Forum Logo




çinliler hakkında ilginç bilgiler - çinliler hakkında ilginç bilgiler hakkında bilgiler nedir?


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 29 Ocak 2024, 23:26   #1
Çevrimdışı
I'm great
çinliler hakkında ilginç bilgiler - çinliler hakkında ilginç bilgiler hakkında bilgiler nedir?




çinliler hakkında ilginç bilgiler - çinliler hakkında ilginç bilgiler hakkında bilgiler nedir?
Www.TrendForum.Net

1. Tuvalet kağıdını 14. yüzyılda Çinliler bulmuştur. O zamanlar tuvalet kağıtları sadece imparatorların kullanımları içindi.

2. Çinliler ölülerinin ruhlarına gitmesi için ölünün mezarına veya öldüğü yere yiyecek koyar ve iki üç gün süreyle ruhunun gelip bu yemekleri yiyeceğine inanırlar.

3. Uçurtmalar ilk Çin'de ortaya çıkmıştır. O zamanlar düşmanları korkutmak için kullanılıyordu.

4. Coğrafi genişliğine rağmen Çin'de bir tek ortak zaman dilimi kullanılır.

5.Pandalar Çinlilere göre yiğitliğin sembolüdür. Eski zamanlarda kötü ruhları ve talihsizlikleri önlemeleri için saraylarda panda yetiştirilirdi.

6. Eski zamanlarda kadınlara cazibe kattığı düşünüldüğü için kadınların ayakları çok küçük yaşta kırılır ve sarmalanırdı. Golden lilies olarak da bilinen bu adet yüzünden kırılan ayak onarılamaz ve küçük kalırdı. Bu uygulama Song Hanedanlığı döneminde (M.Ö. 960-1279) kadın göstericiler ve saray içinde başlamıştır.

7. M.Ö. 130 yıllarında Çinli Zhang Heng ilk deprem ölçen aleti icat etmiştir.

8. Çin'in başkenti olan Pekin tarhi içerisinde Yanjing, Dadu ve Peking olarka adlandırılmıştır. Pekin (北京: Beijing) Çin'in başkentidir ve Çince'deki anlamı Kuzeyin Başkenti demektir.

9. Çin, ondalık sayı birimini Avrupalılardan 2300 önce kullanmaya başlamışlardır. Sıfır rakamı da ilk kez Çinliler tarafından kullanılmıştır.

10. Çin'deki lehçe farklılıkları o kadar muazzamdır ki Çin'in kuzey ve güney bölgelerinden gelen iki Çinli kendi lehçeleriyle anlaşamazlar. Bu yüzden televizyon kanallarında Çince altyazı geçilir.

11. Eski zamanlarda pazarlık yapılırken el işaretleri ile fiyat verilirdi böylece diğer müşterilerin verilen fiyatı duymaları engellenmiş olurdu.

12. Dünyanın en büyük kanalı 1,795 km uzunluğunda olup Çinliler tarafından yapılmıştır.

13. Çin'in bazı bölgelerinde kızların at kuyruğu sayısı onların medeni durumunu belirtir. iki at kuyruğu bekar kızı, tek at kuyruğu ise evli kadını simgeler.

14. Antik Çin'de aynaların kötü ruh ve cinleri uzak tuttuğuna inanılırdı. Cinler ve kötü ruhlar aynada görülebilir ve kötü ruhların etkisi altına giren insanlar aynaya baktırılmak suretiyle iyileşebileceğine inanılırdı. Defin odalarının tavanlarında aynalar bulunurdu.

15. Eski zamanlarda Çinlilerde çok eşlilik vardı. İmparatorların sayısı yüze varan ve zengin adamların geniş bir haremi olurdu.

16. Kadeh tokuşturulmadan asla içki içilmez. Kadeh tokuşturmanın da âdetleri vardır, kadehinizi asla sizden yaşça, mevkice veya statüce yüksek birinin kadehinden yukarıda tokuşturmamanız gerekir. Bize şerefe diye çevrilen "ganbei (干杯)" kelimesi bardağındakini bitir, fondip anlamına gelir. Böyle bir durumda bardağınızdaki içkiyi bitirmemek nezaketsizlik veya korkaklık sayılır.

17. Sofrada ağzınızı şapırdatmak yemeği beğendiğinizi gösterir. Ne kadar şapırdatırsanız yemeği o kadar beğendiğiniz anlaşılır.

18. Kağıt, pusula, barut ve matbaa Çinlilere ait buluşlardır.

19. Çinliler nilüfer çiçeğinin uğur getirdiğine inanır. Bu inanış Hint kültüründen geçmiştir.

20. Çin eskiden Romalılarca İpek Diyarı (Serica) olarak bilinirdi. Çin hükümeti ipeğin yapılışını gizli tutar ve kaçakçılara ağır cezalar verirdi.

21. Yakın bir zamana kadar Çinlilerde kadınların ayaklarının gözükmesi büyük bir ayıp olarak kabul edilirdi. Hâlâ orta yaş kadınların açık ayakkabıların içine ten çorap giydiklerini görebilirsiniz.

22. Çin ismi Çin'de beylikler arasındaki ilk birliği kuran İmparator Qin Shi (Çin Şır) isminden gelir.

23. Batıda cenaze ve ölüm rengi kabul edilen siyahın aksine Çin'de beyaz renk ölüm rengi olarak kabul edilir.

24. Çin'de en yaygın hobi pul koleksiyonculuğudur.

25. Tarihçilerin görüşüne göre, Çinlilerin nüfusu arttıkça yakıttan tasarruf sağlamak amacıyla yiyecekleri daha küçük parçalara bölerek pişirmeye başladılar. Bu sayede yemek yerken bıçak ihtiyacı da ortadan kalktı ve çin çubukları icat edildi.

