Forum Logo




Uzun Bir Zaman Geçse Bile Bisiklet Sürmeyi Neden Hiç Unutmayız? Üstelik Dün Akşam Yediğimiz Yemeği Bile Hatırlamıyorken!


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree2Beğeniler
  • 2 Post By KoJiRo

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 29 Nisan 2023, 16:31   #1
Çevrimdışı
Uzun Bir Zaman Geçse Bile Bisiklet Sürmeyi Neden Hiç Unutmayız? Üstelik Dün Akşam Yediğimiz Yemeği Bile Hatırlamıyorken!




Uzun Bir Zaman Geçse Bile Bisiklet Sürmeyi Neden Hiç Unutmayız? Üstelik Dün Akşam Yediğimiz Yemeği Bile Hatırlamıyorken!
Www.TrendForum.Net



Çoğumuz bisiklet sürmeyi çocukluk döneminde öğreniyor ancak yaşımız ilerledikçe genellikle bu aktiviteyi rafa kaldırıyoruz. Ancak yıllar sonra o eski günlere geri dönüp bisiklet sürmek istediğimizde, bunu yapmayı unuttuğumuzu ya da eskisi kadar iyi yapamayacağımızı düşünmüş olabiliriz ancak bu konuda yanılıyoruz.

Hafızamız az önce okuduğumuz telefon numarasını, birkaç gün önce tanıştığımız kişinin adını, hatta daha dün akşam ne yemek yediğimizi anımsayamazken yıllardır yapmadığımız bir şeyi nasıl hatırlayabiliyor hiç düşündünüz mü?

Görünen o ki beynimizin çeşitli bölgelerinde farklı türlerde anılar depolanıyor ve bu anılar da nasıl bir belleğe sahip olduğumuz konusunda bize bir kapı aralıyor.

Sahip olduğumuz uzun süreli bellek, bildirimsel ve işlemsel olmak üzere ikiye ayrılır.

Bildirimsel bellek bilinçli olarak geri çağrılabilir ve hayatımızdaki tüm gerçek olayları kapsar. İşlemsel belleği ise geri çağıramayız ve çoğunlukla düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz beceri ve eylemlerden oluşur.

Bir rutinin veya eylemin uzun süreli belleğe yerleşmesi oldukça zaman alır fakat bu bir kez gerçekleştiğinde o eylem, bizim bilincimiz dışında meydana gelir ve böylelikle onun üzerine dikkatimizi çok da toplamamız gerekmez.

Örneğin bisiklet sürmek istediğimizde dengeyi korumak, pedallara basmak ve kolun konumunu ayarlamak gibi çok sayıda eylemi aynı anda kontrol etmeye çalışmamız gerekir.

Yine aynı mantıkla araba kullanmayı ilk defa öğrenmeye çalışırken, tüm dikkatimizi toplama ihtiyacı hissederiz. Bununla birlikte bisiklet sürmeyi ve araba kullanmayı öğrendikten ve pratik yaptıktan sonra çok da büyük bir odağa ihtiyacımız olmayacaktır.

Çünkü tüm bunlar gerekli tekrarları yaptığımızda uzun süreli belleğimize geçmiş olur. Zaman içinde bu sürüşleri gerçekleştirirken sohbet edebilmek ve en sevdiğimiz şarkıya eşlik etmek gibi çoklu görevleri yerine getirebildiğimizi fark ederiz.

Bu noktada devreye giren bir diğer kavram, sahip olduğumuz kas hafızasıdır.

Bir tür işlemsel bellek olan kas hafızasının merkezi, adının aksine kaslarda değil beyindedir. İlk etapta beynimiz, istenilen görevi yerine getirebilmek için daha aktif bir şekilde çalışır fakat pratik yapıldıkça ve bu aktivite tekrar edildikçe, zaman içinde o görevi başarıyla yerine getirmek için daha az odağa ihtiyaç duyar.

Bazı araştırmacılar kas hafızası terimini “zombi ajanlar” olarak ifade eder. Bunun sebebi ise beynimizdeki belirli bir görevi biz farkına varmadan yerine getirebilen ajanlara atıfta bulunmaktır.

Her gün düzenli olarak işe araba veya bisikletle gittiğinizi ve bir sabah yola koyulduğunuzda aklınızın karışık ve dikkatiniz oldukça dağınık olduğunu düşünün. Kafanızı kurcalayan düşüncelerden bir anlığına sıyrıldığınızda, her zamanki yoldan işe sürmeye başladığınızı fark edeceksiniz.

Aslında burada devreye giren şey, kas hafızasının yalnızca rotayı hatırlamaktan ziyade araba ve bisiklet kullanma eylemini de gerçekleştirebildiği.

Aklınız bambaşka yerlerde olsa bile farkında olmadan şerit değiştirecek, korna çalacak ya da hızınızı arttırıp azaltacaksınız. Özetle vardığımız nokta, bu hafıza biçiminin sadece aktif olarak uyguladığımız görevler için gelişmediği.

Bir eylemi ne kadar uzun süre uygulayıp tekrarlarsak, o eylem hafızamıza o kadar sağlam bir şekilde yerleşebiliyor ve aradan uzun seneler geçse de bu eylemler, kalıcı hafızamızda varlığını sürdürdüğünden geriye döndüğümüzde tüm bunlar daha dün uygulamışçasına tazeliğini koruyor.

Webtekno
Papatya ve Nimâ bunu beğendi.
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 30 Nisan 2023, 18:45   #2
Çevrimdışı
Diamond Üye
Yanıt: Uzun Bir Zaman Geçse Bile Bisiklet Sürmeyi Neden Hiç Unutmayız? Üstelik Dün Akşam Yediğimiz Yemeği Bile Hatırlamıyorken!




Hiç aklıma gelmezdi başlığı görünce merak ettim
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
akşam, bile, bir, bisiklet, dün, geçse, hatırlamıyorken, hiç, neden, sürmeyi, unutmayız, uzun, yediğimiz, yemeği, Üstelik, zaman


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
İnsan sonunda yanacağını bile bile kendini ateşe atar mı? Beatrice Trend Anketler 15 06 Nisan 2023 09:22
Kaybedeceğini Bile Bile Yol Aldın Mı ? Sır Trend Sorular 1 25 Mart 2023 22:46
''Tok Olsam Bile Sürekli Yemek İstiyorum'' Diyenlere: Neden Midemize Söz Geçiremiyoruz? Zeytin Sağlıklı Beslenme 1 09 Mart 2023 16:56
Gideceğini bile bile gitme demek DeepSilence Trend Sözlük 4 06 Kasım 2022 09:10
Burak Kut'un gözünden bile sakındığı eşinin son hali olay oldu! Neden çirkin biriyle KoJiRo Ünlülerin Dünyası 2 19 Eylül 2022 05:46




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net