Forum Logo




Bilim insanları geleceğin yiyeceklerini araştırıyor:2050'ye kadar bunları yiyebiliriz

Bilim dünyasından en son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 23 Mayıs 2022, 20:05   #1
Çevrimiçi
Bilim insanları geleceğin yiyeceklerini araştırıyor:2050'ye kadar bunları yiyebiliriz




Bilim insanları geleceğin yiyeceklerini araştırıyor:2050'ye kadar bunları yiyebiliriz
Www.TrendForum.Net

Bilim insanları, 2050 yılına kadar menülere eklenebilecek, az bilinen bitkileri listeledi. Buna göre gelecekte Türkiye'de Habeş muzu olarak bilinen enset (fake banana) ile kahvaltı yapabilir, tahıl olarak fonio kullanabiliriz. İşte detaylar...



Bilim insanları uzun süredir insanların gelecekte tüketebileceği yiyecekler, bugün az bilinen bitkiler üzerinde araştırma yapıyor. Ukrayna-Rusya savaşı da bu çabaları tetikledi, çünkü savaş dünya genelinde ticareti yapılan sadece birkaç ürüne güvenmenin tehlikeli olduğunun altını çizdi. Günümüzde kalorilerin yüzde 90'ı sadece 15 mahsulden geliyor.

BBC'nin haberine göre Londra Kew’deki Kraliyet Botanik Bahçeleri’ndeki uzmanlar, diyetleri geleceğe hazırlayacak malzemeler arıyorlar. Bunun nedeni iklim değişikliği, temel gıda fiyatlarındaki hızlı yükseliş ve mahsullerin verimsizleşmesi...

Kew araştırmacısı Dr Sam Pirinon’a göre yediğimiz yiyecekleri çeşitlendirmek, açlık riskini azaltmak, biyolojik çeşitlilik kaybını ele almak ve iklim değişikliğine uyum için önemli çözümler arasında.

Pirinon, “Dünya genelinde farklı popülasyonlar tarafından tüketilen binlerce yenilebilir bitki türü olduğunu biliyoruz ve burası geleceğin bu küresel zorluklarına yönelik bazı çözümler bulabileceğimiz yer” diyor.

Araştırmaya göre dünya genelinde 7.000’den fazla yenilebilir bitkiden sadece 417’si yaygın olarak yetiştiriliyor ve gıda için kullanılıyor.
Pandanus Tectorius

Pandanus tectorius, Pasifik Adaları’ndan Filipinler’e kadar kıyı bölgelerinde yetişen küçük bir ağaç. Yaprakları, Güneydoğu Asya’nın çoğunda tatlı ve tuzlu yemekleri tatlandırmak için kullanılırken, ananas benzeri meyveleri çiğ veya pişmiş olarak yenebilir.
Yabani Tahıllar

Otlardan elde edilen tahıllar da 10.000’den fazla türle büyük bir çeşitliliğe sahiptir ve yeni gıdalar için birçok potansiyel sunar. Haberde Batı Afrika’da kullanılan bir tahıl olan Fonio’nun yüksek oranda demir, kalsiyum ve vitamin içerdiği belirtiliyor.
Enset (Sahte Muz)

Enset (false banana) muzun yakın bir akrabası ancak Etiyopya’nın yalnızca bir bölümünde tüketiliyor. Haberde, “Bitkinin muz benzeri meyvesi yenmiyor ancak nişastalı sapları ve kökleri fermente edilebilir ve yulaf lapası, ekmek yapmak için kullanılabilir” deniyor, Araştırmalar, muz benzeri mahsulün, ısınan bir dünyada 100 milyondan fazla insanı besleme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.


BBC'de yer alan makaleye göre tarımsal araştırmaları ve modelleme çalışmalarını kullanan bilim adamları, önümüzdeki kırk yıl boyunca potansiyel enset aralığını tahmin ettiler. Mahsulün potansiyel olarak 100 milyondan fazla insanı besleyebileceğini ve Etiyopya ile Kenya, Uganda ve Ruanda da dahil olmak üzere diğer Afrika ülkelerinde gıda güvenliğini artırabileceğini buldular.

Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri'nden çalışma araştırmacısı Dr James Borrell, zorlu zamanlar için bir tampon ürün olarak ekim ensetinin gıda güvenliğini artırmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.

"Onu bir mahsul olarak kesinlikle benzersiz kılan bazı gerçekten sıra dışı özellikleri var. İstediğin zaman ekersin, istediğin zaman hasat edersin ve çok yıllıktır. Bu yüzden ona açlığa karşı ağaç derler"
Fasulye ve Baklagiller

Habere göre fasulye veya baklagiller, bir başka “geleceğin gıdası”dır. Haberde, “Ucuzdurlar, protein ve B vitaminleri bakımından zengindirler ve okyanus kıyılarından dağ yamaçlarına kadar çok çeşitli ortamlara adapte olurlar” deniyor. Bilim insanlarına göre dünyada 20.000 bakliyat türü var ama biz sadece bir avuç kuru bakliyat kullanıyoruz.


Kaynak : Chip Online
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
araştırıyor2050ye, bilim, bunları, geleceğin, insanları, kadar, yiyebiliriz, yiyeceklerini


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Galatasaray için 1905 e kadar sayalım. Beatrice Trend Oyunlar 426 12 Şubat 2024 02:08
Instagram Çekiliş Ücreti Ne Kadar? Astrea İnstagram 1 08 Mayıs 2023 14:35
Bilim İnsanları, Denizin Altındaki Fiber Kabloları Deprem Sensörü Olarak Kullanabilec KoJiRo Bilim Dünyasından Haberler 0 22 Mayıs 2022 17:30
Bilim İnsanları Paralel Evrenin Var Olabileceğini Açıkladı: Dr. Strange Gerçek mi? Beatrice Bilim Dünyasından Haberler 0 22 Mayıs 2022 16:48
Bilim Kurgu Filmlerini Gerçeğe Dönüştürecek 'Akıllı Lensler' Beatrice Bilim Dünyasından Haberler 0 22 Mayıs 2022 16:39




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net