TrendForum.Net

TrendForum.Net (https://www.trendforum.net/)
-   En Trend İçecekler (https://www.trendforum.net/en-trend-icecekler/)
-   -   Kombucha Çayı Tarifi (https://www.trendforum.net/en-trend-icecekler/25838-kombucha-cayi-tarifi.html)

Asi Ruh 21 Haziran 2023 01:59

Kombucha Çayı Tarifi
 
[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

Kombucha çayı, siyah çayın bakteri, maya ve şekerle fermente edilmesi sonucu elde edilir.
Fermantasyon işleminden sonra elde edilen çay probiyotikler, asetik asit ve antioksidanlar bakımından zengin bir içeriğe sahip olur.

Kombucha (Kombu Çayı) Nasıl Yapılır ve Malzemeleri Nelerdir?

5000 ml su

Kombu çayı mayası

300 gram toz şeker

5 litrelik kavanoz

Kuru çay koymak için pamuklu kese

Karıştırmak için cam pipet, cam çubuk ya da tahta kaşık
10- 11 poşet siyah çay ya da 30 gram siyah çay (tercihen yeşil çay da tüketebilirsiniz)

Yapımı:
Öncelikle 5 litrelik cam kavanozumuzu sıcak su ile sterilize ediyoruz.

Daha sonra bu cam kavanozumuzun içerisine 1 litreye 100 gram gelecek şekilde 300 gram şekeri koyuyoruz ve üzerine 1 litre kaynar suyu ilave ediyoruz.

Çubukla ya da kaşıkla karışımın içindeki şekeri eritiyoruz.

Pamuklu kesemizin içine koyduğumuz 5 yemek kaşığı siyah çay veya yeşil çayın üzerini bezle kapatıyoruz.

Bu çay 15-20 dakika arası dinleniyor.

Süre dolduktan sonra keseyi sıkıp çıkarıyoruz ve bu demlenmiş çayın üzerine 2 litre içmelik soğuk suyu ilave ediyoruz.

Daha sonra bu oluşan ılık çayın içerisine 200 ml su bardağıyla, önceden yaptığımız kombuchayı karıştırıyoruz.

Daha sonra kombucha anamızın parlak kısmı üstte kalacak şekilde koyuyoruz ve ağzını bezle kapatıyoruz.

Direkt güneş ışığı almayan bir yerde 23 derece oda sıcaklığında 15 gün boyunca mayalanmaya bırakılması gerekiyor.

15 gün boyunca mayalandıktan sonra tüketmeniz çok daha sağlıklı ve faydalı olacaktır.

Asi Ruh 21 Haziran 2023 02:01

Yanıt: Kombucha Çayı Tarifi
 
Kombucha (Kombu Çayı) Nasıl Saklanır? / Kombucha Saklama Koşulları Ve Raf Ömrü Nedir?
Kombucha’larınızı soğuk ve güneşin olmadığı bir bölgede korumanızı tavsiye ederiz. Kombucha’yı açtıktan sonra 5 gün içinde tüketmeniz gerekmektedir. 2-3 haftadan daha fazla süre bekleyeceklerse, zaman aralıklarıyla kavanozların kapaklarını açıp içinde oluşan fazla havayı çıkarmanız gerekir.

Mayalanan bir besin olduğu için Kombucha'nın ömrü oldukça uzun bir süredir. Bu nedenle Kombucha’nın son kullanma tarihlerini şişeleme tarihinden sonra 5-6 ay olarak tavsiye ediyoruz.

Kombucha (Kombu Çayı) Neden Küflenir?
Kombucha kültürünün ilk kez çoğaldığı ortamın pH’ı çok önemlidir. Başlangıç kültürünün üreme ortamında küfle mücadele için yeterince asit olduğundan emin olmalısınız. Çünkü Scoby’nin beslendiği demlenmiş çayın içine koyduğun şeker ve diğer tatlandırıcılar aynı zamanda küf sporları için de besindir. Kombu çayı mayası yeteri kadar şekeri aside dönüştürene kadar çayında küf oluşabilir.

Peki, doğru asitlik dengesini yakalayarak nasıl faydalı hale getireceksiniz?
Öncelikle kombucha’nın fayda sağlaması için önerilen tarifteki oranlara dikkat etmelisiniz. Bir diğer önemli konu da kullandığınız suyun kalitesi. Çeşme sularında klor bulunur ve fayda sağlamaz. Klor hem kültürünü bozar hem de asitliği değiştirir. Yani Kombu çayı yaparken mutlaka arıtılmış veya şişelenmiş klorsuz su kullanmanız gerekiyor. Bir de tabii doğru ısı çok önemli. Unutmayın, kombu mantarı en iyi 24 - 32 derece arasında büyür ve bu ortamda faydası artar.

Dikkat!
Çocuklarda, emziren anne veya hamilelerde kullanım hakkında kesin bir bilgi olmayıp, kişisel tercihe bırakılmıştır. Kombucha normal şartlarda faydalı olmasının yanı sıra bu durumlarda kesinlikle doktorunuza danışmanızı öneririz. Kemoterapi tedavisi sırasındaki gibi bağışıklık sistemindeki ağır düşüklük yaşanan durumlarda Kombucha kesinlikle doktorunuza danışmanızı öneririz.


Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 02:22.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.