Forum Logo




İnsan Kasını Taklit Edebilen Nano Mimarili Fiber Lifler Geliştirildi

Bilim dünyasından en son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 05 Haziran 2022, 22:23   #1
Çevrimdışı
İnsan Kasını Taklit Edebilen Nano Mimarili Fiber Lifler Geliştirildi




İnsan Kasını Taklit Edebilen Nano Mimarili Fiber Lifler Geliştirildi
Www.TrendForum.Net

İnsan Kasını Taklit Edebilen Nano Mimarili Fiber Lifler Geliştirildi: Crysis Gerçek Mi Oluyor?

Araştırmacılar, bir kas gibi performans gösterebilen günümüzde var olan ve diğer seçeneklerden birçok yönden daha iyi olan yeni bir lif türü yarattılar. En önemlisi ise bu kas benzeri liflerin yapılması ve geri dönüştürülmesi oldukça kolay.

ABD’nin Texas bölgesinde yer alan Austin'deki Texas Üniversitesi ve Penn State Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, günümüzde mevcut olan diğer seçeneklerden birçok yönden daha iyi bir kas gibi performans gösterebilen yeni bir lif türü yarattılar.

Araştırmacıların dediğine göre bu kas benzeri liflerin yapılması ve geri dönüştürülmesi kolaydır. Yayınlanan yeni bir makalede araştırmacılar, başlangıçta başka bir proje üzerinde çalışırken keşfettikleri bu liflerin, bugün piyasada bulunanlara kıyasla daha verimli, esnek ve artan gerilimi kaldırabildiğini söylüyorlar. Bu lifler, tıp ve robotik dahil olmak üzere çeşitli şekillerde kullanılabilir.

“Zayıf kolları olan kişilerin hareket ve güç kazanmalarına yardımcı olabilir”



Bu tür bir lif ile yapılmış robotik kollar, zayıf kolları olan kişilerin hareket ve güç kazanmalarına yardımcı olmak için yardımcı bir dış iskelet olarak kullanılabilir. Araştırmacılar, başka bir potansiyel uygulamanın cerrahi prosedürlerde kullanılabilecek ve yara iyileştikten sonra vücudun içinde doğal olarak bozulabilen bir tür kendi kendine yok olan bandaj ile kullanılabileceğini söylüyor.

Penn State'de malzeme bilimi ve mühendisliği yardımcı doçenti ve makalenin yazarı Robert Hickey, konuyla alakalı olarak "Aktüatörler, bir makinenin büzülecek, bükülecek veya genişleyecek parçaları gibi herhangi bir dış uyaran altında değişecek veya deforme olacak malzemeleridir. Ve robotik gibi teknolojiler için bu malzemelerin temelde yapay kaslar gibi hareket edebilen yumuşak, hafif versiyonlarını geliştirmemiz gerekiyor. Çalışmamız gerçekten bunu yapmanın yeni bir yolunu bulmakla ilgili" diyor.

Fiber malzeme, bir blok kopolimer olarak bilinir. Bunu oluşturmak içinse polimeri bir çözücüye koymak ve ardından su eklemek gerekiyor. Polimerin bir kısmı hidrofiliktir (suyu çeker), diğer kısmı ise hidrofobiktir (suya dayanıklıdır). Polimer grubunun hidrofobik kısımları, kendilerini sudan korumak için bir araya gelerek elyafın yapısını oluşturur. Sonra da araştırmacıların elde ettiği kası taklit edebilen fiber lifler ortaya çıkar.

Araştırmacılar projenin daha henüz başlarındalar. Hedefleri ise polimerin yapısal değişiklikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek, enerji yoğunluğu ve hızı dahil olmak üzere bazı harekete geçirme özelliklerini iyileştirmek. Araştırmanın orijinal yazısını ve detaylı halini buradan görebilirsiniz. Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.

Webtekno
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 05 Haziran 2022, 23:44   #2
Çevrimdışı
Saygın Üye
Yanıt: İnsan Kasını Taklit Edebilen Nano Mimarili Fiber Lifler Geliştirildi




hımm hadi bakalım geliştirsinler
__________________
Kırk yılda bir gibisin...
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
edebilen, fiber, geliştirildi, kasını, lifler, mimarili, nano, taklit, İnsan


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Her Şeye Ben Biliyorum Diye Atlayan İnsan DeepSilence Trend Sözlük 5 18 Nisan 2023 23:36
Havadan Tatlı Su Üretebilen 'Süper Emici Jel' Geliştirildi KoJiRo Bilim Dünyasından Haberler 0 28 Mayıs 2022 20:35
Bilim İnsanları, Denizin Altındaki Fiber Kabloları Deprem Sensörü Olarak Kullanabilec KoJiRo Bilim Dünyasından Haberler 0 22 Mayıs 2022 17:30




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net