Forum Logo




NFT'ler Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By DeepSilence

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 12 Temmuz 2023, 11:14   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
NFT'ler Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey




NFT'ler Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Www.TrendForum.Net

Çok kazançlı, çok kafa karıştırıcı, rahatsız edici derecede dolandırıcı ve muhtemelen devrim niteliğindeki token dünyası hakkında bilmeniz gereken her şey! NFT Nedir? Nasıl yatırım yapılır? Nasıl para kazanılır?






1
NFT nedir?


Özünde, bir NFT veya karşılıksız token, yalnızca birinin bir şeye sahip olduğunun bir kaydı. Bu kayıt, söz konusu şeye sahip olan herkesi gösteren, devam eden, taklit edilmesi imkansız halka açık bir defter gibi olan Ethereum blok zincirinde yaşıyor. (Yani birisi sizin bir maymun karikatürünüzü kopyalayıp yapıştırabilse bile, gerçek olan -tek gerçek olan - açıkça ve inkar edilemez bir şekilde size ait olan.) Elbette, NFT'ler sadece küçük sanat eserleri değil - bir sözleşme, bilet, etkinlik veya kulüp üyeliği olabilir. Üstelik bazı durumlarda, şaşırtıcı derecede değerliler: Bazı NFT'lerin altı haneli rakamlara satıldığını daha önce duyduk. İnsanlar geçen yıl bu “şeyleri" alıp satmak için yaklaşık 20 milyar dolar harcadılar.NFT'ler, temelde, sahiplik kaydıdır - sahip olunan şey neredeyse ikinci plandadır. - Duncan Cooper

2
Anladım. Peki neden önemliler?


NFT'ler konusuna iyimser yaklaşan bazı insanlar, bu tür radikal şeffaflığın sanatı kurtarabileceğini, interneti özgürleştirebileceğini ve demokrasiyi geri getireceğini düşünüyor. Diğerleri ise, NFT'lerin hırs ve açgözlülük yoluyla toplumsal çöküşü hızlandıracağını ve blok zincirinin yaşaması için gereken tüm verileri depolayabilmek adına gereken çılgın enerji talepleri yüzünden kutuplardaki buzulların eriyeceğini düşünüyor. Bu oldukça farklı iki düşünce: tam zafer veya tam felaket. Çok korkunç!Ama çok eğlenceli! NFT'ler kadar hızlı hareket ederken bir sonraki adımı tahmin etmek beyhude bir çaba. Ancak tüm bu enerjinin hiçbir şey ifade etmediğini söylemek de imkansız. - Duncan Cooper

3
Pekala, NFT’lerin ortaya çıkış tarihi nedir?


Bire bir blok zinciri tabanlı koleksiyonlar, bu son yaşadığımız NFT patlamasından yıllar önce Rare Pepes şeklinde ortaya çıktı. 2016'da Bitcoin blok zincirinde kurulan bu memeler -ne yazık ki aynı zamanda beyaz milliyetçilerin bir sembolü haline gelen üzgün kurbağayla aynı şekle sahipler - içinde şakalara atıfta bulunan sanal ticaret kartları olarak ortaya çıktı. Rare Pepes çok niş bir kitleye -dijital sanat ve blok zinciri meraklılarına- hitap etti, ancak şu anda çılgınca popüler olan CryptoPunks gibi blok zinciri tabanlı koleksiyonlar için bir emsal oluşturdular ve bu da Ethereum tabanlı bir koleksiyon seti olan CryptoKitties'e ilham verdi: Sahipler, özel özelliklere sahip (kürk rengi gibi) daha nadir şeyler üretmek için kedilerini “üretici" konumuna aldı. Alıcıların CryptoKitties hevesi, Aralık 2017'de Ethereum blok zincirinin sadece finans için değil eğlence için de kullanılabileceğini gösterdi. En önemlisi, CryptoKitties'in yaratıcılarından biri, ERC-721 adlı bir sertifika ile yerini sağlamlaştırdı. Basitçe söylemek gerekirse: Gerçek dijital mülkiyete izin veren, renkli JPEG'ler için milyarlarca doların ve Ethereum'un para birimi olan milyonlarca eterin (ETH) değişiminden sorumlu olan kurallar dizisi yayınlandı. - Jessica Klein



Bilmeniz Gereken Bazı Temel Terimler ve Kısaltmalar

NFT'lerin altında yatan teknoloji yeterince aşılmaz değilmiş gibi, hayranlar ve koleksiyoncular kendilerine ait bir dili konuşuyor gibi görünüyor. İşte yeni başlayanlar için birkaç terim. —J.K.

GM: Günaydın, standart bir karşılama NFT meraklılarının gizli kodu oldu.

WAGMI: Hepimiz Başaracağız, NFT projelerine ilişkin iyimserliğin (bazen haklı, bazen de yanıltıcı) kısaltması.

NGMI: Başaramayacak. Beceriksiz yatırımcılara, dolandırıcı projelere ve genel olarak NFT'den nefret edenlere yönelik bir hakaret.

