Forum Logo




Putin'in Karadeniz'e gömdüğü anlaşma ABD'yi küplere bindirdi

Dünya'nın her bir yerinden en sıcak gelişmelere buradan ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 30 Ekim 2022, 12:46   #1
Çevrimdışı
Putin'in Karadeniz'e gömdüğü anlaşma ABD'yi küplere bindirdi




Putin'in Karadeniz'e gömdüğü anlaşma ABD'yi küplere bindirdi
Www.TrendForum.Net

Rusya dün yaptığı açıklama ile Tahıl Koridoru Anlaşması'nı feshetti. Anlaşmanın durdurulmasına ilişkin ABD'nin tepkisi merak edilirken ilk açıklama Dışişleri Bakanı Antony Blinken'dan geldi. Blinken karardan üzüntü duyduklarını belirtirken, "Rusya, başlattığı savaşta gıdayı yeniden silah olarak kullanıyor, bu da düşük ve orta gelirli ülkeleri ve küresel gıda fiyatlarını doğrudan etkiliyor ve zaten korkunç düzeydeki insani krizleri ve gıda güvensizliğini daha da kötüleştiriyor" dedi.

Tahıl ürünlerinin Ukrayna limanlarından sevkiyatına ilişkin belge, geçtiğimiz temmuz ayının 22'sinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından imzalandı. Bu anlaşmanın üstünden üç ay geçti. Üç ayın sonunda Rusya Savunma Bakanlığı dün yaptığı açıklama ile Tahıl Koridoru Anlaşması'nı feshetti. Konuya ilişkin ABD'nin yorumu merak edilirken ilk açıklama geldi.

''BAŞARILI OLDU VE DEVAM ETMELİ''

ABD Dışişleri Bakanı Blinken yaptığı yazılı açıklamada, "Amerika Birleşik Devletleri, Rusya'nın BM aracılığındaki Karadeniz Tahıl Girişimi operasyonlarına katılımını askıya almasından üzüntü duymaktadır. Tüm tarafları bu hayati, hayat kurtaran Girişimin işleyişini sürdürmeye çağırıyoruz. Karadeniz Tahıl Girişimi şimdiden 9 milyon metrik tondan fazla gıdayı taşıdı ve düşük ve orta gelirli ülkeler için kritik öneme sahip fiyatları düşürdü. Başarılı oldu ve devam etmeli" ifadelerini kullandı.

"GIDAYI SİLAH OLARA KULLANIYOR"

Rusya'nın bu kritik tahıl ihracatını bozmaya yönelik bir eylemi, dünyanın dört bir yanındaki insanların ve ailelerin yiyecek için daha fazla harcaması veya aç kalmasına neden olacağına işaret eden Blinken "Bu düzenlemeyi askıya alan Rusya, başlattığı savaşta gıdayı yeniden silah olarak kullanıyor, bu da düşük ve orta gelirli ülkeleri ve küresel gıda fiyatlarını doğrudan etkiliyor ve zaten korkunç düzeydeki insani krizleri ve gıda güvensizliğini daha da kötüleştiriyor" değerlendirmesinde bulundu.

"KARAR BUGÜNE AİT DEĞİL"

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski de anlaşmanın askıya alınmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Zelenski, Rusya'dan buna benzer bir kararın verilmesinin son dönemlerde zaten beklendiğini kaydederken, "Bugün Rusya'dan, sonunda tahıl ihracat girişimini iptal ettiklerine dair oldukça öngörülebilir bir açıklama geldi. Ama aslında onların bu kararı bugüne ait değil" ifadesini kullandı.

"KASITLI OLARAK GIDA KRİZİNİ KIŞKIRTTILAR"

Rusya Federasyonunu tahıl koridoru anlaşması kapsamında Ukrayna limanlarından çıkan 176 geminin hareketlerini eylülden beri engellemeye çalışmakla suçlayan Zelenskiy, şunları kaydetti:

"Rusya, gıdalarımızla dolu gemilerin hareketlerinin engellendiği eylül ayında gıda krizini kasten ağırlaştırmaya başlamıştı. Eylül ayından bugüne kadar, güzergahını takip edemeyen 176 gemi tahıl koridorunda birikmiş durumda. Bu 7 milyondan fazla tüketicinin gıdasıdır. Bazı tahıl taşıyıcıları üç haftadan uzun süredir bekliyor. Cezayir, Mısır, Yemen, Bangladeş, Vietnam, bu ve diğer ülkeler, Rusya'nın kasıtlı olarak kışkırttığı gıda krizinin yeni bir alevlenmesinden zarar görebilir."

Gerek Birleşmiş Milletler gerekse G20 ülkelerine, Rusya'ya tepki göstermeleri çağrısında bulunan Zelenski, "Ukrayna, küresel gıda güvenliğinin garantörlerinden biri olmuştur ve olmaya devam edebilir. Rus terörü ve şantajı kaybetmeli. İnsanlık kazanmalı." diye konuştu.

Haberler.com / Yavuz Selvi - Dünya
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
abdyi, anlaşma, bindirdi, gömdüğü, karadenize, küplere, putinin


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Fatih Dönmez: Karadeniz gazında kritik bir safhayı daha geride bıraktık KoJiRo Ekonomi Dünyası 0 06 Haziran 2022 13:30
Kremlin: Putin - Zelensky görüşmesi mümkün KoJiRo Dünyadan Haberler 0 02 Haziran 2022 05:27
Üniversite öğrencisi Yusuf Karadeniz'e atlayarak intihar etti! Arkasında bir de veda Beatrice Ülkemizden Haberler 1 13 Mayıs 2022 04:57
Karadeniz Bölgesi İlleri nelerdir? mamihlapinatapai Karadeniz Bölgesi 0 06 Mayıs 2022 14:05
Karadeniz Bölgesi illeri nelerdir? Karadeniz Bölgesinin özellikleri ve İklimi , Beatrice Karadeniz Bölgesi 0 05 Mayıs 2022 14:40




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net