Forum Logo




Güneş Patlarsa Ne Olur?


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 18 Haziran 2023, 18:33   #1
Çevrimdışı
Diamond Üye
Güneş Patlarsa Ne Olur?




Güneş Patlarsa Ne Olur?
Www.TrendForum.Net


Güneş bir yıldızdır ve bir yıldız patladığında buna süpernova denir. Bu tür patlamalar çok parlak ve güçlüdür. Bu patlamalardan sonra uzaya tozlar salınmaktadır. Bu tozlardan ise daha fazla yıldız ve gezegen oluşmaktadır. Güneş sistemimiz, bu patlamalar sayesinde ortaya çıkan maddelerden oluşmuştur. Hatta bazı teorilere göre insanlar bile yıldızlardan yapılmıştır. Peki güneş patlarsa ne olur? Güneş aniden patlasaydı, tüm güneş sistemi yok olurdu. Yine de endişelenmenize gerek yok. Çünkü sadece güneşimizin on katı büyüklüğünde veya daha büyük yıldızlar bu şekilde patlar. Bizim güneşimiz ömrünü farklı bir şekilde sonlandıracak. Bir süpernova, bir balonu patlatmak gibidir. Ancak bizim güneşimiz, tıpkı bir balonun içindeki havanın yavaş yavaş boşaltılması gibi yavaş yavaş ölecek. Siz uzay meraklıları için güneş patlarsa ne olur anlattık.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Evrenin En Gizemli Kozmik Cismi “Kara Delik” Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey”


Güneşimizin sonunun başlangıcı

Güneş, yaklaşık 5.000.000.000 yıl içinde (yani beş milyar yıl) yakıtı bittiğinde ölmeye başlayacak. Bu, Tyrannosaurus-Rex’in neslinin tükenmesinden 77 kat daha uzun bir süredir. Güneş ölmeye başladığında daha da büyüyecek ve soğuyacak. Böylece gökbilimcilerin “kırmızı dev” dedikleri şeye dönüşecek. O kadar büyüyecek ki Merkür’ü, Venüs’ü ve hatta Dünya’yı bile yiyecek.

Güneş, kırmızı deve dönüştüğünde, büyük ve şişkin olacak. Daha sonra dış katmanlarını güneş sistemine püskürtmeye başlayacak. Gittikçe küçülecek ve sonunda beyaz cüce denilen şeye dönüşecek.


Güneşimiz, beyaz cüce olduğunda neler gerçekleşecek?


Beyaz cüce, ölü bir yıldızın çekirdeğidir. Beyaz cüceler, güneş kütlesinin %60’ı kütlesinde olmasına karşılık hacmen dünya büyüklüğündedir. Bir çay kaşığı beyaz cüce, yaklaşık 6.000 kilogram ağırlığındadır, yani yetişkin bir fil kadar ağırdır!

Güneşimiz, beyaz cüce olduğunda güneş sisteminin çoğu hala etrafta olacak. Merkür, Venüs ve Dünya gitmiş olacak, ancak Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün hayatta kalacak ve güneşin etrafında dönmeye devam edecek.

Beyaz cüce küçük olduğu için fazla ışık üretmez. Çünkü beyaz cücenin ona enerji verecek yakıtı yoktur, bu yüzden zamanla daha da soğur. Uzun zaman sonra bir beyaz cüce soğudukça materyali kristalize olmaya başlayacaktır. Yıldızın düşük sıcaklığı artık çok fazla ışık ve ısı yaymayacağı anlamına gelir ve yavaşça soğuk bir kara cüceye dönüşür. Fakat yapılan hesaplamalara göre bir beyaz cücenin bir kara cüceye dönüşme süresi evrenin yaşından daha büyüktür.

Güneş patlarsa ne olur öğrendiğimize göre güneşimiz ölmeye başladıktan sonra hayat nasıl olur ondan bahsedelim…


Güneşten sonra hayat

Güneşten gelen ışık gezegenimizi sıcak tutmaktadır. Onsuz, güneş sistemindeki gezegenler çok soğur. Bu, güneş sistemimizde yaşamayı çok zorlaştıracaktır. Beyaz cüce fazla ışık üretmez. Ancak gelecekte insanlar, Dünya’dan ayrılmamıza izin verecek uzay gemileri veya Dünya’yı hareket ettirecek bir şeyler inşa edebilirler. Bu, gezegenin, kırmızı dev olan güneş tarafından yenmesini ve böylece hayatta kalmasını sağlayacaktır.

Güneş, milyarlarca yıl içinde önce kırmızı dev, sonra da beyaz cüce olacak. Bu çok ama çok uzun bir süreç. Bir yıldızın tüm bunları yapmasını izleyemeyiz, ancak Samanyolu’ndaki yıldızlara bakarak yıldızların nasıl doğup öldüklerini öğrenebiliriz. Samanyolu’nda her yaştan yıldız var ve zamanla gökbilimciler hangilerinin genç, yaşlı veya ölü olduğunu buldular. Kim bilir, belki bir gün bizim güneşimize tam olarak ne olacağını öğrenebiliriz.

Güneş patlarsa ne olur konusunu hemen kısaca özetleyelim. Bizim güneşimizden minimum 10 kat daha büyük güneşler patladığında süpernova meydana gelir. Ancak bizim güneşimiz 5 milyar yıl içinde yakıtı bittiğinde ölmeye başlayacak. Güneşimiz önce kırmızı dev, sonra beyaz cüce ve en nihayetinde de kara cüce olacak.
__________________
Kahrolsun psikolojisi düzgün insanlar!
Yaşasın tam bağımsız ruh hastası BEŞİKTAŞ'lılar!
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 16 Temmuz 2023, 22:52   #2
Çevrimdışı
Saygın Üye
Yanıt: Güneş Patlarsa Ne Olur?




Gunes patlarsa ne olacağız sorusu ne olacak peki ?
Hjcbir patlamayı görmek istemiyorum .
__________________
Kırk yılda bir gibisin...
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
güneş, olur, patlarsa


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Güneş'in çocukları! KoJiRo Beşiktaş 0 04 Nisan 2023 11:23
Bahar gelmeli bizede, ikinci olur üçüncü de olur Lord Üye Fotoğrafları 13 27 Mart 2023 16:23
Kısmetse Olur: Aşkın Gücü 47. Bölüm Tanıtımı Kısmetse Olur: Aşkın Gücü Beatrice Televizyon Dünyası 1 01 Mart 2023 16:25
Güneş Yanığı Kaç Günde Geçer? Yüzdeki Güneş Yanığı Nasıl Geçer? Beatrice Genel Sağlık 0 05 Haziran 2022 16:56
Güneş ve Dünya'nın Tam Ortasından Çekilen 83 Milyon Piksellik Güneş Görüntüsü Beatrice Bilim Dünyasından Haberler 4 31 Mayıs 2022 17:15




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net