Diamond Hands: Uzun mesafe için NFT'leri tutma yeteneği. Maaş gününüzün gelmesi umuduyla erken kayıpları göze alıyorsanız, elmas elleriniz var demek.

Paper Hands: Elmas ibrelerin tersi: Erken kalkan ve erken satan kimse.

PFP: Profil fotoğrafı, Twitter avatarları olarak çalışmak üzere tasarlanmış bir NFT bağlantılı görüntüler koleksiyonuna atıfta bulunmak için kullanılır. (Bkz. CryptoPunks, Bored Ape.)

DYOR: Kendi araştırmanızı kendiniz yapın. Web3'ün kendi kendine egemenlik anlayışı, bir hata yaparsanız güvenlik ağının olmayacağı anlamına geldiğinden, iş dolandırıcılıktan kaçınmak ve en umut verici projeleri bulmak söz konusu olduğunda koleksiyoncular kendi başlarına kalırlar.

MINT: Dijital bir varlığın—şapka takmış bir penguenin JPEG görüntüsü, bir trans şarkısı vb.— bir NFT'ye dönüştürülmesi eylemi.

DAO: Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon. Temelde bir kulüp ama merkezi bir liderliği yok. Üyeler genellikle kriptolarını bir araya toplar ve fonlarıyla ne yapacaklarına birlikte karar verirler.

CCo: Telif haklarından feragat eden ve bir NFT'nin sanatını kamu malı haline getiren bir tür lisans. - Jessica Klein

4
Bir NFT'yi değerli yapan nedir?


Bir NFT'yi herhangi bir koleksiyon gibi düşünün: stokları tükenmiş Jordans, Pokémon kartları… Bazı öğeler daha nadir bulunur, bu da onları değerli kılar. Daha fazla bilgi edinmek için, teknoloji girişimcisi, podcast sunucusu ve üyelik kartlarının her biri yaklaşık 100 ETH karşılığında işlem gördüğü NFT koleksiyoncularından oluşan özel bir topluluk olan Proof Collective'in ve Moonbirds'ün kurucu ortağı Kevin Rose'a danıştık. - Duncan Cooper

GQ: Öncelikle, NFT'lere neden girdiniz?

Kevin Rose: 2017'ydi ve bu henüz sadece CryptoPunks adlı bir projeydi. Arkadaşım, “İşte blok zincirinde toplayabileceğin sevimli 8 bitlik karakterler. Bunları takas edebiliriz” dedi. 10 tane aldım. Sanırım her birine 5 ya da 8 dolar ödedim, sonra da unuttum.

Bir süre sonra daha fazla hareket olmaya başladı, bu yüzden tekrar ilgilenmeye başladım. NFT standardı (artık oturmaya başlamıştı) pazara dönüşmüştü. Sadece blok zincirinde bir şey üreten yerli dijital sanatçılar vardı. Tamam dedim.… Kanıtlanmış bir nadirlik söz konusu ve hepsi şeffaf bir şekilde zincire dahil oluyor. Dayanıklılar bu yüzden zamanla kalitesi eskimeyecek. Kolayca aktarabilirim. Likidite için 7/24 bir pazar var (yani, kriptoyu gerçek paraya dönüştürmek her an mümkün). Şu anda NFT’lerin çılgın fiyatlarından çok fazla bahsediliyor ve bu sürdürülebilir bir şey değil. Ancak NFT'lerin yüzde yüz devam edeceğini biliyorum çünkü bu henüz yeni yeni ortaya çıkan bir teknoloji.



Belirli bir NFT'yi değerli yapan nedir?

Tüm NFT'leri aynı şekilde değerlendirmenin adil olduğunu düşünmüyorum. XCOPY'den 800.000 dolara bire bir satın alıyorsam, bunun nedeni XCOPY'nin NFT dünyasının Banksy'si olduğunu bilmem. O herhangi bir büyük sanatçı gibi aslında. Başka yerde bulamam çünkü eserleri çok benzersiz ve hareketli bir tarzı var.

Profil resimleri (PFP'ler) değerin nasıl belirlendiğini düşünmenin farklı bir yolu. Eskiden, belirli bir Disney filminin hayranları hatıra satın alırdı, ancak kültürü belirleyen bu büyük, hiyerarşik şirketti ve siz sadece tüketiciydiniz. PFP'lerle tüketiciler IP'ye sahip olabilir, bu nedenle bu kültürün üst tarafına sahip olurlar. Bence, bir sonraki Disney, I.P.'nin bireysel sahipleri ile sıfırdan yaratılacak. Bu gerçekten eşsiz bir mülkiyet değişimi.

5
Mavi çipli NFT'ler nelerdir?

Mavi çipler, hayatta kalma şansı en yüksek NFT'lerdir: Yaşama ihtimali en yüksek olan gerçekten iyi projeler ve makul planlar diyebilirim. Şu anda pazar lideri tartışmasız Yuga Labs.

