Forum Logo




Devrimin Karanlık Yüzü «Baca Temizleyici Çocuklar»


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 08 Ocak 2024, 17:23   #1
Çevrimdışı
Saygın Üye
Devrimin Karanlık Yüzü «Baca Temizleyici Çocuklar»




Devrimin Karanlık Yüzü «Baca Temizleyici Çocuklar»
Www.TrendForum.Net



Sanayi devrimi sonrası, büyük şehirlerde devasa yangınlara sebep olan bacaların temizliği kritik önemde idi. İngiltere’de Viktorya döneminde bu bacaların temizliği süpürge ya da fırçaya alternatif olarak -inanması zor olsa da- küçük çocuklar ile yapılıyordu! İşte yürekleri dağlayan baca temizleyici çocukların hikâyesi.

Sanayi devriminin mağdur çocukları
Öncelikle, günümüzde kulağa korkunç gelen bu uygulamanın tarihsel arka planına bir bakalım.

Sanayi Devrimi’nin başlamasıyla birlikte kömür, evsel ısıtma için ana yakıt haline gelmişti. Aşırı kalabalık şehirlerde yoğun bir sis oluşuyor ve sık sık baca yangınları çıkıyordu. Dolayısıyla evlerden başlayıp tüm bir şehri küle dönüştüren yangınların (bkz: Büyük Londra Yangını) tekrar etmemesi için baca temizleyicisinin işi oldukça önemliydi.

Bir baca tıkandığında kolayca tutuşabiliyor, bunu önlemek için bacanın içinde biriken kurumların düzenli olarak hassas bir şekilde kazınması gerekiyordu. İnsanların bacalarını temiz tutmak için süpürgeleri vardı, bu yeterli olmadığı zaman uzun saplı fırçalar kullanılıyordu. Fakat bu fırçalar da çoğu zaman yeterli olmuyor, bacaya sıkışabiliyordu.

İngiltere’de 18. yüzyılın sonları ve 19. yüzyıl başlarında bacaları temizlemek için bulunan -sözde- en iyi çözümlerden biri de küçük çocukları bacaya tırmandırmak olmuştu! O dönemde çocukların toplum tarafından küçük görüldüğü ve yoğun bir baskı altında yaşadığını da göz önünde bulunduralım.



Çocuk fiziken de ne kadar küçükse o kadar iyi idi, çünkü bazı bacalar oldukça dardı. Dört ve beş yaşındaki erkek çocuklar bacaları temizlemek için resmen satılıyordu. Kurum birikintilerini temizlemek için bacalara tırmanmaya alışkın olan bu çocuklar genellikle yetimhanelerden ve sokaklardan toplanan yoksul çocuklardı. Baca temizleme ustası onlara ticareti öğretirken, onların iaşesinden sorumluydu.

Baca temizleyici çocuklar için çalışma koşulları haliyle sert ve acımasızdı. Koruyucu giysiler ve solunum cihazları olmadan çok tehlikeli ve pis bir işle uğraşıyorlardı. Çoğu; bükülmüş omurgalar ve diz kapakları, deforme olmuş ayak bilekleri, göz iltihapları ve solunum yolu hastalıkları gibi işle ilgili rahatsızlıklardan muzdaripti. Bacalardan düşerek ya da kurum solumaktan kaynaklanan korkunç hastalıklardan hayatını kaybedenlere bile rastlanıyordu.



Sivil mücadele ile sona erdi
1842’de İngiliz Parlamentosu, temizleyicilerin bacalara çıkmak için çocukları çalıştırmasını yasaklayan bir kararname yayınladı. Ancak bu durum, onların bu korkunç iş için çocukları kullanmalarını engellemedi. Bazıları, dört veya beş yaşlarındaki kendi çocuklarını bacalara çıkarmaya devam etti.

Yıllarca süren kampanyaların ardından, nihayet 1864’te, Lordlar Kamarası tarafından onaylanan ve çocukların bacalara tırmanmak için kullanılmasını yasaklayan bir Parlamento Yasası çıktı. Lord Shaftsbury’nin Baca Temizleme ve Düzenleme Yasası olarak bilinen yasa, suçlular için 10 sterlinlik bir ceza belirledi. Yasa polisten, halktan ve mahkemelerden geniş bir destek aldı ve sonunda bu zavallı işçi çocukların çalışma dönemi sona erdi.



İngiliz şair William Blake’in “The Chimney Sweeper” (Baca Temizleyici) isimli şiirinin ilk bölümü. Şiir, 1789 yılında Masumiyet Şarkıları (Songs of Innocence) ve 1794’te Deneyim Şarkıları (Songs of Experience) ismiyle iki bölüm halinde yayınlanmıştı

Kaynak: sweepsmart.co.uk
__________________
Eski bir kadınım ben,
Siyah-Beyaz fotoğrafları,
45'lik plakları özlüyorum...
Yine bir gül nihal alıyor gönlümü
eteklerim uçuşarak vals yapıyorum..
Beyoğlu'nda gezerken Pera'yı düşlüyorum
Yelpaze ile serinlemek,
Naif birkaç sözcükle ısınmak istiyorum.
Yüzüne bakmaya utandığım,
elimi tutmaya kıyamayan,
Aşklar hayal ediyorum...
Eski bir kadınım ben,
İnce bir dantel gibi işlemeden hayatı,
Ölmek istemiyorum...
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 08 Ocak 2024, 23:11   #2
Çevrimdışı
Hayırlısıbegülüm
Yanıt: Devrimin Karanlık Yüzü «Baca Temizleyici Çocuklar»




Yoksul,yetim gariban . Hep ezilen.
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
Çocuklar», devrimin, karanlık, temizleyici, yüzü, «baca


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
BALIK burçlarının karanlık yüzü DeepSilence Balık 0 16 Temmuz 2023 00:34
BAŞAK’ın karanlık yüzü DeepSilence Başak 0 16 Temmuz 2023 00:33
İsteyen Bir Yüzü Kara Vermeyenin İki Yüzü Asi Ruh Ata Sözleri Ve Deyimler 0 25 Haziran 2023 10:38
CeraVe Nemlendiren Temizleyici KoJiRo Saç ve Makyaj Dünyası 0 31 Mart 2023 13:07
Baca eğri de olsa duman doğru çıkar. Beatrice Ata Sözleri Ve Deyimler 0 23 Temmuz 2022 17:33




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net