TrendForum.Net

TrendForum.Net (https://www.trendforum.net/)
-   Ege Bölgesi (https://www.trendforum.net/ege-bolgesi/)
-   -   Yedi Uyuyanlar Mağarası - İzmir (https://www.trendforum.net/ege-bolgesi/3651-yedi-uyuyanlar-magarasi-izmir.html)

KoJiRo 11 Haziran 2022 14:01

Yedi Uyuyanlar Mağarası - İzmir
 
Efes Antik şehrinin yakınlarında, Panayır Dağı eteklerinde bulunan Yedi Uyuyanlar Mağarası'na Vedius Gymnasium’unun yanından doğuya doğru dönen asfalt yoldan giderek ulaşılabilir. Burası, hem İslam dininde, Hem Hristiyanlıkta söz edilen Yedi Uyuyanlar –ya da Yedi Uyurlar- hikâyesindeki yedi gencin uyuduğu mağara olarak bilinir.

[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

Müslümanlar tarafından Kuran’da Kehf suresinde sözü edilen Ahsab-ı Kehf Mağarası’nın günümüzde daha çok Tarsus’ta ya da Afşin’de bulunan mağara olduğu kabul edilirken Hıristiyan dünyası Efes’teki bu yeri benimsemiştir.

[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

Yedi Uyurlar Efsanesi

Farklı kaynaklarda farklı ayrıntılarıyla anlatılan efsaneye göre MS 250 yılı civarında İmparator Decius zamanında yaşayan yedi Hıristiyan genç (Bunlar, birçok kaynakta adları farklı verilen Malta, Malchus, Martinianus, Dionysius, Yohannes, Serapion ve Konstantinus’tur. İslamiyette ise Debernuş, Mesliha, Kafeştateyyuş, Sazınuş, Mekselina, Mermuş, Yemliha ve köpekleri Kıtmir’in adı geçer) imparatorun tanrılaştırıldığı tapınağa kurban sunmayı reddeder ve ölüm tehdidi alınca bir mağaraya sığınırlar. Hükümdar da mağaranın girişine duvar örülmesini emreder. Yedi Uyurlar bir süre sonra uykuya dalar. Gençler uyanır ve her şeyden habersiz olarak yiyecek almak için kente giderler. Bir fırından ekmek almak isteyen Yemliha eski parayı verince artık Decius’un (249-251) değil II. Theodosius’un zamanında (408-450) olduklarını ve arkadaşlarıyla yalnız bir gece değil, 200 sene boyunca uyuduklarını öğrenir. Hıristiyanlık Roma İmparatorluğu’nun her yanında yaygınlaşmıştır artık. Yemliha mağaraya geri dönüp durumu anlatınca, tüm arkadaşlar tekrar uyumaya karar verir ve bir daha uyanmazlar.

[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

Yedi gencin ölümünden sonra büyük bir cenaze töreni yapıldığı ve gömüldükleri mağaranın üzerine bir kilise inşa edildiği söylenegelir.

[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

Burada geçmiş yıllarda yapılan kazılarda, bir kilise ve çok sayıda mezar bulunmuştur. Mezarlarda ve kilisenin duvarlarında kutsal sayılan Yedi Uyuyanlar’a hitap etmek üzere yazılmış yazıtlar görülünce burasının efsanevi kilise olduğu kabul edilmiştir. Yakın çevresinde de Efes Antik Kentinin önemli mezarlık alanlarından birisi bulunmaktadır.

Metin ve Fotoğraflar: İzmir Efes Müze Müdürlüğü

EsrarLı 30 Temmuz 2022 12:26

Yanıt: Yedi Uyuyanlar Mağarası - İzmir
 
Bizim Burdaki Doğru olanı diyebiliyorum. Çünkü mağaradan ciktiginda iclerinden birisi köye iniyor köyle buna bakiolar bu delimi elinde Roma dönemine ait sıkke varmıs efsanye göre köylülerden de korkup kacio mağaraya girip yok oluyorlar

Asi Ruh 02 Ağustos 2023 08:06

Yanıt: Yedi Uyuyanlar Mağarası - İzmir
 
Yedi Uyuyanlar Mağarası, Türkiye'nin İzmir iline bağlı Selçuk ilçesinde yer alan bir doğal ve tarihi mekandır. Mağara, Selçuk ilçesinin Ürkmez mahallesinde yer alır.

Yedi Uyuyanlar Mağarası, Hristiyan inancına göre önemli bir hikayeye sahiptir. Efsaneye göre, 3. yüzyılda, İmparator Decius döneminde Hristiyanlara yapılan zulüm nedeniyle bir grup genç, İzmir şehrindeki yeraltı bir mağaraya sığınmıştır. Bu gençler, Hristiyan oldukları gerekçesiyle kral tarafından ölüme mahkum edilmişlerdir. Ancak, mağaraya girdiklerinde Tanrı'nın bir mucizesiyle uyuyakalmışlar ve 200 yıl boyunca uyuduktan sonra uyanmışlardır. Uyandıklarında ise Roma İmparatoru Theodosius döneminde Hristiyanlık yayılmış ve inançlarına sahip çıkan bir toplum bulmuşlardır.

Mağara, Yedi Uyuyanlar Efsanesi'ne atfen adını almıştır. Mağaranın içerisinde, efsaneye dair izler taşıyan bir şapel ve kabartmalar bulunur. Ayrıca, mağaranın etrafında birçok ağaç ve yeşil alan vardır, ziyaretçilere doğal bir atmosfer sunar.

Yedi Uyuyanlar Mağarası, ziyaretçiler arasında popüler bir turistik mekan olmuştur. Hem doğal güzelliği hem de hikayesiyle ilgi çeker. Ziyaretçiler, mağarayı ziyaret ederek efsaneyi daha yakından öğrenebilir, mağaranın içinde dolaşabilir ve manevi bir atmosferde zaman geçirebilir.

Yedi Uyuyanlar Mağarası, İzmir'in tarihi ve kültürel zenginliklerine bir örnektir ve Hristiyanlık tarihine dair önemli bir izi barındırır. Mağara, hem inanç turizmi hem de doğa turizmi açısından ziyaretçilere farklı bir deneyim sunar.


Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 06:50.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.