Forum Logo




TCMB: Firmaların kârlılık performansı ilk çeyrekte arttı

Ekonomi dünyasına dair tüm haberleri burada bulabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 27 Mayıs 2022, 20:16   #1
Çevrimiçi
TCMB: Firmaların kârlılık performansı ilk çeyrekte arttı




TCMB: Firmaların kârlılık performansı ilk çeyrekte arttı
Www.TrendForum.Net

Bugün yayınlanan Merkez Bankası'nın "Finansal İstikrar Raporu" Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu duruma ışık tuttu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Mayıs 2022 dönemine ilişkin Finansal İstikrar Raporu'nda, geçen yılın son çeyreğinde büyümenin temel belirleyicisinin özel tüketim öncülüğünde nihai yurt içi talep olduğunu vurgulandı.

"Firmaların kârlılık performansı ilk çeyrekte arttı"

AA'nın haberine göre raporda, reel sektörün finansal yükümlülüklerinin finansal varlıklara oranındaki ılımlı seyir korunurken, firmaların likidite, kârlılık ve borç ödeme göstergelerindeki iyileşme eğiliminin güçlenerek devam ettiği dile getirilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Firma varlıkları kur artışından olumlu etkilenirken, güçlü iktisadi faaliyetle artan cirolar varlıkları desteklemiştir. Reel sektör yurt içinden kullandığı YP kredileri kapatmaya devam ederek kur riskini azaltma eğilimini korumuş ve toplam kredilerdeki TL payı artmaya devam etmiştir. Firmaların yurt dışından sağladığı finansman güçlü şekilde devam etmiş, dış borçlar yüzde 100'ün üzerinde yenilenmiştir. 2021 yılı son çeyreğindeki kur gelişmeleri, üretim maliyetlerindeki artış ve enflasyonist baskılar firmaların hazır değer tutma eğilimini artırırken, kârlılıklarında bir miktar gerilemeyi beraberinde getirmiştir.



Kârlılık performansı arttı

Bu yılın ilk çeyreğinde ise kurdaki gerileme ile hazır değerler ve nakit oranı bir miktar düşerken, firmaların kârlılık performansı güçlü iktisadi faaliyet, canlı ihracat ve stok yeniden değerlemeleriyle artmıştır. 2021'in son çeyreğinde kur kaynaklı finansman giderlerindeki artışla birlikte firmaların yükselen finansman gideri karşılama oranı 2022'nin ilk çeyreğinde firma kârlılıklarındaki artışla iyileşmiştir."

Ensonhaber
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
arttı, çeyrekte, firmaların, ilk, kârlılık, performansı, tcmb


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
İstihdam endeksi yıllık yüzde 6,9 arttı KoJiRo Ekonomi Dünyası 0 23 Mayıs 2022 21:32
Cari yıl sonu tüketici enflasyonu beklentisi arttı KoJiRo Ekonomi Dünyası 0 23 Mayıs 2022 21:30
Mayıs ayında kapasite kullanım oranı arttı KoJiRo Ekonomi Dünyası 0 23 Mayıs 2022 21:28




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net