Yuga Labs'ın seçim çerçevesi koleksiyonu Bored Ape Yacht Club (BAYC), ilk yılında CryptoPunks'tan en çok satan PFP unvanını aldı ve hemen ardından Bored Ape, CryptoPunks'ın I.P'sini satın aldı. İnsanların BAYC'ye yönelmesinin nedenlerinden biri, sahiplerine çeşitli haklar vermesi: Bir BAYC sahibi, NFT'lerinin benzerliğinden para kazanabilir; bu da, maymunlar tarafından yönetilen Universal Music imzalı bir grup gibi tuhaf bazı yan projelere imkan sağlar.

Bugün, Yuga'nın NFT'leri, NFT işlem hacminin yüzde 40'ını oluşturuyor. Şirket her satıştan telif ücreti alıyor ve aynı zamanda şubeleşiyor. Yalnızca NFT sahiplerine sunulan bir ürün serisini ortadan kaldırdı. Sahiplerine ücretsiz olarak verdiği ve neredeyse değeri anında 10 milyar dolar olduğu tahmin edilen bir piyasa değerine ulaşan halka açık bir kripto para birimi olan ApeCoin'in kurulmasına yardımcı oldu.

BAYC'nin, -Nisan 2021'de her biri yaklaşık 200 dolardan alan şanslılar veya altı rakamdan satın alan ünlüler olsun- NFT sahiplerine bu kadar ilham vermesi şaşırtıcı değil. BAYC'nin pazardaki hakimiyeti başkaları için iyi bir şey mi? En azından bir sonraki NFT David'in nişan alması gereken net bir Goliath var. - Duncan Cooper

6
Yuga'nın Goliath'ına karşı bu potansiyel meydan okuyuculardan bazıları - şu David'ler - kimler?

"Bir sonraki BAYC" için yeni yarışmacılar her zaman ortaya çıkıyor, ancak mavi çipli NFT koleksiyonlarında aynı kalan bir şey varsa, bu transmedya zihniyeti: etkinlikler, ürünler, yan ürünler. Cool Cats, CAA ile anlaştığında, yaratıcılarından biri bir söz verdi: "Sadece bir JPEG'den çok daha fazla bir deneyim olacak." Azuki'nin web sitesi, dijital evreninde "özel sokak giyim işbirlikleri" vaat ediyor. Sanal spor ayakkabılar ve metaverse avatarları yapan RTFKT, Nike tarafından satın alındı. Bir NFT markasının I.P. kapüşonlular satmak için çalışmaları devam ediyor, Bir Netflix projesi çıkabilir… - Duncan Cooper

7
Bir NFT'nin maliyetini başka biriyle bölüşebilir misiniz?

Evet. Bunun için kullanılan terim, fraksiyonelleştirme, her şeyi kendiniz satın almak zorunda kalmadan büyük maliyetli bir şeye sahip olabilirsiniz. Belirli bir NFT'nin sahibi, bunun için herhangi bir sayıda değiştirilebilir token verebilir ve diğer kişilerin mülkiyetin paylarını alıp satmasına izin verebilir. Bir şirkette hisse satın almaktan veya Green Bay Packers taraftarlarının takımın hisselerine sahip olmaktan çok da farklı değil - şimdi insanlar her şeyi kolayca bölüşebiliyor. Temel olarak, bunu ya (1) yatırım yaparak para kazanmak için ya da (2) Packers'ı sevdiğiniz için yapıyorsunuzdur.. Ya da belki ikisinden de birazdır. Alternatif olarak, bir NFT normal-eski satış için listelenirse, bir grup koleksiyoncu, ETH'lerini birleştirmek ve bir grup olarak satın almak için PartyBid gibi bir platform kullanabilir, her biri orantılı bir değiştirilebilir token payı alır. - Duncan Cooper

8
Bölüm 2: Bir NFT Satın Almak İstiyorsunuz




NFT'ler gerçekten ne kadar kalıcı?

Blok zinciri var olduğu sürece buradalar, çünkü bir NFT'yi blok zincirine girdikten sonra silmenin bir yolu yok. Ancak bir NFT'yi “yakarak” elden çıkarabilirsiniz, bu da onu, kalıcı olarak geri alınamaz olacağı, boş veya yanma adresi olarak adlandırılan belirli bir cüzdana göndermek anlamına gelir. Bir NFT yakmak bazen alıcının vicdan azabından kaynaklanır. Bazı NFT yaratıcıları, sahiplerini başka bir şey karşılığında dolaşımdan çıkaran NFT'lerini yakmaya teşvik ediyor. Örneğin, Tom Sachs Roket Fabrikası'ndan bir dizi roket gemisi bileşeni toplayıcıları, eksiksiz bir roket "inşa etmek" için bunları yakabilir. Ardından postayla fiziksel bir sürüm alabilirler. - Duncan Cooper

9
Peki nasıl bir NFT satın alabilirim?


Bu o kadar basit değil, ancak çok karmaşık olması da gerekmiyor. Beş kolay adımda ilkinizi nasıl alacağınızı aşağıda açıklıyoruz. - Jessica Klein

