Forum Logo




Kara Veba'nın İlk Kez Nerede Ortaya Çıktığı Keşfedildi!

Bilim dünyasından en son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 19 Haziran 2022, 10:40   #1
Çevrimiçi
Kara Veba'nın İlk Kez Nerede Ortaya Çıktığı Keşfedildi!




Kara Veba'nın İlk Kez Nerede Ortaya Çıktığı Keşfedildi!
Www.TrendForum.Net

Bilim insanları, uzun araştırmalar sonucunda dünya nüfusunun yarısını etkileyen kara veba salgınının ilk kez nerede ortaya çıktığını keşfetti. Salgının günümüz Kırgızistan sınırları içinde, henüz Avrupa'da patlak vermeden önce tespit edildi.

İnsanlık tarihinin en ölümcül salgını olan ve Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da 75 ila 200 milyon arasında insanın ölümüne neden olduğu bilinen Kara Ölüm salgını hakkında tarihi bir keşif yapıldı. Uzun zamandır bilim dünyasının radarında olan salgının kökeni uzun uğraşlar sonunda keşfedildi.

Nature dergisinde yayımlanan yeni araştırmada bilim insanları, 1347 - 1351 yılları arasında Avrupa’da zirveye ulaşan ölümcül salgının günümüz Kırgızistan sınırları içinde yer alan bölgede ortaya çıktığını açıkladı. Keşif, bölgede çok daha önce keşfedilen mezarların yeniden incelenmesiyle gerçekleşti.

Kalıntılardan alınan DNA örneği gerçeği ortaya koydu:



Bilim insanları, ilk kez 1880’li yıllarda kazılan mezarlardaki taşlar, 2017 yılında yeniden inceleme altına alındı. İskoçya Üniversitesi’nden Phil Slavin’in liderliğini üstlendiği araştırmada 467 mezarda kesin tarih yazıldığı gözüktü. Bu tarihler yalnızca iki yıla odaklanıyordu: 1338 ve 1339 yılları.



Söz konusu mezarlardan çıkarılan 30 kişinin kalıntısının ise daha önce Rusya’ya götürüldüğü öğrenildi. Ekip, kalıntılardan DNA örneği almak için özel izin almayı başardı. 30 kalıntının 7’sinin dişinden DNA örneği alındı ve üç DNA örneğinde salgına neden olan bakteriye rastlandı. Bu kişilerin üçünün de mezar taşında 1338 yılında vefat ettikleri yazıyordu.

Kara Veba olarak da anılan salgın, ilk olarak 1347 yılında ticari gemiler aracılığıyla Karadeniz’den Akdeniz bölgesine doğru indi. Salgın, bunun ardından Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerine yayıldı. Bilim insanları, bugüne kadar salgının kaynağı konusunda büyük bir tartışma içindeydi. Kimi araştırmacılar salgının Çin’de ortaya çıktığını savunurken, kimisi Hindistan; kimisi ise Hazar Denizi’ni kaynak olarak görüyordu.

Webtekno
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
Çıktığı, kara, kez, keşfedildi, nerede, ortaya, vebanın, İlk


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Nerede ne konuşacağını bilmeyen insanlar DeepSilence Trend Sözlük 3 11 Aralık 2023 20:50
Çıktığı Kızlarla Övünen Erkek DeepSilence Trend Sözlük 16 01 Aralık 2023 02:15
En acı duyduğunuz vedalaşma nerede oldu? Beatrice Trend Sorular 12 17 Mart 2023 01:09
VakıfBank, Kara Bajema'yı kadrosuna kattı KoJiRo Voleybol 0 18 Haziran 2022 08:19
Kara Tahta (Trt 1) mamihlapinatapai Yerli Diziler 0 07 Mayıs 2022 12:52




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net