Forum Logo




Apartman Daireleri Ne Zaman Yaygınlaşmaya Başladı? Toplu Konut İnşa Etmenin Kısa Tarihi


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Asi Ruh

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 02 Mayıs 2023, 23:25   #1
Çevrimdışı
Diamond Üye
Apartman Daireleri Ne Zaman Yaygınlaşmaya Başladı? Toplu Konut İnşa Etmenin Kısa Tarihi




Apartman Daireleri Ne Zaman Yaygınlaşmaya Başladı? Toplu Konut İnşa Etmenin Kısa Tarihi
Www.TrendForum.Net


Dünyadaki ilk toplu konut örnekleri Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıktı. Daha sonra apartman kültürü Paris, Londra ve İstanbul gibi şehirlere yayıldı.

Sanayi Devrimi’nden sonra iyi bir yaşam arayan binlerce insan şehirlere akın etmeye başladı. New York’ta 1800’den 1880 yılına kadar her on yılda bir nüfus ikiye katlanıyordu. Bir zamanlar tek bir ailenin yaşadığı konutlar giderek birden fazla yaşam alanına bölündü. Kiralık daire olarak bilinen bu dar, alçak tavanlı alanların neredeyse tamamı havalandırmadan yoksun ve karanlıktı. 1900’lü yıllara gelindiğinde New York şehrinde yaşayan yaklaşık 2.3 milyon insan (şehir nüfusunun üçte ikisi) kiralık konutlarda yaşıyordu. Kısa bir süre sonra apartman inşa etme modası tüm dünyaya yayıldı. Ancak insanlar kötü koşullarda yaşıyordu. Bir apartmanda yaşayan 40 kişiye sadece bir tuvalet düşüyordu. Bu durum pek çok salgın hastalığın çıkmasına neden oldu. Gelin, ilk apartmanlar nasıl ortaya çıkmış birlikte bakalım.

Kiralık konutların yükselişi

19. yüzyıldaki büyük göç nedeniyle şehirdeki varlıklı insanların büyük çoğunluğu daha sakin gördükleri bölgelere taşındılar. Şehirler ise iş bulma umuduyla yola çıkan insanlarla doldu. Zenginlerin bıraktıkları tek ailelik konutlar, çok daireli apartmanlara dönüştü. İnsanlar, ilk başlarda bu evlere taşınmaya başladı. Daha sonra tek bir konutta onlarca ailenin yaşamasını mümkün kılan apartmanlar inşa edildi. Tipik bir apartman beş ile yedi kattan oluşuyordu. İlk apartmanlar tek ailenin yaşadığı konutların düzenlenmesiyle oluşmuştu. Bu nedenle mevcut binaların üstüne yeni katlar inşa edildi. Aynı zamanda eskiden müstakil ev olan konutların arka bahçelerine de yeni binalar yapıldı. Binalar arasında boşluk olmadığı için dairelerin içine çok az hava ve ışık girebiliyordu. Birçok apartman dairesinin odasında pencere yoktu sadece apartman girişi ışık alıyordu. Daha sonra müteahhit olarak isimlendireceğimiz insanlar yeni apartmanlar inşa etse de bu konutlar da güvensiz ve rahatsızdı.


Reform çağrıları


1900’lü yıllarda artan nüfusu barındırmanın bir yolu olarak ortaya çıkan apartman daireleri sadece New York’ta bulunmuyordu. Bu yıllarda Londra ve Chicago gibi kentlerde de şehrin çeperlerine düşük gelirli insanların yaşayabilmesi için apartmanlar inşa edildi. Ancak hiçbir yerde kiralık konut sorunu New York’ta özellikle aşağı doğu yakasında olduğu kadar vahim olmadı. 1849 yılındaki bir kolera salgını çoğu, apartman dairelerinde iç içe yaşayan insanlar olmak üzere yaklaşık 5000 kişinin canını aldı. 1863 yılında şehri paramparça eden meşhur New York isyanı sırasında, insanlar hem yeni askere alma politikasını hem de içinde yaşadıkları dayanılmaz koşulları protesto ediyordu. 1867 tarihli Kiralık Ev Yasası, ilk kez bir apartmanı yasal olarak tanımladı ve inşaat düzenlemelerini belirledi. Bu düzenlemelerin arasında 20 kişiye bir tuvalet zorunluluğu getiren bir yasa maddesi de vardı.