1- Bir MetaMask cüzdanı kurun. MetaMask, NFT'lerinizi saklayacağınız dijital bir cüzdan. NFT pazaryerlerinde çalıştığı ve tarayıcınıza kurulumu kolay olduğu için popüler bir seçim. MetaMask, cüzdanınız için özel anahtar görevi gören 12 kelimelik “gizli kurtarma ifadenizi” oluşturacaktır. Bunları gerçek bir kağıda yazın ve bir kasaya saklayın veya güvenli bir parola yöneticisi kullanın. Bu şifreleri kimseye göstermeyin ve kaybetmeyin. Bunu yaparsanız, cüzdanınıza erişiminizi kaybedersiniz.

2- Biraz Eter satın alın. Coinbase gibi bir kripto borsasına gidin, banka hesabınızı bağlayın ve kripto para birimi satın almak için eski moda bir fiat kullanın. Çoğu NFT, Ethereum blok zincirinde satılır, bu nedenle bu zincirin para birimi olan ethere (ETH) almanız gerekir. NFT fiyatları pratikte ücretsizden milyonlara kadar değişir, bu nedenle cüzdanınızı kaybetmeyi rahat hissettiğiniz miktarla doldurun.

3- Discord'a katılın. Discord, NFT sohbetinin gerçekleştiği yerdir. Belirli toplulukların farklı ilgi alanlarına hitap eder ve hangi NFT'lerin düştüğünü, hangi projelerin dolandırıcılık olduğunu ve hangilerinin sizi bir ETH zengini haline getirebileceğini veya en azından harika bir Twitter profil resmi oluşturabileceğini anlamanıza yardımcı olabilir.

4- Bir NFT pazar yerini ziyaret edin. En büyük ve en çeşitli pazar yeri olan OpenSea, web'in her yerinden NFT'leri toplar - yani burada hemen hemen her şeyi bulabilirsiniz (yaklaşık 15.000 dolara listelenmiş "porno" kelimesinin NFT'si dahil). Diğer pazaryerlerinin kendi uzmanlık alanları vardır: Nifty Gateway, damlalarla sokak giyimi hayranlarına hitap eder ve KnownOrigin ve Snark.art güzel sanatlar için daha iyidir gibi…

5- NFT'nizi satın alın. OpenSea gibi platformlar, satıcıların fiyatları listelemesine veya açık artırmalar düzenlemesine izin verir ve alıcılar teklif verebilir. Hemen Satın Al veya Teklif Ver düğmesini tıklamak kadar basit bir işlem - tıpkı çevrimiçi bir pantolon satın alıyormuşsunuz gibi aslında. Pantolon satın almaktan farklı olarak, blok zinciri işlemleri bir nevi "gazdır” ve bunları çalıştırmak için gereken enerji maliyeti için ücret alır - bu nedenle NFT'nin fiyatından biraz daha fazlasını harcamaya hazır olun. Böylece, artık blok zincirinin küçük bir parçasına sahipsiniz.



NFT Toplayıcılarının Kısa Bir Taksonomisi

Quick flipper: Çok fazla çevrimiçi, her zaman erkenci olan, diğer insanlar gereksiz şeylerde vakit kaybederken, elde edilmesi zor olan her şeyi önceden bulan-alan-sahip olan, sonra da katılmak için fazladan para ödemesi gereken geride kalanlara satan birisiniz demektir.

Art respecter: Dijital sanatların olayı, bir gün milyonlara satarsınız ya da hiç satamazsınız. Değerini kaybederse en azından cüzdanınızda bir sanat eseri olmuş olur.

Investor: Bir V.C. zihniyetinde, bir veya iki isim haline gelmesini umarak, en profesyonel görünen NFT'ler üzerinde büyük bahisler yapmak için sektör bağlantılarından yararlanırsınız.

Normal: Sağlıklı besleniyorsunuz, dışarı çıkıyorsunuz ve bir noktada kuzeninizin yaptığı bir NFT'ye 200 dolar harcayabilir ve bir daha asla onu düşünmeyebilirsiniz. Ama kuzeniniz sizi sonsuza kadar sevecek, buna emin olabilirsiniz.

10
Geç kalıyormuşum gibi hissediyorum. Güncel bilgilere nasıl ulaşabilirim?


O kadar da geç kalmadın! Bütün dünya daha yeni adapte olmaya başlıyor. Sonsuz ETH arzının yanı sıra, bir NFT tüccarı için bir sonraki en iyi şey, güvenilir bir işlem yapılabilir bilgi akışı aramaktır - bu da gerçek insanların "alfa" dediği şey. En iyi şeyler genellikle özel Telegram gruplarında paylaşılır; burada balinalar (piyasaya tek başına hükmedecek kadar zengin olanlara atıfta bulunan eski hisse senedi ticareti terimi) balina konularını tartışır.

