kadrosunun en önemli parçalarından biri olsa da 25 yaşındaki oyuncu, savunmada yaşadığı sorunlar nedeniyle maç başına yalnızca 20 dakika sahada kalabilmişti.

Bu noktada koç Ergin Ataman’ın Zizic dışında da çok önemli alternatiflere sahip olması, Anadolu Efes’in elini rahatlatan bir numaralı faktör olacaktır. Şu bir gerçek ki Ante Zizic, her maç 30 dakika sahada kalamasa bile parkede yer aldığı anlarda temsilcimizin hücum tehdidini bir üst seviyeye taşıma potansiyeline sahip.
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
anadolu, analizi, ante, efes’in, uzunu, yeni, zizic


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Fenerbahçe Beko’nun Yeni Uzunu: Tonye Jekiri Analizi KoJiRo Basketbol 0 27 Haziran 2022 20:33
Ante Zizic’in Anadolu Efes’e Transferi Resmileşti KoJiRo Basketbol 0 22 Haziran 2022 20:06
SON DAKİKA: Shane Larkin’den Anadolu Efes’e 2 Yıllık İmza KoJiRo Basketbol 1 11 Haziran 2022 13:41
Anadolu Efes, Will Clyburn’ü Transfer Etti KoJiRo Basketbol 0 07 Haziran 2022 14:08
BOMBA: Anadolu Efes Ante Zizic ve Josh Nebo’yu Kadrosuna Katıyor KoJiRo Basketbol 0 02 Haziran 2022 21:18




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net