Kiralık konut mevzuatının varlığı, onun uygulanmasını garanti etmiyordu. Danimarka doğumlu yazar ve fotoğrafçı Jacob Riis’in çığır açıcı kitabı “Diğer Yarım Nasıl Yaşıyor”da Amerikan halkının yaşadığı korkunç koşullara dikkat çekildi. Bu kitapta aynı zamanda insanların hayatını gösteren oldukça canlı fotoğraflar vardı. Riis’in kitabında yer alan bir fotoğrafta 13 metrelik bir odada 12 yetişkinin uyuduğu görülüyordu. Bu görüntüler Amerika başta olmak üzere tüm dünyayı hayrete düşürdü ve görüntüler reform için yeni bir protesto döneminin başlamasına yol açtı. 1901 yılında 25 metrekareden küçük arsalara apartman inşa edilmesi yasaklandı. Işığa erişimi ve yangın merdivenlerini zorunlu kılan yeni bir Kiralık Ev Yasası çıktı. İlk çıkan yasanın aksine bu yeni yasa gerçekten uygulanıyordu. Yasadan önce inşa edilen evler yeniden yapıldı. Sonraki 15 yıl boyunca 200.000’den fazla apartman denetlendi ve insani koşulların oluşması için mücadele edildi.


Apartmanlardan sonra hayat

1920’li yıllara gelindiğinde büyük şehirlerdeki birçok apartman yıkılmıştı. Yerine büyük, özel olarak tasarlanan apartmanlar yapıldı. Gecekondular şehrin çeperinden temizlendi ve düşük gelirli insanların yaşayabilmesi için konut projeleri planlandı. Tamamen devlet tarafından inşa edilen ilk toplu konut projesi 1936’da New York’ta tamamlandı. First Houses olarak adlandırılan bu proje, günümüzde A Caddesi ve 3. Aşağı Doğu Yakası’nın önemli bir parçası. Ulusal Tarihi Sit Alanı ilan edilen bu mahallede bir de müze bulunuyor. Müzede ilk apartman dairelerinin örnekleri, o dönemden kalan eşyalar ve ailelerin fotoğrafları bulunuyor.


İstanbul’un ilk apartmanları


İstanbul’da apartmanların ilk örnekleri Beyoğlu ilçesinde Pera ve Galata bölgelerinde ortaya çıktı. Rivayete göre ilk apartman sözcüğü II. Abdülhamit döneminde inşa edilen ve Şehzadebaşı’nda bulunan Serasker Rıza Paşa’nın konağı Letafet Apartmanı için kullanıldı. Dört katlı bir bina olan bu yapı, 1950’li yıllarda yıkılarak ortadan kaldırıldı. Bu bina ülke tarihimiz için oldukça önemli birikimlere sahipti. İstanbul Şehir Tiyatroları’nın çekirdeği olarak kabul edilen Darülbedayi burada kuruldu. Öte yandan Türkiye Futbol Federasyonu da 1923 yılında bu apartmanın bir odasında Yusuf Ziya Bey tarafından kuruldu. Ne yazık ki kültür tarihimin en önemli yapılarından biri bugün yok. Ancak İstanbul’un ilk apartmanları arasında bulunan diğer konutları görebilmek mümkün: Sıraevler (Akaretler – Beşiktaş), Harikzedegan Evleri (Laleli – Fatih), Sünget Apartmanı (Haydarpaşa – Kadıköy), Frej Apartmanı (Şişhane – Beyoğlu), Sarıca Apartmanı (Moda – Kadıköy), Bazlamacı Apartmanı (Cihangir – Beyoğlu), Botter Apartmanı (Tünel – Taksim), Mısır Apartmanı (Galatasaray – Taksim – Beyoğlu), Ragıp Paşa Apartmanı (Taksim – Beyoğlu)
Beatrice bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 03 Mayıs 2023, 00:01   #2
Çevrimiçi
Yanıt: Apartman Daireleri Ne Zaman Yaygınlaşmaya Başladı? Toplu Konut İnşa Etmenin Kısa Tarihi




Mısır apartmanını gezip görmüştüm muhteşem bir yapı gerçekten bir dönem tanınan bilinen insanların bir zamanlar orada yaşadığını bilmek çok hoş.
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
apartman, başladı, daireleri, etmenin, konut, kısa, tarihi, toplu, yaygınlaşmaya, İnşa, zaman


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Zaman Kazandıran Word Kısa Yolları Asi Ruh Bilgisayar ve Donanım 0 11 Nisan 2023 05:50
Orta gelirliye konut kampanyası ayrıntıları belli oldu: Yeni Evim kampanyası başvuruları ne zaman? Zeytin Ekonomi Dünyası 1 05 Ocak 2023 16:12
Orta gelirliler için yeni konut projesi geliyor (Konut kredisinde düzenleme olacak mı? ) Zeytin Ekonomi Dünyası 0 23 Aralık 2022 13:37
TOKİ sosyal konut projesi başvuru tarihi belli oldu Beatrice Ülkemizden Haberler 7 25 Eylül 2022 11:37
İnsan Ne Zaman Tıraş Olmaya Başladı? Beatrice Bunları biliyor musunuz? 0 03 Eylül 2022 12:46




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net