Bazı tüccarlar, bitmeyen tartışmalar, nane paraları için çekilişler ve ticaret araçlarına erişim vaat eden MVHQ veya Origins gibi Discord'daki kapılı alfa gruplarına katılmak için ödeme yapar. Pek çok ücretsiz araç da var: WhatsMinting, NFT darphanelerinde trend olan yüzeyler… Context, diğer insanların cüzdanlarının Instagram beslemesi gibidir. Öğrenmek için harika yerler. - Duncan Cooper

11
Sadece meraktan soruyorum, kendi NFT'mi yapabilir miyim?


Çok azı başarılı oldu, ancak denemek zor değil: Zombie Zoo koleksiyonu 2021'de Japonya'da sekiz yaşındaki bir çocuk tarafından çizildi. Bu neden siz olmayasınız? PFP sanatçıları, karakterlerinin özelliklerini (uzaylı derisi ve kovboy şapkaları vb.) tasarlamak için Photoshop veya Procreate'i kullanabilir ve ardından Bueno gibi kodlama gerektirmeyen bir araçla son resmi oluşturabilir. İyi sanatçılar için Zora gibi pazar yerleri, tek tek görüntüleri, videoları, sesleri ve metinleri basıp satmanıza izin verir. Hedeflerinize bağlı olarak, akıllı sözleşmenizi yazması için bir geliştirici ya da bir topluluk yöneticisi kiralamak isteyebilirsiniz, böylece sizin yerinize bir başkası çevrimiçi takip eder, bir de hayran bulursanız bu iş oldu demektir. - Duncan Cooper

12
NFT'lerimi çalınmaktan nasıl korurum?


NFT endüstrisine milyarlarca dolar yatırım yapılıyor. Dolayısıyla dolandırıcılar harekete geçmiş durumda. İşte dikkat etmeniz gereken yaygın bazı dolandırıcılıklar tipleri. —J.K.

The rug pull: Bir NFT projesi, belki de bir ünlünün beğenisiyle (örneğin Paul Brothers) destek görüyor ve hareketlenmeye başlıyor. Doğal olarak NFT'nin veya ilgili kripto paranın fiyatı yükselir… Ancak projenin kurucuları ilk hareketlenmeden elde ettikleri kazancı nakit olarak alıp kalanı yeni sahiplerine bir yığın değersiz dijital mal olarak bıraktıktan sonra fiyatlar tabii ki düşer. Hem de çarpıcı şekilde.

The False Mint: Çoğu NFT nadir olmasından dolayı değer kazanır. Bored Ape Yacht Club gibi popüler, tükenmiş koleksiyonlar, dolandırıcılara, var olmayan ve sahte bir Bored Apes çağrısı çıkma konusunda ilham verdi. Kulübe üye olmak için bağlantıya tıkladığınızda dolandırıcılar cüzdanlarınızdan çalabiliyor.

The plagiarized collection: Evet, NFT'lerin dijital bir çalışmanın gerçekliğini doğrulaması gerekiyor, ancak işi kendisi yaratmamış olsalar bile herkes bir JPEG'i NFT'ye dönüştürebilir. Popüler NFT’lere benzeyen ancak doğrulanmış içerik oluşturucular tarafından listelenmeyen veya iyi bilinen koleksiyonların ters görüntüleri olan koleksiyonlara dikkat edin.

13
Dolandırılmamak için kişisel düzeyde yapabileceğim başka bir şey var mı?


Bölme yöntemini kullanın. NFT'lerinizi birden fazla cüzdana yayın, böylece bir cüzdan tehlikeye girse bile her şeyi kaybetmezsiniz.

Sözleşmeleri okuyun. Yanlışlıkla birine 20 dolara Bored Ape'inizi ücretsiz olarak göndermeyi kabul etmeyin.

Bir donanım cüzdanı alın. Bunlar, sanal saldırıyı çoğu zaman engelleyerej NFT'leri hareket ettirmek için fiziksel düğmelere veya dokunmatik ekranlara basmayı gerektirir.

Spam'i yoksayın. Cüzdanınıza gönderilen DM'leri ve garip NFT'leri görmezden gelin; bunların her ikisi de kötü niyetli bağlantılara sahip olabilir.

Dikkatli olun. Pahalı bir PFP kullanmak sizi dolandırıcılık için bir hedef haline getirebilir, özellikle de hesabınız gizliyse.

14
Kulağa çılgınca geliyor. NFT'ler ne kadar garipleşebilir?


2018'de Kevin Abosch -bir patates portresini 1 milyon dolardan fazla sattığı için geleneksel sanat dünyasında zaten tartışma konusu olan sanatçı- biraz garip bir şey denemeye karar verdi: Kendi kanını kullanarak kendisinin bir kısmını NFT’ye dönüştürdüğü IAMA Coin adlı bir proje başlattı. Açıklamasına izin vereceğiz. —J.K.

