Forum Logo




Adana, Şanlıurfa Gibi Sıcak Şehirlerde İnsanların Deli Gibi Acı Yemesinin "Nasıl Aklıma Gelmedi!" Diyeceğiniz Sebebi


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Zeytin

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 05 Eylül 2023, 13:44   #1
Çevrimdışı
Saygın Üye
Adana, Şanlıurfa Gibi Sıcak Şehirlerde İnsanların Deli Gibi Acı Yemesinin "Nasıl Aklıma Gelmedi!" Diyeceğiniz Sebebi




Adana, Şanlıurfa Gibi Sıcak Şehirlerde İnsanların Deli Gibi Acı Yemesinin "Nasıl Aklıma Gelmedi!" Diyeceğiniz Sebebi
Www.TrendForum.Net

Ülkemizi kasıp kavuran bu sıcak günlerde sıcak bölgeler bir de acı üstüne acı tüketiyor. Bunun sebebini birçoğumuz merak etmiştir ancak cevabı da tam olarak bilinmiyordu. Sıcak bölgelerde insanların deli gibi acı yemesinin sebebini sizler için araştırdık.

Özellikle ülkemizin Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin güzide şehirleri Adana, Şanlıurfa, Gaziantep’te insanlar, sıcak havalarda bile acı biberi yemekten bir an bile vazgeçmiyor. Yenmesi de bir kenara, sıcak iklimler neden acısıyla meşhur?

Farklı ülkelere baktığımızda da acısıyla ünlü Meksika ve baharatı bol Hindistan listenin başında yerini alıyor. Sadece ülkemizde değil, dünyada da yaygın olan bu durum aslında evrimsel bir adaptasyonmuş!

Tazesi, kurusu, turşusu, pulu, isotu, paprikası… Daha sayamayacağımız kadar çok türü olan acı biber, ülkemizde su gibi tüketiliyor.




Ülkece acıya alışkınlığımızdan olsa gerek asıl kökeni Güney Amerika olsa da biz Türkler bayılarak biber tüketiyoruz. Ülkemizin Güneydoğu bölgesiyle meşhur olan acı yemek kültüründen bahsetmemize herhalde gerek bile yok.

Biraz geçmişine indiğimizde Meksika, Peru ve civarından yaklaşık 16. yüzyıla tekabül eden dönemlerde Kristof Kolomb ile Avrupa’ya açıldığını görüyoruz biberin. Muhtemelen bize de bu dönemlerde geldi.

Bilhassa sıcak bölgelerde acının sıkça tercih edilmesi merak konusu.

Hepimizin tahmin edeceği üzere, sıcak havalarda yiyecekler olduğundan çok daha hızlı bir şekilde bozuluyor. Yüksek sıcaklıktaki bakterilerin enzimleri, böyle havalarda çok daha etkili çalışırlar. Haliyle buzdolabı gibi bir teknolojinin de geçmişte olmadığını düşünürsek yiyeceklerin bozulmadan korunabilmesi için bir yöntem geliştirilmiş olmalı. "İyi de bu yöntemin acı biberle ne ilgisi var?" dediğinizi duyar gibiyiz. Hemen anlatalım.

Acı biberin içinde alkoloid grubundan olan kapsaisin maddesi bulunuyor.


Kapsaisin, biberlerin aktif bileşenleridir. Biberin içinde acı olmasını sağlayan maddedir basit tabirle. Bu etken madde, antimikrobiyal etkiyi de bünyesinde barındırıyor. Bu konuyla ilgili Cornell Üniversitesi bir araştırma gerçekleştirmiş. Araştırmanın başında olan Paul Sherman ve ekibinin yaptığı çalışmaya göre, kapsaisin içeren maddeler, mantar ve bakteri barındırmıyor; üstelik üremelerini de engelliyor. Bu da yiyeceklerin uzun ömürlü olmasına büyük fayda sağlıyor.

Yani sıcak bölgelerde acının kullanma amacının kısa ve net bir açıklaması var. Bakterileri öldürme gücü bulunan acı biber, sıcak iklimlerde bozulmaya yüz tutabilecek yiyecekleri de böylece taze tutabiliyor. Günlük yaşamı ve dolayısıyla kültürü de beraberinde etkileyen bu durum, zamanla bir adaptasyona dönüşmüş olacak ki sıcak iklim halkı da acıyı severek tüketiyor.

Kaynak: PubMED
Efrasiyab bunu beğendi.
__________________
Eski bir kadınım ben,
Siyah-Beyaz fotoğrafları,
45'lik plakları özlüyorum...
Yine bir gül nihal alıyor gönlümü
eteklerim uçuşarak vals yapıyorum..
Beyoğlu'nda gezerken Pera'yı düşlüyorum
Yelpaze ile serinlemek,
Naif birkaç sözcükle ısınmak istiyorum.
Yüzüne bakmaya utandığım,
elimi tutmaya kıyamayan,
Aşklar hayal ediyorum...
Eski bir kadınım ben,
İnce bir dantel gibi işlemeden hayatı,
Ölmek istemiyorum...
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
acı, adana, deli, diyeceğiniz, gibi, nasıl aklıma gelmedi, sebebi, sıcak, yemesinin, İnsanların, Şanlıurfa, Şehirlerde


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Sainz: "Bu sezon ilk kez pistteki en hızlı pilot gibi hissettim" KoJiRo Formula 1 0 20 Haziran 2022 19:53
Ricciardo: "Brown'ın sözleri bir iltifat gibi" KoJiRo Formula 1 0 16 Haziran 2022 20:36
"Beşiktaş yapısına uygun bir profil gibi geliyor" KoJiRo Beşiktaş 0 14 Haziran 2022 20:34
Leclerc: "Üst üste üçüncü kez yarış dışı kalmışım gibi geliyor" KoJiRo Formula 1 0 13 Haziran 2022 19:29
Binotto: "Leclerc, tıpkı Gilles Villeneuve gibi Ferrari efsanesini geliştiriyor" KoJiRo Formula 1 0 05 Haziran 2022 10:26




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net