Forum Logo




Yedi Uyuyanlar Mağarası - İzmir


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 11 Haziran 2022, 14:01   #1
Çevrimiçi
Yedi Uyuyanlar Mağarası - İzmir




Yedi Uyuyanlar Mağarası - İzmir
Www.TrendForum.Net

Efes Antik şehrinin yakınlarında, Panayır Dağı eteklerinde bulunan Yedi Uyuyanlar Mağarası'na Vedius Gymnasium’unun yanından doğuya doğru dönen asfalt yoldan giderek ulaşılabilir. Burası, hem İslam dininde, Hem Hristiyanlıkta söz edilen Yedi Uyuyanlar –ya da Yedi Uyurlar- hikâyesindeki yedi gencin uyuduğu mağara olarak bilinir.



Müslümanlar tarafından Kuran’da Kehf suresinde sözü edilen Ahsab-ı Kehf Mağarası’nın günümüzde daha çok Tarsus’ta ya da Afşin’de bulunan mağara olduğu kabul edilirken Hıristiyan dünyası Efes’teki bu yeri benimsemiştir.



Yedi Uyurlar Efsanesi

Farklı kaynaklarda farklı ayrıntılarıyla anlatılan efsaneye göre MS 250 yılı civarında İmparator Decius zamanında yaşayan yedi Hıristiyan genç (Bunlar, birçok kaynakta adları farklı verilen Malta, Malchus, Martinianus, Dionysius, Yohannes, Serapion ve Konstantinus’tur. İslamiyette ise Debernuş, Mesliha, Kafeştateyyuş, Sazınuş, Mekselina, Mermuş, Yemliha ve köpekleri Kıtmir’in adı geçer) imparatorun tanrılaştırıldığı tapınağa kurban sunmayı reddeder ve ölüm tehdidi alınca bir mağaraya sığınırlar. Hükümdar da mağaranın girişine duvar örülmesini emreder. Yedi Uyurlar bir süre sonra uykuya dalar. Gençler uyanır ve her şeyden habersiz olarak yiyecek almak için kente giderler. Bir fırından ekmek almak isteyen Yemliha eski parayı verince artık Decius’un (249-251) değil II. Theodosius’un zamanında (408-450) olduklarını ve arkadaşlarıyla yalnız bir gece değil, 200 sene boyunca uyuduklarını öğrenir. Hıristiyanlık Roma İmparatorluğu’nun her yanında yaygınlaşmıştır artık. Yemliha mağaraya geri dönüp durumu anlatınca, tüm arkadaşlar tekrar uyumaya karar verir ve bir daha uyanmazlar.



Yedi gencin ölümünden sonra büyük bir cenaze töreni yapıldığı ve gömüldükleri mağaranın üzerine bir kilise inşa edildiği söylenegelir.



Burada geçmiş yıllarda yapılan kazılarda, bir kilise ve çok sayıda mezar bulunmuştur. Mezarlarda ve kilisenin duvarlarında kutsal sayılan Yedi Uyuyanlar’a hitap etmek üzere yazılmış yazıtlar görülünce burasının efsanevi kilise olduğu kabul edilmiştir. Yakın çevresinde de Efes Antik Kentinin önemli mezarlık alanlarından birisi bulunmaktadır.

Metin ve Fotoğraflar: İzmir Efes Müze Müdürlüğü
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 30 Temmuz 2022, 12:26   #2
Çevrimdışı
Platin Üye
Yanıt: Yedi Uyuyanlar Mağarası - İzmir




Bizim Burdaki Doğru olanı diyebiliyorum. Çünkü mağaradan ciktiginda iclerinden birisi köye iniyor köyle buna bakiolar bu delimi elinde Roma dönemine ait sıkke varmıs efsanye göre köylülerden de korkup kacio mağaraya girip yok oluyorlar
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Ağustos 2023, 08:06   #3
Çevrimiçi
Diamond Üye
Yanıt: Yedi Uyuyanlar Mağarası - İzmir




Yedi Uyuyanlar Mağarası, Türkiye'nin İzmir iline bağlı Selçuk ilçesinde yer alan bir doğal ve tarihi mekandır. Mağara, Selçuk ilçesinin Ürkmez mahallesinde yer alır.

Yedi Uyuyanlar Mağarası, Hristiyan inancına göre önemli bir hikayeye sahiptir. Efsaneye göre, 3. yüzyılda, İmparator Decius döneminde Hristiyanlara yapılan zulüm nedeniyle bir grup genç, İzmir şehrindeki yeraltı bir mağaraya sığınmıştır. Bu gençler, Hristiyan oldukları gerekçesiyle kral tarafından ölüme mahkum edilmişlerdir. Ancak, mağaraya girdiklerinde Tanrı'nın bir mucizesiyle uyuyakalmışlar ve 200 yıl boyunca uyuduktan sonra uyanmışlardır. Uyandıklarında ise Roma İmparatoru Theodosius döneminde Hristiyanlık yayılmış ve inançlarına sahip çıkan bir toplum bulmuşlardır.

Mağara, Yedi Uyuyanlar Efsanesi'ne atfen adını almıştır. Mağaranın içerisinde, efsaneye dair izler taşıyan bir şapel ve kabartmalar bulunur. Ayrıca, mağaranın etrafında birçok ağaç ve yeşil alan vardır, ziyaretçilere doğal bir atmosfer sunar.

Yedi Uyuyanlar Mağarası, ziyaretçiler arasında popüler bir turistik mekan olmuştur. Hem doğal güzelliği hem de hikayesiyle ilgi çeker. Ziyaretçiler, mağarayı ziyaret ederek efsaneyi daha yakından öğrenebilir, mağaranın içinde dolaşabilir ve manevi bir atmosferde zaman geçirebilir.

Yedi Uyuyanlar Mağarası, İzmir'in tarihi ve kültürel zenginliklerine bir örnektir ve Hristiyanlık tarihine dair önemli bir izi barındırır. Mağara, hem inanç turizmi hem de doğa turizmi açısından ziyaretçilere farklı bir deneyim sunar.
__________________
Kahrolsun psikolojisi düzgün insanlar!
Yaşasın tam bağımsız ruh hastası BEŞİKTAŞ'lılar!
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
mağarası, uyuyanlar, yedi, İzmir


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 
Seçenekler
Görüntüleme stilleri


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Red Bull pilotları dahil olmak üzere yedi isim yeni motora geçti KoJiRo Formula 1 0 11 Haziran 2022 08:04
Doğru Dijital Ebeveynlik İçin Yedi Öneri KoJiRo Teknoloji Trend Haberleri 0 08 Haziran 2022 14:07
Ali Baba ve Yedi Cüceler DeepSilence Trend Ansiklopedi 1 01 Haziran 2022 13:08
Mevlana Heykeli (Buca-İzmir) KoJiRo Ege Bölgesi 0 29 Mayıs 2022 10:14
İzmir Enternasyonal Fuarı : Kültürpark KoJiRo Ege Bölgesi 0 28 Mayıs 2022 21:38




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net