Forum Logo




Küçük Bir Kedi Kadar Hafif 'Dikenli Dinozor' Türü Keşfedildi

Bilim dünyasından en son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 14 Ağustos 2022, 10:47   #1
Çevrimiçi
Küçük Bir Kedi Kadar Hafif 'Dikenli Dinozor' Türü Keşfedildi




Küçük Bir Kedi Kadar Hafif 'Dikenli Dinozor' Türü Keşfedildi
Www.TrendForum.Net

Küçük Bir Kedi Kadar Hafif 'Dikenli Dinozor' Türü Keşfedildi: Yaklaşık 100 Milyon Yıl Önce Yaşamış!

Arjantin'de bulunan araştırmacılar, 94-97 milyon yıl önce yaşamış küçük bir zırhlı dinozor buldu. Bu yeni türün 1,5 metre uzunluğunda olduğu ve bir evcil kedi ağırlığında olduğu aktarıldı.

Milyonlarca yıl önce nesli tükenen dinozorlar, gezegenimize ayak basmış en ilginç canlılar arasında yer alıyor. Bilim insanları da bu türler üzerindeki araştırmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Yakın zamanda oldukça büyük bir dinozor türü olan T.Rex’in gözlerinin daha güçlü bir çeneye sahip olmak için küçüldüğü ortaya çıkmıştı.

Şimdi ise Arjantin’de bulunan bilim insanları, küçük ve dikenli bir dinozor fosili bulduklarını açıkladı. Bir evcil kedi ağırlığında olduğu ifade edilen bu dinozora ‘Jakapil kaniukura’ ismi verilirken, türün 94-97 milyon yıl önce Kretase döneminde yaşamış olabileceği ifade edildi.

1,5 metre uzunluğundaki tür, zırhlı dinozorların Güney Yarım Küre’de de yaşadığını gösteriyor



Araştırmacılara göre bu yeni tür, Ankylosaurus ve Stegosaurus gibi zırhlı dinozorların ilkel bir akrabası olduğunu ve Thyreophora grubuna dahil olduğunu düşünüyor. Jakapil kaniukura’nın, 1,5 metre uzunluğunda yaprak şeklinde dişlere sahip bitki ile beslenen bir tür olduğu da gelen açıklamalar arasında yer alıyor.

Fosil, Arjantin’deki Rio Negro eyaletinde bulundu. Nature Reports dergisi üzerinden yayınlanan çalışma bulguları da türün sert, odunsu bitkileri yiyebilmek için güçlü bir çeneye sahip olduğunu ortaya koydu.

Paleontologlar ayrıca, bu çalışmayla birlikte zırhlı dinozorların Güney Yarım Küre’de de yaşadığının görüldüğünü aktarıyor. Zırhlı dinozorları içeren Thyreophora grubundaki dinozorların, genellikle Kuzey Yarım Küre’de yaşadığına inanılıyordu. Araştırmacılar da bununla ilgili, “J.kanikura’nın keşfi, erken thyreophoranların düşünülenden çok daha geniş bir coğrafi dağılıma sahip olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar, yeni keşfedilen türün gerçek hayatta nasıl göründüğünü görmek için bir bilgisayar simülasyonu oluşturdu. Aşağıdaki videodan bu türün gezegenimizde nasıl dolaştığını görebilirsiniz.

Webtekno
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bir, dikenli, dinozor, hafif, kadar, kedi, keşfedildi, küçük, türü


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Küçük Köpek Cinsleri ve Özellikleri Beatrice Hayvanlar Alemi 2 10 Aralık 2023 11:57
Küçük İskender KoJiRo Şairler / Yazarlar 0 29 Haziran 2022 21:11
Samsung Galaxy Z Fold 4, En Hafif Fold Modeli Olabilir KoJiRo Telefon Dünyasından Haberler 0 03 Haziran 2022 20:05
Chinchilla Kedi Türü Beatrice Hayvanlar Alemi 2 11 Mayıs 2022 16:14
ski Zamanlarda Dinozorları Bile Yiyen Devasa Bir Timsah Türü: Sarcosuchus Imperator Roronoa Zoro Hayvanlar Alemi 0 06 Mayıs 2022 03:13




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net