“Bir sanatçı olarak metalaştırılmaya eğlenceli bir tepkiydi. Dikkatler, işimin sanatsal değerinden ziyade paral değerine kaymaya başlamıştı. Bu elbette ideal bir durum değil. Bir meta olarak muamele göreceksem, kendimi her biri Ethereum blok zincirinde bir ERC-20 jetonu olan 10 milyon sanat eseri şeklinde tokenleştirebileceğimi düşündüm.

“Bu sanal sanat eserine eşlik eden biri olarak, kendi kanımla bazı fiziksel sanat eserleri yaptım. (Eşim bir doktor ve bana yardımcı oldu.) Blok zincirine bir sözleşme yerleştirdiğinizde oluşturulan adresi kullandım ve bu işleri kağıt üzerinde yapmak için bir lastik damga yaptım. Tatmin edici bir şekilde blok zincirine dahil olduğumu hissettim. ” —Kevin Abosch

15
Bölüm 3: NFT'ler Sanatın Geleceği mi yoksa Başka Bir Şey mi?



Böylece ilk NFT'mi satın aldım. Bu şeyi nasıl görüntülerim?


NFT'niz bilgisayarınızda yaşarken, birkaç ürün de dijital sanat ile fiziksel görüntü arasındaki boşluğu doldurur. Canvia'nın çerçeveleri, dijital sanatınızın bir baskı veya tablo gibi görünmesini sağlamak için tescilli bir teknoloji kullanır. Infinite Objects, halihazırda çerçevelenmiş NFT'nizi 120 dolar gibi düşük bir fiyata satın almanızı sağlar. Lago'nun yeni 9.000 dolarlık NFT çerçevesi şimdiden bir statüyü sembolize etmeye başladı: Bir televizyona benziyor ve sesli komutlara yanıt veriyor. —J.K.

16
NFT'ler gerçekten sanat mı?


Noah Davis, Beeple, FEWOCiOUS ve Justin Aversano'nun New York'taki Christie's'de NFT müzayedelerini yürütüyor. Aynı zamanda, daha az kaliteli sayılabilecek bir NFT karikatür kurt koleksiyonu olan Howlerz'in arkasındaki sanatçı. -D.C.

“On yıldan fazladır müzayede dünyasındayım ve bu Beeple NFT'yi 69 milyon dolara satmam gerekiyordu. Ademi merkeziyetçiliğin tüm vaatlerine ve sanatçılara çok daha fazla eşitlik verebileceğine inandığım için burada kaldım.

"Bu dünyada neredeyse hiç nesnel gerçek yok ve 'Sanat nedir?' sorusu kesinlikle onlardan biri değil. CryptoPunks'a ve bir Rothko resmine bakarken aynı duyguyu hissetmiyorum ama ikisi de sanat olarak anılmaya değer. İlham almak ve sanatçının bu vizyonuyla kutsal bir birliktelik yaşamak için müzelere ve galerilere gidiyorsunuz. PFP'lerde maneviyatla uğraşmazsınız - hedonizmle uğraşır ve eğlenirsiniz.

"Howlerz'ı yaratırken de bundan faydalanıyordum. Aynı zamanda NFT'ler hakkında söylediğim her şeyin doğru olduğunu kanıtlama yöntemimdi. Bir patrona ihtiyacım yoktu. Galeriye ihtiyacım yoktu. Beni mutlu eden şeyleri çizmeliydim.” —Noah Davis

17
Peki sanatçılar bu konuda ne düşünüyor?


NFTspace'in, iyi ya da kötü bir sürü yanı var. Bir yandan inanılmaz bir dolandırıcılığa ve sahtekarlığa açık Vahşi Batı gibi. Ancak mülkiyeti yeniden dağıtmaya ve daha adil modeller yaratmaya çalışan çok ilginç yeni yapılar da var. David Rudnick, NFT alanının en iddialı sanatçılarından biri olarak adını duyuran bir grafik tasarımcı. Örneğin Tomb Series ismini verdiği koleksiyon, müzayedeleri çılgın mekanikler, dünya çapında etkileşimli kurulumlar ve müzisyenlerle işbirlikleri ile birleştiren serigrafi, kitap ve NFT'ler gibi 177 sanat eserinden oluşuyor. Bu zincirleme sanatta büyük bir deney. -D.C.

"NFT alanındaki odağın şu anda saçma şeyler üzerinde olduğunu biliyorum. Projeler bir gecede şaşırtıcı meblağlar elde ediyor, sonra çöküyor ve yanıyor. Ama bunlar çoğunlukla dolandırıcılık örnekleri. Gerçekten yeni olan şey, bir sanatçının sözleşme düzeyinde kullanabileceği mekanizmalar.

"Geçen yıl NFT yayıncısı Folia ile yaptığım çalışma, Exodus II, bir dizi şiirden oluşuyor. Çok basit bir mekanizması var: On dokuz şiir, 40 yıllık bir süre içinde sırayla açılıyor. Yarın ölecek olsam, bu işlerin dağıtımını ve dağıtımını kesintiye uğratacak hiçbir şey yok, çünkü zincir üzerinde ve otomatik.

