Forum Logo




Tp-Link Deco X73-DSL İncelemesi

Bilgisayar ve Donanım ile ilgili tüm konulara buradan ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 22 Kasım 2022, 09:28   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
Tp-Link Deco X73-DSL İncelemesi




Tp-Link Deco X73-DSL İncelemesi
Www.TrendForum.Net



İnsanın aklına şöyle bir soru geliyor “Ben büyük bir yatırım yaparak 2’li veya 3’lü mesh kit alıp, evimin her santimetre karesinde sıkıntısız kablosuz ağ çektim. Fakat birgün taşınırsam ve taşındığım yerde fiber yerine adsl veya vdsl varsa bu para boşa mı gidecek?” Bu haklı bir çekince, sonuçta her konutta Gigabit ethernet altyapısının olduğu ütopik bir dünyada yaşamıyoruz.




ADSL/VDSL modemli Mesh kimin için?

Yatırımınızı sokağa atmamak adına yapabileceğiniz birkaç şey var. Bunlardan uygun maliyetli olanı servis sağlayıcınızın verdiği ADSL modemin kablosuz ağını kapatıp mesh ünitelerinizden birine ethernet kablosuyla bağlayıp, köprü görevi görmesini sağlamak. Tabi belirli kısıtlamaları olduğunu da hatırlatalım. Bunun için servis sağlayıcınızın verdiği modemin köprü modunu desteklemesi gerekir yoksa çift NAT sorunuyla karşılaşırsınız ki bu da ağ performansını olumsuz etkileyen bir durum. Ayrıca çift NAT oluştuğunda port yönlendirme gibi gelişmiş ayarlar yapmanız oldukça güçleşir.



Biraz daha maliyetli ama kökten ve pratik bir çözüm bu videonun da konusu olan Deco X73-DSL. 5400 Megabit hızlarda Wi-Fi 6 desteği sayesinde fiber internetiniz için alıp kullandığınız Deco mesh ünitelerinden performans olarak hiçbir farkı yok, tek farkı dahili ADSL ya da VDSL modeme sahip olması. Ve güzel olan şey tüm Deco modelleriyle uyumlu.

Bunu hali hazırda evinizde Deco’larınızla oluşturduğunuz mesh ağınıza ekleyip aynı kablosuz ağ hızını, güvenliğini ve menzilini elde edebiliyorsunuz.

Çift bantlı bir yönlendirici olduğu için 2.4Ghz frekansla haberleşen aygıtlar için maksimum 574Megabit, 5Ghz kullananlar için de 4804Megbait hız sunuluyor. Varsayılan olarak her iki bant da tek bir SSID altında birleştirilmiş olarak geliyor. Tp-Link buna akıllı bağlantı adını veriyor. Cihaz ve yönlendirici kendi aralarında haberleşip 2.4Ghz veya 5Ghz bağlantıyı anlaşıp seçiyorlar. İstenirse Wi-Fi ayarlarından kapatılabilen bir özellik bu.

Hızlı Wi-Fi bağlantısı ADSL/VDSL modemde ne fayda sağlar?

Ofisimizde VDSL bağlantımızı kullanarak 75 megabit indirme ve 8 megabit gönderme hızlarındaki internetimizi farklı cihazlarla test ettik. Tabiki VDSL maksimum 350Megabit’e kadar indirme hızlarını destekleyen bir teknoloji olarak fiber kadar hızlı değil. Bu durumda bazılarınız niçin WI-FI6’ya ve 5400Megabit gibi yüksek hızlarda kablosuz ağa ihtiyaç var diyebilirsiniz.

Cevap, yerel ağınızdaki cihazlar arasındaki iletişim için bu hızın faydalı olması. Örneğin Steam Remote Play özelliği sayesinde çalışma odanızdaki masaüstü bilgisayarınıza yüklü oyununuzu aynı ağa bağlı tabletinizde, akıllı telefonunuzda veya TV’nize bağlı bir Raspberry Pi 4 ile stream ederek oynayabilirsiniz. Hatta bununla ilgili bir videomuz var, yukarıdaki karta tıklayarak nasıl yapıldığını öğrenebilirsiniz. Bu işlem yüksek çözünürlüklü video aktarım yaptığı için çok hızlı kablosuz ağ bağlantısı gerektiriyor.

Benzer şekilde ağınıza bağladığınız bir depolama aygıtındaki film arşivinize, resimlerinize ve müziklerinize ağa bağlı başka bir cihazdan erişmek istediğinizde, bilgisayarlarınız arasında ağ üzerinden dosya transfer etmek istediğinizde yüksek hızlı kablosuz ağın faydasını görebilirsiniz.

Fiziksel Özellikler

Cihazın hangi tip kullanım senaryolarında avantajının ortaya çıktığına değindiğimize göre isterseniz kutu içeriğine kısaca değinelim. X73-DSL alışageldiğim silindirik mesh ünite tasarımını korumuş ve şık bir dekor malzemesi olarak evin herhangi bir noktasına yerleştirilebilir duruyor.



Ürünle birlikte gelen aksesuarlar yandaki bu iç kutuda saklanıyor. Bunlar arasında VDSL splitter, 2 adet telefon kablosu olarak bildiğimiz RJ11 uçlu kablo, hızlı başlangıç klavuzu ve yassı RJ45 uçlu ethernet kablosu çıkıyor.




