Forum Logo




Merkez Bankası faiz kararı belli oldu!

Ekonomi dünyasına dair tüm haberleri burada bulabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 19 Ocak 2023, 14:34   #1
Çevrimdışı
I was quiet, but I was not blind.
Merkez Bankası faiz kararı belli oldu!




Merkez Bankası faiz kararı belli oldu!
Www.TrendForum.Net

Yılın ilk PPK toplantısı sonrası açıklama: O ifade metinde yer almadı


Merkez Bankası faiz kararı son dakika... Merkez Bankası faiz kararı belli oldu. Yılın ilk faiz kararını açıklayan TCMB son toplantıda faiz oranını yüzde 9'da sabit bırakmıştı. Buna göre Ocak ayında da faizler değişmeyerek yüzde 9 olarak duyuruldu. TCMB geçen toplantıda karar metninde yer verdiği mevcut politika faizinin yeterli olduğu ifadesini kullanmadı. İşte Merkez Bankası faiz kararı ile son dakika haberinin detayları...



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bugün yılın ilk Para Politikası Kurulu Toplantısını gerçekleştirdi. 2022’de yüzde 14 olan faizi Ağustos ayına kadar sabit tutan Merkez Bankası, Ağustos-Kasım döneminde kademeli olarak yüzde 9’a düşürdü. Tek haneyi gören faizler Aralık ayında korundu. TCMB'nin Ocak ayı faiz kararı ise bugün belli oldu.


MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI BELLİ OLDU


TCMB Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, haftalık repo faizi yüzde 9 olarak açıklandı. Analistlerin beklentisi Merkez Bankası'nın faiz oranında değişikliğe gitmeyeceği yönünde olmuştu.

TCMB geçen toplantıda karar metninde yer verdiği mevcut politika faizinin yeterli olduğu ifadesini kullanmadı. Ocak ayı toplantısının karar metninde TCMB enflasyonda iyileşmelerin görülmeye başlandığını belirtti.


PPK METNİNDE ENFLASYON VURGUSU


TCMB karar metninde sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için uygulanan bütüncül politikaların desteğiyle enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmeler görülmeye başlandığını ifade etti.


Azalan dış talebin toplam talep koşulları ve üretim üzerindeki etkilerinin yakından izlendiğini belirten TCMB küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin daha da arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi ile arz ve yatırım kapasitesindeki yapısal kazanımların sürekliliği açısından finansal koşulların destekleyici olmasının kritik önem taşıdığına vurgu yaptı.



TCMB, karar metninde büyüme görünümünde dış talep kaynaklı baskıların iç taleple dengelendiğine dikkat çekti.


2022’nin ilk üç çeyreğinde güçlü bir büyüme gerçekleştiğini ifade eden TCMB yılın son çeyreğine dair göstergelerin ise zayıflayan dış talebin etkisiyle büyümedeki yavaşlama eğiliminin iç talepteki görece güçlü seyir ile telafi edildiğine işaret ettiğini belirtti.

TCMB'ye göre ,malat sanayi üzerindeki dış talep kaynaklı baskıların iç talep ve arz kapasitesi üzerindeki etkilerinin şimdilik sınırlı düzeyde kaldığı görülürken istihdam kazanımları benzer ekonomilere göre daha olumlu seyrediyor.


Özellikle istihdam artışına katkı veren sektörler dikkate alındığında büyüme dinamiklerinin yapısal kazanımlarla desteklendiğini belirten TCMB büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payının arttığını, turizmin cari işlemler dengesine beklentileri aşan güçlü katkısının yılın tüm aylarına yayılarak devam ettiğini söyledi.


SEÇİME KADAR SABİT KALMASI BEKLENİYOR


Kasım ayı PPK toplantısında 150 baz puanlık indirim yaparak faizi yüzde 9’a çeken Merkez Bankası, faiz indirim döngüsünün tamamlandığını belirtmişti. Seçimlerin erkene çekilmesi konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 Mayıs’ı işaret etti. Ekonomistler 2023 politikasında da yılı ilk ve ikinci yarı olarak ayıran Merkez Bankası'nın seçimlere kadar faizleri korumasını bekliyor.


PİYASALARDA SON DURUM


Merkez Bankası faiz kararı öncesinde 18,81 sınırına kadar dayanan dolar/TL kuru şu sıralar yönünü aşağı çevirdi. Kur faiz kararı sonrasında 18,79 seviyelerinde hareket ediyor. Altının gram fiyatı ise 1,153 TL'den alıcı ile buluşuyor.


''Alıntı''
__________________
I don’t trust words, I trust actions..
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bankası, belli, faiz, kararı, merkez, oldu


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 
Seçenekler
Görüntüleme stilleri


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Sizin için bir kararı vermek mi zor, yoksa o kararı uygulamak mı ? Beatrice Kafamıza Göre 6 15 Kasım 2023 19:23
Fenerbahçe'de sistem belli oldu! KoJiRo Fenerbahçe 0 27 Haziran 2022 20:59
Kim Min-Jae planı belli oldu KoJiRo Fenerbahçe 0 09 Haziran 2022 12:16
Pirelli: "Perez'in orta hamur kullanma kararı Sainz'ı mağlup etmesine yardımcı oldu" KoJiRo Formula 1 0 05 Haziran 2022 17:02
Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından piyasalarda son durum KoJiRo Ekonomi Dünyası 0 26 Mayıs 2022 22:02




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net