Forum Logo




Sabit Disk Yanma Sebepleri

Bilgisayar ve Donanım ile ilgili tüm konulara buradan ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 11 Nisan 2023, 07:03   #1
Çevrimdışı
Diamond Üye
Sabit Disk Yanma Sebepleri




Sabit Disk Yanma Sebepleri
Www.TrendForum.Net

Bilgisayar sistemlerinin hızını etkileyen önemli donanım bileşenlerinden biri sabit disk (harddisk) tir. Ancak seneler içerisinde verileri sakladığınız diskler ömürlerini doldurabilir. Özellikle her program yükleme yada kaldırmanız da sabit disk için biçilen ömürde azalmalar olacaktır. Bir sabit diskin ömrü ortalama 6 yıl olarak hesaplanıyor. Her ne kadar üretici hataları sabit disklerinin ölme sebepleri arasında örülse de, asıl hata kullanıcılardan kaynaklanıyor.

Eğer sabit disk için daha fazla ömürlü kullanım istiyorsanız yazıdaki ayrıntıları iyi okumalısınız. Sabit disk bozulma nedenleri arasında :

Neden 1: Fiziksel hasar
Sabit diskler, özellikle çalıştıkları sırada oldukça hassastırlar. Bazen küçük bir sarsıntı, onları tamamen kullanılmaz hale getirebilir. Laptop diskleri sarsıntılara karşı daha dayanıklı üretilmiştir, ancak yine de sert darbeler diskinizi veya verilerinizi bozmaya yetebilir.

Neden 2: Aşırı ısı
Birçok bilgisayar bileşeni gibi, sabit disklerin de optimal olarak çalışabileceği belirli ısı aralıkları vardır. Bilgisayarınızın havalandırması yeterli değilse veya tozlar, havalandırma deliklerini tıkıyorsa, bu ısı aralığının üzerinde seyrediyor olabilirsiniz. Bu ise diskinizin beklenenden erken ölmesi anlamına gelebilir.

Neden 3: Dosya parçalanması
Parçalanma, diskinizi direkt olarak bozmaz ancak sabit diskinizin çok daha yoğun çalışmasına neden olarak daha çabuk eskimesine yol açabilir.

Çok sık disk birleştirmenin de iyi olmadığını hatırlatarak, bakımınızın bir parçası olarak disklerinizi birleştirmeyi atlamamanızı tavsiye ediyoruz. Disklerinizi sadece yüzde 5-10 parçalanma oranına ulaştıklarında birleştirmeniz uygun olacaktır.

Neden 4: Sık açıp kapama
Sabit diski yıpratan işlemlerden bir tanesi de, disklerin açılıp kapanmasıdır. Diskin sıkça hızlanıp durması, normal kullanıma ek bir yıpranmaya neden olabilir.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
disk, sabit, sebepleri, yanma


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Ayakta işerken yanma yapıyor nedeni nedir Er Şaban Trend Sorular 9 07 Aralık 2023 01:09
Açılışta “Hard disk(s) Diagnosis Fail” Hatası Vermesi Çözümü Asi Ruh Bilgisayar ve Donanım 0 08 Nisan 2023 16:42
Intel, Yanma Tehlikelerine Karşı ATX 12VHPWR Tasarımını Yeniliyor coolbites Bilgisayar ve Donanım 0 13 Mart 2023 20:08
Normal ve Sabit Başlıkların Arasını Ayırmak Bahtiyar vBulletin 9 19 Kasım 2022 20:58
Tehter'den Meksika Pezosuna Sabit Yeni Stablecoin KoJiRo Teknoloji Trend Haberleri 2 27 Mayıs 2022 20:58




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net