Ürünün adaptörü 30W güç sağlayabiliyor ve biraz büyük. Adaptör girişi ise ürünün altında ve burada açılan bir kablo kanalı sayesinde, adaptör kablosunu kolayca gizleyebiliyorsunuz.




Yuvalar

Ürünün kendisine dönersek yuvalar ve bağlantılar noktasında oldukça zengin olduğunu görüyoruz. En altta duvardan aldığınız ve DSL ya da VDSL sinyalini taşıyan kabloyu taktığınız yuva, onun üzerinde bir adet USB 3.0 yuva, WAN ve LAN olarak kullanılabilecek 4 adet Gigabit ethernet yuvası ve son olarak en üstte 2 adet FXS yuvası görmekteyiz. Burayı eski analog ev telefonunuzu ya da varsa faks makinesi gibi cihazlarınızı bağlayabiliyorsunuz ve bu yuvalar Voice Over IP teknolojisini destekliyor.





USB 3.0 yuvası açıkçası benim için süpriz oldu çünkü yakın zaman önce incelediğimiz WI-FI6E destekli Deco XE75’te dahi USB yuva bulunmuyordu ve bu yuvanın eksikliğini o incelemede belirtmiştim, ağa bir depolama aygıtı bağlama noktasında bu yuva gerçekten işlevsel.

Kurulum

Kurulumu Deco mobil uygulaması üzerinden yapıyoruz. Önce bir Tp-Link hesabı oluşturuyoruz veya varsa hesabımıza giriş yapıyoruz. Sonra model seçimi yapıp, ekrandaki Türkçe yönergeleri sırasıyla takip edip ediyoruz. Servis sağlayıcınızdan aldığınız ADSL veya VDSL kullanıcı adınızı ve şifrenizi girip, Wi-Fi ağınızın adını ve şifresini belirledikten sonra kurulum tamamlanıyor.

Uygulama arayüzünde görebildiğim kadarıyla özellikler bakımından X73-DSL’in diğer üst seviye Deco modelleriyle hiçbir farkı yok. Hatta isterseniz DSL model özelliğini hiç kullanmadan bir fiber yönlendirici modunda da çalıştırabilmeniz de mümkün kılınmış.

Menzil ve hız testi

Menzil ve hız testlerimizi Wi-Fi 6E desteğine sahip Huawei Matebook X ile Deco’ya farklı uzaklıklarda yaptık. Cihazla aynı odada yaptığımız ilk testte internet tarifemizin sınırları olan 75 megabit indirme ve 8 megabit gönderme gördük.



Mesafeyi biraz artırıp görebildiğiniz gibi yaklaşık 10 metre uzaklıktan tekrarladığımızda değerler değişmedi. Son olarak Deco X73-DSL ile aramıza 3 duvar koyup, yaklaşık 18 metre uzaktan yaptığımız testlerde ise indirme hızının sadece 3 megabit düşerek 72’ye geldiğini gördük.

Aradaki 3 duvara rağmen bağlantının kopmaması ve internet hızında önemli bir düşüş oluşmaması ürünün içindeki 4 dahili anten sayesinde mümkün oluyor. Tabiki buna ek olarak güncel WI-FI standartlarıyla kavuştuğumuz beam forming, bss color ve mu-mimo gibi teknolojiler de bağlantı kalitenizi ve menzilinizi artıran sebepler.

Sonuç

Sonuç olarak X73-DSL, DSL internet bağlantısı kullananlar için güncel teknolojilerle donatılmış bir mesh çözümü ve Tp-Link’in ürün gamındaki önemli bir eksiği doldurduğu için anlamlı. Hali hazırda bir mesh setiniz yoksa ve tek başına kullanmak için bir VDSL modem yönlendirici arıyorsanız, ürünün 3300TL fiyat etiketi biraz yüksek kalıyor çünkü daha uygun fiyatlı Wi-Fi 6 destekli VDSL modemler var. Bunun dışında mesh setinize VDSL/ADSL desteği kazandırmak veya ilerde daha fazla ünite alarak genişletmek istediğiniz bir mesh seti kurmak istiyorsanız ürün anlam kazanıyor.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
deco, tplink, x73dsl, İncelemesi


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
TP-Link, 14 Kasım’da Wi-Fi 7 Teknolojili Ürünlerini Tanıtacak DeepSilence Bilgisayar ve Donanım 0 11 Kasım 2022 10:22
TP-Link Archer AX55 Satışa Çıktı KoJiRo Teknoloji Trend Haberleri 0 04 Temmuz 2022 21:05
TP-Link, Her İhtiyaca Uygun Wi-Fi Menzil Genişletici Üretiyor KoJiRo Teknoloji Trend Haberleri 0 27 Haziran 2022 21:31
Tp-Link Archer GX90 Router İncelemesi KoJiRo Teknoloji Trend Haberleri 0 26 Haziran 2022 13:18
TP-Link Archer AXE300, iF Tasarım Ödülü Kazandı KoJiRo Teknoloji Trend Haberleri 0 13 Haziran 2022 21:01




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net