Forum Logo




30 Yıllık Biyolojik Gizem Çözüldü

Bilim dünyasından en son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree2Beğeniler
  • 2 Post By Regex

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 24 Mayıs 2022, 20:01   #1
Çevrimiçi
30 Yıllık Biyolojik Gizem Çözüldü




30 Yıllık Biyolojik Gizem Çözüldü
Www.TrendForum.Net

30 Yıllık Biyolojik Gizem Çözüldü: Bitkilerin Daha Hızlı Mahsul Vermesi Sağlanarak Gıda Kıtlığı Önlenebilir

İsveç’in Lund Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 30 yıldır çözülemeyen bir gizemi çözdüler. Çözdükleri bu gizem, bitkilerin daha hızlı mahsul vermesini sağlayabilir ve bu gelecekte yaşanabilecek olası bir kıtlığı önleyebilir.

Bazen bitkilere dokununca yapraklarını kapatmak veya açmak gibi tepkiler verirler ya, hiç nedenini merak ettiniz mi? İşte bu 30 yıllık genetik gizem sonunda çözüldü. Dokunmanın bitkilerde stres reaksiyonlarını tetikleyebileceği aslında uzun bir süredir biliniyordu ancak araştırmacıların bu reaksiyonun sebebini açıklamak için yaptığı çalışmalar sonuçsuz çıkmıştı.

İsveç Lund Üniversitesi'nden araştırmacılar, yaptıkları deneylerde bitkilerin dokunmak gibi mekanik uyaranlara nasıl bu kadar güçlü tepki verdiğini açıklayan genetik kodlar buldular. Peki bu gizemin çözülmesi ve genetik kodların kırılması bize nasıl fayda sağlayabilir?

Bu sayede bitkilerin çok daha hızlı çiçek açıp meyve vermesi sağlanabilir



İnsanlardan farklı olarak bitkiler acıyı hissedemezler ancak insan dokunuşu, hayvan dokunuşu, rüzgâr ve yağmur gibi mekanik uyaranlara karşı güçlü tepki verirler. Bu dış etkenler, bitkinin moleküler savunma sisteminin hızla devreye girmesine yol açar ve bu da bitkilerin daha dayanıklı hale gelmesine ve daha geç çiçek açmasına sebep olur.

Bu olay aslında Darwin'den beri bilinmesine rağmen konu hakkında hala birçok soru işareti var. Science Advances dergisinde yayınlanan yeni bir makale (yukarıda bahsini geçtiğimiz araştırma), bitkinin savunmasının dış etkilerle nasıl güçlendirildiğini etkileyen karmaşık düzenleyici ağları inceledi ve genetik kodlarını açığa çıkardı.



İsveç Lund Üniversitesi'ndeki araştırmacılar şunları söylüyorlar: "Bitki teresini yumuşak fırça darbeleriyle uyardık, ardından binlerce gen aktive edildi ve stres hormonları salındı. Daha sonra bu süreçten sorumlu olan genleri bulmak için genetik tarama metodunu kullandık. Sonuçlarımız, 30 yıldır dünyanın moleküler biyologlarının gözünden kaçan bilimsel bir gizemi çözdü.

Bir bitkinin fiziksel temas ve dokunmaya verdiği tepkiyi kontrol eden tamamen yeni bir sinyal yolu belirledik. İklim değişikliğinin yol açtığı aşırı değişken hava koşulları ve patojen enfeksiyonlar göz önüne alındığında, mahsul verimliliğini ve direncini artırmak için ekolojik dengeyi koruyacak yeni yollar bulmak son derece önemlidir.”

Kaynak : Webtekno
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 24 Mayıs 2022, 20:05   #2
Çevrimiçi
Yanıt: 30 Yıllık Biyolojik Gizem Çözüldü




Sükulentler çok güzel görünüyor
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 24 Mayıs 2022, 20:09   #3
Çevrimiçi
“En büyük servet, itibardır.”
Yanıt: 30 Yıllık Biyolojik Gizem Çözüldü




Başlığı görünce yaşımla paralellik kurup benim nasıl bu kadar yakışıklı olduğumun gizemini çözdüler sandım. Sonra yakışıklı olmadığımı hatırlayınca konu içeriğinin bambaşka olduğunu tahmin edip içeriği okudum. Sonuç olarak düşündüğüm gibi içerik tamamen alakasız bir şey çıktı. Bu da demek oluyor ki yüksek öngörü sahibi ve zehir gibi olağanüstü zeki bir Einstein'ım...

Bugünün boşunu da yaptığıma göre gidebilirim. Hadi eyvallah.
Bahtiyar ve Creative bunu beğendi.
__________________
  • When injustice becomes law, resistance becomes duty.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
biyolojik, Çözüldü, gizem, yıllık


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Cumhuriyet 600 Yıllık Zorbalığa Son Veriyor. Never Give Up Geri Dönüşüm Kutusu 4 25 Mayıs 2022 00:05
İstihdam endeksi yıllık yüzde 6,9 arttı KoJiRo Ekonomi Dünyası 0 23 Mayıs 2022 21:32




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net