Forum Logo




Alkol Bağımlılığını Durdurmayı Amaçlayan Gen Tedavisi Maymunlar Üzerinde Başarılı Oldu

Bilim dünyasından en son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Zeytin

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 18 Ağustos 2023, 15:42   #1
Çevrimdışı
Saygın Üye
Alkol Bağımlılığını Durdurmayı Amaçlayan Gen Tedavisi Maymunlar Üzerinde Başarılı Oldu




Alkol Bağımlılığını Durdurmayı Amaçlayan Gen Tedavisi Maymunlar Üzerinde Başarılı Oldu
Www.TrendForum.Net

Bilim insanları, alkol bağımlılığını durdurmak için uyguladıkları bir gen tedavisinin maymunlar üzerinde etkili olduğunu açıkladılar. Ancak bu tedavi yöntemi her alkol bağımlısı için kullanılabilir değil.

Bir grup bilim insanının maymunlar üzerinde yaptığı gerçekleştirdiği bir çalışma, insanların alkol bağımlılığından anında kurtulmalarının bir yolunun olduğunun anlaşılmasını sağladı. Uzmanlar, maymunlara uyguladıkları bir gen tedavisi ile bağımlı hale gelen hayvanların alkol tüketimlerini durdurmayı başardılar. Gelin hep birlikte, toplumun bazı kesimleri için hayat kurtarıcı olacak potansiyeldeki gelişmeya yakından bakalım.

İnsanların alkol kullanmalarının ve bundan keyif almalarının temel nedenlerinden bir tanesi, alkolün beyinde yarattığı etkidir. Alkol tüketen bir bireyin beyni, iyi hissetmeye yarayan dopamin moleküllerinin hızla sentezlenmesini sağlar. Alkolün çok fazla tüketilmesi ve beynin buna alışması, zamanla dopamin salgısını azaltır ve bunun sonucunda daha fazla alkol tüketimi yaşanır. Ve en nihayetinde de alkol bağımlılığı başlar. İşte maymunlar üzerinde yapılan çalışma, bu durumun ortadan kaldırılmasının hızlı bir yolunun olduğunu ortaya koydu. En azından uzun süreli tedavilere kıyasla...

Tek seferlik gen tedavisi, alkol isteğini yarı yarıya düşürdü!


ABD'de hizmet veren Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bir grup bilim insanı, araştırma için 4 al yanaklı makak maymunu kullandılar. Hayvanları önce alkolik yapan araştırmacılar, sonraki aşamada da gen tedavisi uygulamaya başladılar. Bunu bir yıllık sürece yayan ve süreç içerisinde alkolik maymunlara belirli periyotlarda gen tedavisi uygulayıp sonra yeniden alkol ikram eden bilim insanları, çarpıcı bir sonuca ulaştılar. Öyle ki gen tedavisi, daha ilk seansta alkol isteğini yüzde 50 düşürmeyi başarmıştı. Tedavi, bir yıllık süreç sonunda yüzde 90 başarıya ulaştı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan isim, araştırmanın baş yazarı Kathleen Grant oldu. Geçmişte de alkol bağımlılığı üzerinde çalıştığını söyleyen bilim insanı, daha önce bu kadar etkili bir tedavi yöntemine denk gelmediğini ifade etti. Araştırmacı, konuyla ilgili olarak "Artık alkol kullanım bozukluğu olan insanları kısa bir süre için içkiyi bırakmaya nasıl ikna edebileceğimizi biliyoruz." dedi.

Peki bu gen tedavisi sırasında tam olarak ne yapıldı?



Geçmişte yapılan araştırmalar, GDNF isimli bir proteinin beyinde uyarılara yol açtığını ve bu uyarı sayesinde dopamin üretiminin tetiklendiğini gözler önüne sermişti. İşte alkolik maymunlara uygulanan gen tedavisinin can alıcı noktası da tam olarak bu protein. Uzmanlar, maymunların beyin sapına yakın bir yere GDNF proteininin üretimini sağlayan genler enjekte ettiler. Bu genler protein üretimini, protein de dopamin üretimini tetikledi. Böylelikle maymunların alkol almalarına gerek kalmamıştı. Çünkü dopamin, alkol kullanılmıyor olsa da salgılanıyordu.

Gen tedavisi, bugüne dek daha çok kanser gibi ağır hastalıklarda uygulanan ağır bir yöntem. Öyle ki gen tedavisinin yan etkileri arasında ağır enfeksiyonlar, şiddetli bağışıklık sistemi reaksiyonları ve hatta kanser bile bulunuyor. Bunun bilincinde olan Kathleen Grant, maymunlarda etkili olduğu tespit edilen tedavi yönteminin insanlar üzerinde ancak "son çare" olabileceğini ifade ediyor. Ayrıca, bilim insanına göre bu yöntem, sadece ileri düzeyde alkol bağımlısı olan bireyler üzerinde kullanılmalı.

webtekno
Efrasiyab bunu beğendi.
__________________
Eski bir kadınım ben,
Siyah-Beyaz fotoğrafları,
45'lik plakları özlüyorum...
Yine bir gül nihal alıyor gönlümü
eteklerim uçuşarak vals yapıyorum..
Beyoğlu'nda gezerken Pera'yı düşlüyorum
Yelpaze ile serinlemek,
Naif birkaç sözcükle ısınmak istiyorum.
Yüzüne bakmaya utandığım,
elimi tutmaya kıyamayan,
Aşklar hayal ediyorum...
Eski bir kadınım ben,
İnce bir dantel gibi işlemeden hayatı,
Ölmek istemiyorum...
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
alkol, amaçlayan, bağımlılığını, başarılı, durdurmayı, gen, maymunlar, oldu, tedavisi, Üzerinde


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Alkol Bağımlısıyım Nasıl Kurtulabilirim - Alkol Bağımlısı Biri Nasıl Kurtulur Candres Trend Sorular 5 21 Kasım 2023 23:17
Alkol Bağımlısıyım Nasıl Kurtulabilirim - Alkol Bağımlısı Biri Nasıl Kurtulur Candres Trend Sorular 9 08 Haziran 2023 21:05
İlk Kez Bir Köpek "Alkolik" Oldu, Bağımlılık Tedavisi Görmeye Başladı! Zeytin Dünyadan Haberler 3 11 Nisan 2023 15:38
Alkol ve sigarada ÖTV ne kadar artacak? (2023 alkol ve sigara zammı) Zeytin Ekonomi Dünyası 0 04 Ocak 2023 11:09
Apple, En Büyük Üretim Merkezi Çin'e Olan Bağımlılığını Azaltabilir Beatrice Teknoloji Trend Haberleri 0 22 Mayıs 2022 16:42




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net