Forum Logo




Uçakların Yanıp Sönen Işıkları Tam Olarak Ne İşe Yarıyor?


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 09 Şubat 2024, 21:48   #1
Çevrimiçi
Uçakların Yanıp Sönen Işıkları Tam Olarak Ne İşe Yarıyor?




Uçakların Yanıp Sönen Işıkları Tam Olarak Ne İşe Yarıyor?
Www.TrendForum.Net

Uçaklarda tonla ışık var ve bu ışıkların bazıları sürekli yanarken, bazıları ise yanıp sönen bir yapıya sahip. Peki uçaklardaki bu ışıklardan bazıları neden yanıp sönüyor?


Yüz yıldan uzun bir süredir hayatımızın içerisinde olan ve seyahat etmenin en kolay yolu olarak bilinen uçaklar, kelimenin tam anlamıyla teknoloji harikası ulaşım araçları olarak bilinirler. Biz sıradan yolcular olarak yalnızca birkaç saatimizi uçak içerisinde geçiriyor olsak da bu devasa ulaşım araçlarının arkasında devasa mühendislik teknolojileri vardır.


Mühendisliği bir kenara bırakacak olursak; uçakların bazı dikkat çekici özellikleri vardır. Örneğin aydınlatmaları. Eğer başınızı havaya kaldırır ve bir uçak görürseniz, uçağın ışıklarının yanıp yanıp söndüğünügörürsünüz. Peki neden böyle bir şeyin olduğunu hiç düşündünüz mü? Karayollarında kullanılan arabalarda sabit olarak yanan aydınlatmalar varken uçaklarda neden farklı bir durum söz konusu? Gelin hep birlikte bu meseleye yakından bakalım.

Uçaklardaki ışıkların anlamı nedir ve bu ışıklar neden yanıp söner?

Uçak aydınlatmaları

Piyasada farklı markalarda yolcu uçakları vardır. Ancak bu uçakların tümünde ortak olarak bulunan bazı ışıklar bulunmaktadır. Bunun nedeni tıpkı otomobillerde olduğu gibi belirlenen standartları sağlamış olmaktır. Buna göre; standart bir yolcu uçağında şu ışıkların yer aldığını söyleyebiliriz:

Navigasyon ışıkları (NAV): Bir uçağın olmazsa olmazıdır. Sağ kanatta yeşil, sol kanatta kırmızı olarak tercih edilmiştir. Yanıp sönen bir yapıdadır. Bu ışıklar ile bir uçağın yönü anlaşılır.
Çarpışma önleyici ışıklar (Strobe-beyaz): Kuyruk ve kanatlarda geriye bakacak şekilde beyaz renklidirler. Navigasyon ışıkları ile aynı mantığa sahip olan strobe ışıkları, yanıp sönerler ve hem uçağın yönünün anlaşılmasını hem de kazadan kaçınılmasına yardımcı olur.
Çarpışma önleyici ışıklar (Beacon-kırmızı): Uçak gövdesinin alt ve üst kısmında bulunurlar. Renkleri kırmızıdır. Bir uçağın motorlarının çalışıp çalışmadığının anlaşılmasını sağlarlar. Yanıp sönen yapıda olan beacon ışıkları açılmışsa, o uçak çalışıyordur.
Taksi ışıkları (Taxi): Taksi ışıkları, adından da anlaşılabileceği üzere taksi esnasında kullanılır. İşte bu ışıklarla arabalardaki kısa farların çalışma mantığı aynıdır. Sürekli yanan taksi ışığı, pilotun taksi yolunu görmesine yardımcı olur.
İniş ışıkları (Landing): İniş ışıkları, havacılık için kritik önem arz etmektedir. Bu ışıklar, uçağın hem görünürlüğünü artırır hem de pilota yol gösterir. Uçağın modeli ve büyüklüğüne göre yerleri ile sayısı değişebilir. Sürekli yanarlar. Arabalardaki uzun farlar gibi düşünülebilir.
Pist dönüş ışıkları (Runway Turnoff): Pist dönüş ışıkları, adından da anlaşılabileceği üzere dönüş sırasında yanar. Sürekli yanan ışıklar, pilotun çevreyi görebilmesini sağlar.
Kanat denetleme ışıkları (Wing): Kanat denetleme ışıkları özellikle de kış mevsiminde önemlidir. Havalanı görevlileri, bu ışıklar yardımıyla kanatta buzlanma olup olmadığını anlarlar.
Logo ışıkları: Logo ışıkları ise genelde kuyrukta yer alır. Uçağın hangi taşımacılık şirketine ait olduğunu gösteren logonun aydınlatılmasını sağlar.İçeriğimizin bu noktasına kadar, uçaklardaki ışıkların ne anlama geldiklerini anlamış olduk. Şimdi de bu ışıklardan bazılarının neden yanıp söndüğüne yakından bakalım.

Uçaklardaki ışıkların yanıp sönmesinin tek nedeni var: Dikkat çekmek!

Uçaklardaki ışıkların yanıp sönmesinin nedeni aslında çok basittir: Dikkat çekmek. Yanıp sönen ışıklar, gökyüzüne bakan insanların da diğer pilotların da dikkatini daha fazla çeker.



Alıntı
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
işıkları, olarak, sönen, tam, uçakların, yanıp, yarıyor, İşe


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Chatgpt işine yarıyor mu? DeepSilence Trend Sorular 10 06 Mart 2024 19:00
Saç için prp işe yarıyor mu? Beatrice Trend Sorular 3 08 Ocak 2024 01:32
YıLdızlar Neden Yanıp Sönüyor ? Beatrice Bunları biliyor musunuz? 0 02 Kasım 2023 17:31
İlk Windows Logosundan Sonra Sol Üst Köşede Yanıp Sönen “_” imleç İşareti Çıkıyor Sorunu Çözümü Asi Ruh Bilgisayar ve Donanım 0 08 Nisan 2023 16:30
Su İçsem Yarıyor Asi Ruh Ata Sözleri Ve Deyimler 1 22 Mart 2023 21:42




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net