“Zaman, izin ve izleyici katılımı parametreleri olabilir; buradaki sözleşmeler sanatçıların yapabileceklerinin yelpazesini genişletiyor. Yaşamlar boyunca ve ötesinde ortaya çıkabilen zincir üzerindeki işleri görebilirsiniz. İzleyicilerin daha fazlasını yapmasına izin verilebilir veya izleyiciler reddedilebilir. Karşılaşmalar için yeni biçimler ve olanaklarla yeni deneyimler yaratılabilir.

“Son projem Tomb Series, kitap ve zincir halinde piyasaya çıkıyor. Koleksiyonerler, bu sistemlerin sanatın geleceği için rekabet ettiğini görmemeli. Sanatçılar, yeni fiziksel çıktılar elde etmek için her ikisini de kullanabilecek güce sahipler. İnternette olmak kadar basit veya değil. ” —David Rudnick

18
Moda dünyası NFT'lerle neden bu kadar ilgileniyor?


Pek çok köklü moda markası NFT dünyasına girmiş durumda: Nike, Adidas, Gucci, Louis Vuitton, The Hundreds, Jacob & Co, bunlardan sadece birkaçı. Grimes'ın sanal bir konserinde kendi özel topluluğunu başlatan Auroboros gibi dijital moda evleri de var. Gerçekten de, iş modeli normalden çok farklı değil: Sınırlı sayıda lüks ürünler sattığı bilinen şirketler, genellikle çok yüksek fiyatlara sahip küçük indirimlerle tam olarak bunu yapmaya devam ediyor.

Yine de birkaç moda projesi farklı bir yaklaşım benimsiyor. Örneğin, tasarımcı Jeremy Karl tarafından ortaklaşa oluşturulan Hibiscus DAO, NFT'lerin telif haklarını yaratıcılarla paylaşma ve net bir köken çizgisi gösterme yeteneğine dayanan bir “moda Legoları” sistemine öncülük ediyor. Buradaki fikir, gerçek dünyadaki giysi üretimini daha adil hale getirmek. Açık kaynaklı nakış dosyalarından "köle olmayan emeğin kanıtını" gösteren satın alma siparişlerine kadar her şey için NFT'leri kullanarak blok zincirindeki tedarik zincirine dahil oluyorlar. -D.C.

19
Müzik NFT'leri ne olacak?


Müzik genellikle teknolojinin ön saflarında yer alır. David Greenstein; Snoop Dogg ve LATASHÁ gibi sanatçıların şarkılarının sınırlı sürümlerini NFT olarak sattıkları bir platform olan Sound.xyz'in kurucu ortağı. -D.C.

“Spotify, şu ana kadarki en büyük tüketici ürünü. Ancak dezavantajlardan biri, sanatçıların müziklerinden tam zamanlı olarak geçimlerini sağlayabilmeleri için on milyonlarca akış alması gerekiyor. Örnek olarak, Sound ile önce 0.1 ETH için bir şarkıyla ilişkilendirilmiş 25 NFT yaptık. Sound drop'larımız tükenmeye başladığında yaklaşık 10.000 dolar kazandık ve yılda 10 şarkı yaparsanız, çok daha az destekçiyle bu 100.000 dolara yakın bir meblağ olur. Şarkıyı herkes ücretsiz olarak dinleyebilir ve reklam yok. Bunların hiçbiri nakit akışıyla ilgili değil. Sanatçıları doğrudan sanatlarıyla desteklemek, insanların müziğe istedikleri gibi değer vermelerine izin vermek ve topluluk oluşturmakla ilgili. Müzik NFT'lerinin tüm amacı, müziğinizi yeni yollarla denemektir. Bu sektörde, her zaman bir iş modelini kabul ediyoruz ve 10 yıl içinde artık bu iş modeli çalışmadığında, kasetlerden CD'lere, indirmelere ve akışa kadar her şeyi değiştiriyoruz."

20
En önemlisi, NFT'ler gerçekten çevreyi korumaya yardımcı olabilir mi?

Ethereum blok zincirinin çevresel maliyetleri hakkındaki konuşmalar, genellikle yılın ilerleyen dönemlerinde teknolojinin daha az enerji tüketecek şekilde değişeceği vaatleriyle sona eriyor. Bu yeterli mi? Terra0, rejeneratif vahşi doğaya ve diğer eko-düşünceli NFT çalışmalarına yardımcı olmak için akıllı sözleşmeler kullanan, kendine ait orman konseptiyle tanınan bir grup sanatçıdan oluşuyor. -D.C.

Paul Seidler (kurucu ortak): 2015 yılında başladığımızda kripto için oldukça farklı bir zamandı. İnsanlar sibernetik rüyalara sahipti. Zincirdeki bireysel organizmaların nasıl temsil edileceğiyle tek tek ilgilendik: ağaçlar, çiçekler, bitkiler...

