Forum Logo




‘T-Rex Derisinden Çanta Yapmak’ Mümkün Olabilir: Fosil Kalıntılarıyla Biyo-Deri Tasarlandığı İddia Edildi

Bilim dünyasından en son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 07 Mayıs 2025, 13:21   #1
Çevrimdışı
Kırılmış bir kalbin hesabı, bu dünyaya ağır gelir.
‘T-Rex Derisinden Çanta Yapmak’ Mümkün Olabilir: Fosil Kalıntılarıyla Biyo-Deri Tasarlandığı İddia Edildi




‘T-Rex Derisinden Çanta Yapmak’ Mümkün Olabilir: Fosil Kalıntılarıyla Biyo-Deri Tasarlandığı İddia Edildi
Www.TrendForum.Net

T-Rex fosillerinden elde edildiği öne sürülen kolajenle laboratuvarda deri üretimi gündemde. Bilim insanları projenin bilimsel temellerini tartışıyor.



T-Rex derisinden yapılmış bir çanta, en çılgın bilimkurgu senaryolarını bile gölgede bırakabilir. Ancak biyoteknoloji şirketleri, bu fikri laboratuvar ortamında gerçeğe dönüştürmeyi hedefliyor. Fosil kalıntılarından yola çıkarak geliştirilen biyo-deri projesi, hem bilimsel açıdan hem de etik boyutuyla tartışma yaratıyor.

Uluslararası bir biyoteknoloji ekibi, laboratuvar ortamında üretilen ve Tyrannosaurus rex (T-Rex) kalıntılarından elde edilen genetik bilgilerle tasarlandığı iddia edilen deri materyali üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Projede, Hollanda merkezli genetik mühendisliği girişimi The Organoid Company, İngiltere merkezli biyomateryal şirketi Lab-Grown Leather ve ABD’li pazarlama ajansı VML yer alıyor.

Bu üçlü ortaklık, geleneksel dericilikte hayvan ölümleri, ormansızlaşma ve kimyasal kullanım gibi çevresel ve etik sorunlara karşı laboratuvar üretimli deriyi “daha sürdürülebilir ve etik bir alternatif” olarak sunmayı hedefliyor.

T-Rex DNA’sı İddiası Bilimsel Dayanaklara Aykırı Bulundu

Açıklamada, üretilen derinin “T-Rex DNA’sı kullanılarak tasarlandığı” öne sürülüyor. Ancak bilim insanları, 66 milyon yıl önce soyu tükenen dinozorların fosillerinden DNA çıkarılmasının şu anki teknolojilerle imkânsız olduğunu belirtiyor. En eski bilinen DNA parçaları, Sibirya’daki mamut kalıntılarından elde edilmiş ve yaklaşık 1.6 milyon yıl öncesine tarihlendirilmiş durumda.



Bu nedenle şirketlerin gerçek anlamda dinozor DNA’sı kullandığına dair iddialar bilimsel olarak kabul görmüyor. Bunun yerine projede esas alınan yapı taşının fosilleşmiş T. rex kolajeni olduğu belirtiliyor. Ancak kolajenin varlığı ve ne ölçüde korunduğu da tartışmalı bir konu.

Kolajen Üzerinden Geri Mühendislik Girişimi

Kolajen, omurgalıların vücudunda en bol bulunan protein ve tüm derilerin temel yapısal bileşeni. 2007 yılında yayımlanan bir çalışmada, T. rex fosilinden yedi kısa peptit dizisi elde edildiği iddia edilmişti. Ancak bu sonuçlar, ekipmanın içinde bulunan deve kuşu ve timsah kolajenlerinin yanlışlıkla dizilendiği gerekçesiyle eleştirilmişti.

Son yıllarda yapılan bazı araştırmalar, kolajenin belirli koşullarda 200 milyon yıla kadar korunabileceğini öne sürse de bu veriler hâlâ teyide muhtaç.

Şayet ekip gerçekten iyi korunmuş T. rex kolajenine sahipse, bunu yeniden işlenebilir genetik sekanslara çevirmek oldukça karmaşık bir süreç gerektiriyor. Önce proteinlerdeki amino asit dizilimi saptanmalı, ardından bu dizilim genetik koda çevrilerek üretim yapılacak hücre hatlarına entegre edilmeli. Bu süreçte genetik benzerlik sağlamak için günümüzde T. rex’in yaşayan en yakın akrabası kabul edilen tavuk gibi türlerden karşılaştırmalı analizler yapılması bekleniyor.

Biyolojik Materyallerde Yeni Ufuklar Açmak Hedefleniyor

The Organoid Company CEO’su Thomas Mitchell, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullanıyor:

“Antik protein dizilerini yeniden inşa edip optimize ederek, tarih öncesi biyolojiden ilham alan T-Rex derisi tasarlayabilir ve bunu özel olarak tasarlanmış bir hücre hattında klonlayabiliriz. Sürdürülebilir materyal üretiminde sentetik biyolojinin sınırlarını zorluyoruz.”



Ancak uzmanlar, bu malzemenin en iyi ihtimalle T-Rex kolajenine benzer az miktarda lifler içerebileceğini, bunun ise gerçek anlamda “dinozor derisi” olarak kabul edilemeyeceğini belirtiyor.

Projenin bilimsel geçerliliği tartışmalı olsa da, yaratacağı ilgi sayesinde günümüz canlılarının deri endüstrisinden korunmasına katkı sağlayabileceği umuluyor.

Kaynak: [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
biyoderi, çanta, derisinden, edildi, fosil, kalıntılarıyla, mümkün, olabilir, tasarlandığı, yapmak’, İddia, ‘trex


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Kilo almadan istediğinizi yemek gelecekte mümkün olabilir Zeytin Sağlık Haberleri 1 31 Ocak 2024 19:42
Terleyerek Cilt Detoksu Yapmak Mümkün Mü? Asi Ruh Vücut ve Cilt Bakımı 1 23 Temmuz 2023 14:40
Wear OS 4 ile Saat Sıfırlamadan Telefon Değiştirmek Mümkün Olabilir KoJiRo Telefon Dünyasından Haberler 0 11 Haziran 2023 16:50
Gelecek Marvel Filmlerinin Neredeyse Tamamının Ertelendiği İddia Edildi: Bazıları 1 Yıl Daha Geç Çıkacak Zeytin Sinema Dünyası 2 09 Mart 2023 15:05
Seren Serengil, sünnet derisinden estetik yaptırdı KoJiRo Ünlülerin Dünyası 0 13 Haziran 2022 21:48




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2025
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net