26. Dünyanın ilk saatinin Çinli bir hizmetçi olan Su Song (M.Ö 1088-1092) tarafından bulunduğu söylenmektedir.

27. Çin'de serçe parmağının tırnağını uzatmak asil ailelere ait bir haktı. Tırnaklarını korumak için altın veya gümüşten aksesuarlar takarlardıı. Halen bazı Çinlilerin bu geleneği sürdüklerini görebilirsiniz.

28. Tüfekin icadı Çinlilere dayanır.20. yüzyılda Avrupa'da kullanılmaya başlanan kimyasal ve gazlı silahlar Çin'de 2000 yıl öncesinde de kullanılıyordu.

29. Three Gorges (Üç Boğazlar) olarak bilinen hidroelektrik santrali dünyanın en büyük hidroelektrik santrali ve rüşvet, çevre koşullarını bozma gibi nedenlerle en çok eleştiriye hede folan barajdır.

30. Ondalık sayılar Çin'de Avrupa'dan yaklaşık 2.300 yıl önce kullanılmaya başlanmıştır. Çinliler aynı zamanda sıfır yerine boşluk kullanan tek millettir.

31. Kırmızı renginin Çinliler için özel bir anlamı vardır. Bu renk neşe, mutluluk gibi kavramları çağrıştırır ve bayramlarda gözünüzün gördüğü her yer kırmızıdır.

32. Bir efsaneye göre, çay İmparator Shen Nong (M.Ö. 2737) tarafından kaynayan suya çay yaprağının düşmesiyle keşfedilmiştir.

33. Çin'de tek çocuk sistemine geçişle birlikte birçok aile bebein cinsiyetinin belirlenmesiyle kız çocuklarını aldırmaya başlamış, böylece erkek kadın nüfusu arasında dengesizlik oluşmuştur. Şu anda Çin'de erkek nüfusu kadın nüfusundan 32 milyon fazladır.

34. Çin matematiği Yunan matematiğinden bağımsız gelişmiştir.

35. Antik Çin'de aynaların kötü ruhları kovduğuna inanılıdır. Kötü ruhun musallat olduğu kişi aynaya bakarak korunmaya çalışırdı. Bu yüzden cenaze odalarının tavanlarından aynalar sarkıtılırdı.

36. Çinliler cennetin üç bölümden meydana geldiğine inanırlardı: Cennet, dünya ve insan. Bu sanat motiflerine de yansımıştır.

37. En uzun süre yaşayan böcek olarak bilinen (ortalama 17 yıl) ve kabuk değiştiren ağustos böceği uzun bir zaman Çinlilerce yenilenme ve tekrar doğuşun simgesi olmuştur.

38. 1966-1976 yılları arasında sürdürülen Kültür Devrimi ülkede açlık ve binlerce ölüme yol açmıştır. Bu devrimi anlatan bir hikaye kitabında düşük seviyeli bir işçinin uzun zaman doğru dürüst yemek yemediğinden kendisine gizlice verilen (bazı yiyecekleri belirli bir kesim yiyebiliyordu) pilavı kustuğunu ve böylece pilav yediğinin anlaşılarak cezaya çarpıtırıldığını anlatır.

39. Dragonun Batıda genellikle kötü bir namı olmasına rağmen Çin'de en kusursuz hayvan olarak addedilir ve imparatorla ilişkilendirilir. Hatta Çin burçları arasında Dragon burcu en üstün burçtur.

40. Çin bayrağı ilk olarak 1 Ekim 1949 tarihinde Pekin'in ve dünyanın en büyük meydanı olan Tiananmen meydanında salladırılmıştır. Bayraktaki kırmızı renk devrimi, yıldızlar ise komünizmi ,yıldızların yerleşimi ise Çinlilerin birliini temsil eder.

41. Çin dünyanın en eski takvimine sahip millettir. Çin takvimi ayın hareketlerine göre düzenlenmiştir ve 12 burçtan oluşur. Tamamlanması ise 60 yıl alır.


42. 2008 olimpiyatları şu ana kadar yapılan en pahalı olimpiyatlar olarak kayda geçmiştir. 2004 Atina Olimpiyatlarının toplam maliyeti 15 milyar tutarken Pekin Olimpiyatları 40 milyar dolara mal olmuştur. Çinliler bunu Çin'in bir reklamı olarak görmüşlerdir ve milletçe seferberlik ilan edilmiştir.

43. At Çinlilerde maskülin bir güç olarak görülmüştür ve yang'ı (yin yang / dişi erkek) sembolize eder.

44. 1898 ve 1901 yılları arasındaki dönem Boks İsyanı olarak bilinir. Bir kısım kuzey Çinli bu dönemde Hristiyan msiyonerlere, diplomatlara ve teknolojiye karşı "Erdemli ve Uyumlu bir Toplumun Yumrukları" olarak adlandırılan bir dövüş sanatıyla ve gizli ritüellerle karşı çıkmıştır. Batılılar bu dövüş sanatını "Gölge Boksu" olarak nitelemişlerdir.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bilgiler, Çinliler, hakkında, ilginç, nedir


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Tuz Hakkında Bilgiler Astrea Püf Noktaları 0 17 Ocak 2024 00:12
ASP Nedir? ASP Hakkında Bilgiler Asi Ruh Webmaster 1 10 Nisan 2023 14:03
Kalbimiz Hakkında İlginç Bilgiler Asi Ruh Kalp Sağlığı 0 06 Nisan 2023 02:06
Dış Seo Nedir? Dış Seo Hakkında Bilgiler Asi Ruh Arama Motorları 0 24 Mart 2023 08:27
Çin Seddi Hakkında Bilgiler Asi Ruh Bunları biliyor musunuz? 3 13 Mart 2023 22:42




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net