Paul Kolling (kurucu ortak): Prenma Daemon, geleneksel bir sanat kurumunda sergilediğimiz ilk projeydi. Bir bonsai ağacımız vardı ve ihtiyaç duyduğu her şey - su, budama, ışık için elektrik - akıllı bir sözleşmedeydi ve ancak tüm bunlar tesis hizmetleri için ödeme yapıldığı takdirde sağlanabilirdi. Bunun için seyircinin bahşiş vermesi gerekiyordu. İnsanların bu ağaca bakmak zorunda kalacağı ya da öleceği bir Tamagotchi durumu yarattılar. Sadece bir kişinin sorumluluğundan çıkıp herkesin sorumluluğu haline geldi: Bunlara ihtiyacı olduğunu görüyorum. Çözebilirim. Peki gerçekten yapar mıyım?

Seidler: Tüm sorunları çözen evrensel bir sistemimiz yok, ancak sanat yoluyla sorunlara işaret edebilir ve onlara farklı şekillerde bakmak için prototipler sağlayabiliriz.

21
Belki de dünya?

Rus feminist sanat kolektifi Pussy Riot'un parçası olan Nadya Tolokonnikova, 2012'de Vladimir Putin'e karşı bir protesto düzenlediği için hapiste yattı. Otoriter hükümetlerin gücünü ilk elden bilen Nadya Tolokonnikova, NFT'leri geçen yılın başlarında 178 puan topladıktan sonra bunları aktivizm için bir araç olarak tanımladı. ETH - bugün yarım milyon ABD dolarından fazla - grubun “Panik Atak” videosunun NFT'lerini satarak Rusya'daki aile içi şiddet mağdurlarını desteklemek için bir pay bağışlayacak.

Tolokonnikova, GQ'ya “Bu, banka hesapları dondurulanlar için iyi bir ekonomik araç” diyor ve Ukrayna'ya bağış yapmak isteyen sakinlerin fonlarına erişimi kaybetme ve hapis cezası riskiyle karşı karşıya kalması nedeniyle Rusya'da şu anda büyük bir sorun olduğunu söylüyor.

Böylece UkraineDAO'nun kurulmasına yardım etti ve Ukrayna bayrağının NFT'sini satarak “sadece birkaç gün içinde” yaklaşık 7 milyon dolar topladı. Kripto sayesinde, fonlar doğrudan bundan yarar göreceklere gidebilir: Örneğin Ukrayna hükümeti ve Ukrayna'daki hayır kurumları… Tolokonnikova, “Kripto sayesinde herhangi bir bürokrasiyle yüzleşmek zorunda kalmadık” diyor. “Parayı topladık ve insanlar hemen kullanabildi.”

Tolokonnikova şu anda UnicornDAO adlı yeni bir proje kurdu. Şu ana kadar çalışmalarına 1 milyon dolardan fazla harcadılar. “Çoğunlukla kripto hala bir erkek kulübü” diyor. "Sektörü daha adil hale getirme çabalarına rehberlik etmek için buradayız" diye de ekliyor. —J.K.

22
Tamam, şimdi tüm bunları biliyorum, ya yine de bundan nefret edersem? FOMO'dan ölecek miyim dersiniz?

Bunların hepsi aptalca geliyorsa, dürüst olmak gerekirse, muhtemelen bundan kaçınabilirsiniz. Para kazanma hevesi gelir ve gider: 90'lardaki piramit şemaları, dot-com balonuna yatırım yapanlar… Başka bir deyişle, geçen yıl NFT tutan toplam Ethereum cüzdan sayısı sadece 3 milyondu – tam olarak tanıdığınız herkes değil. Bazı insanlar hobilerini, kariyerlerini, hayatlarını değiştirecek tabii ki. Diğer birçok insan ona bir göz atacak, tadına bakacak ve biraz para kazandıktan veya kaybettikten ve cüzdanlarına havalı görünümlü JPEG'ler ekledikten sonra çıkacak. Unutmayın, Amazon ve PayPal'ı birkaç kişi kurdu. Pets.com'da pek çok başka insan biraz para kaybetti. Hangisi olmak istediğin o kadar da sana bağlı değil - ikisinden biri olmakla uğraşmak isteyip istemediğin sana bağlı. -D.C


GQ US
Beatrice bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bilmeniz, gereken, hakkında, nftler, şey


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Korktuklarında Top Halini Alan Bu Faydalı Canlılar Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey KoJiRo Bilim Dünyasından Haberler 4 08 Aralık 2023 20:19
Diş Teli İle İlgili Bilmeniz Gereken Önemli Bilgiler Asi Ruh Ağız ve Diş Sağlığı 0 18 Nisan 2023 06:43
Dış seo hakkında bilmeniz gerekenler birsevda Geri Dönüşüm Kutusu 5 17 Mart 2023 13:11
13. Nesil Intel Raptor Lake İşlemciler Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey KoJiRo Bilgisayar ve Donanım 1 16 Temmuz 2022 19:08
Nefes Darlığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler DeepSilence Sağlık Haberleri 0 20 Mayıs 2022 15:34




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net